Ύστερα από επτά δεκαετίες παρουσίας στους δρόμους της πρωτεύουσας, τα τρόλεϊ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν οριστικά. Ο ΟΑΣΑ προωθεί την προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού εκσυγχρονισμού του αστικού στόλου που εξυπηρετεί την Αττική.

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των γραμμών, ενισχύοντας τη συνέπεια και την αποδοτικότητα των δημόσιων μετακινήσεων, αλλά και μειώνοντας αισθητά τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης ενός γερασμένου συστήματος.

Απόσυρση 130 τρόλεϊ και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το 2027 προβλέπεται η απόσυρση 130 παλαιών οχημάτων, ορισμένα εκ των οποίων κυκλοφορούν πάνω από 20 χρόνια, παρουσιάζοντας συχνές φθορές. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η αποξήλωση των εναέριων καλωδίων και στύλων ηλεκτροδότησης, που σήμερα διασχίζουν σημαντικό μέρος της Αθήνας, επιβαρύνοντας οπτικά το τοπίο.

Η απομάκρυνση αυτών των υποδομών εκτιμάται ότι θα βελτιώσει αισθητά την εικόνα σε περιοχές που ήδη πλήττονται από κυκλοφοριακή συμφόρηση και περιβαλλοντικές πιέσεις.

Τα πρώτα αθηναϊκά τρόλεϊ εμφανίστηκαν το 1953 και για δεκαετίες αποτέλεσαν το πιο «πράσινο» μέσο μαζικής μεταφοράς – πολύ πριν γίνει δημοφιλής η ηλεκτροκίνηση. Αυτή τη στιγμή, στους δρόμους κυκλοφορούν περίπου 210 τρόλεϊ, με τα περισσότερα να έχουν αγοραστεί την περίοδο 1999–2004.

Ο ΟΑΣΑ σκοπεύει έως το 2030 να ενισχύσει σημαντικά τον ηλεκτροκίνητο στόλο με περισσότερα από 250 νέα οχήματα, επιδιώκοντας την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών της πρωτεύουσας με σύγχρονες, οικολογικές λύσεις.

Διαβάστε ακόμη

Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι δικαιούνται προσαύξηση έως 300 ευρώ το μήνα και ποιοι θα την λάβουν αναδρομικά

Ε.Ε: Ετοιμάζει αντίμετρα με δασμούς 30% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 100 δισ. ευρώ

Σαουδική Αραβία: Το ξενοδοχείο με τις διαστημικές σουίτες στην Ερυθρά Θάλασσα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα