Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή ψηφιακής εποπτείας της κυκλοφορίας, με την εγκατάσταση των πρώτων smart καμερών οδικής ασφάλειας στους δρόμους της Αττικής, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου τεχνολογικής αναβάθμισης.

Τα συστήματα αυτά δεν είναι απλές κάμερες καταγραφής, αλλά έξυπνες μονάδες με τεχνητή νοημοσύνη που ανιχνεύουν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας — όπως υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη ή χρήση κινητού — χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το νέο δίκτυο έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ασφάλεια στους δρόμους και να επιβάλει δικαιότερη τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας.

Πρώτες εγκαταστάσεις και χρονοδιάγραμμα

Οι πρώτες μονάδες τοποθετήθηκαν σε κομβικά σημεία της Αττικής, σε λεωφόρους και κεντρικές αρτηρίες με υψηλή κυκλοφορία οχημάτων, ενώ πρόκειται να αναπτυχθεί ένα ευρύτερο δίκτυο εκατοντάδων καμερών που θα καλύψει σταδιακά το λεκανοπέδιο και άλλες περιοχές. Σε αρχική φάση, οι έξυπνες κάμερες θα καταγράφουν παραβάσεις και θα στέλνουν αυτόματα τα δεδομένα στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα προχωρά στην επεξεργασία και επιβεβαίωση των παραβάσεων.

Πώς θα αποστέλλονται τα πρόστιμα

Η διαδικασία βεβαίωσης των προστίμων προβλέπει ότι οι παραβάτες θα λαμβάνουν ειδοποίηση είτε ηλεκτρονικά είτε ταχυδρομικά, ανάλογα με τα στοιχεία που τηρούνται στο σύστημα.

Ο στόχος δεν είναι μόνο η ποινική αντιμετώπιση των παραβάσεων, αλλά και η εκπαίδευση των οδηγών ώστε να τηρούν καλύτερα τους κανόνες οδήγησης, μειώνοντας τα τροχαία ατυχήματα και ενισχύοντας τη συνολική οδική ασφάλεια.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ευρύτερης επένδυσης στην τεχνολογία και την ασφάλεια, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την αναβάθμιση των υποδομών κυκλοφορίας και την ενσωμάτωση προηγμένων ψηφιακών εργαλείων στην καθημερινή διαχείριση των δρόμων.

Διαβάστε ακόμη  

Μειώσεις φόρων και νέες αυξήσεις μισθών φέρνει το 2026  

Παντελής Σταγάκης: Ο «βασιλιάς» των γερανών και των μεγάλων έργων (pics)

Δημόσιο χρέος: Ο δρόμος για την ελάφρυνση – Πλήρης εξόφληση στα διμερή δάνεια του Α’ μνημονίου 10 χρόνια πριν από τη λήξη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα