Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε μία συνολική πρόταση στους εταίρους, όπως υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας του Eurogroup.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είναι ένα 0,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα, μία διαφορά που είναι τόσο μικρή που δεν ειναι ικανή να αποτρέψει τη συμφωνία.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι: «Στο σημερινό Eurogroup η ελληνική αντιπροσωπία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα, παρουσιάζοντας μία συνολική ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δώσει τέλος στην ελληνική κρίση.

Ο πραγματικός λόγος που η προηγούμενες διαπραγματεύσεις διεκόπησαν έχει να κάνει με το γεγονός όπως είπαν οι εκπρόσωποι των θεσμών, δεν είχαν εντολή να διαπραγματευθούν περαιτέρω σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό.

Στην παρουσίασή μας υπογραμμίσαμε το άρθρο του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ. Δυστυχώς όπως ακούσατε η προεδρία του Eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς και όχι στις ευθύνες όλων των πλευρών.

Στην τοποθέτησή μας ξεκαθαρίσαμε ότι η πολιτική ευθύνη είναι ευθύνη όλων των πολιτικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να βρουν λύσεις όπως απαιτούν οι εκλογείς μας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε την δημιουργία αυτόματου συστήματος μείωσης δαπανών για την αποφυγή δημιουργίας ελλειμμάτων.

«Μοιραστήκαμε τις αγωνίες των συναδέλφων και προτείναμε στο πλαίσιο της συμφωνίας για την δημιουργία δημοσιονομικού συμβουλίου για την παρατήρηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε εβδομαδιαία βάση, να συνδυάζεται με αυτοματοποιημένο σύστημα, που αν ο προϋπολογισμός πάει για έλλειμμα, να γίνεται άμεση μείωση των δαπανών οριζοντίως», ανέφερε χαρακτηριστικά.