Ελλάδα

Βενιζέλος για γερμανικές αποζημιώσεις: Να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση

  • newsroom


Ο πρώην υπουργός έκανε αναφορά στις ενέργειες των προηγούμενων κυνβερνήσεων και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως επί των ημερών του δεν έχει γίνει επί της ουσίας τίποτα

Τον «φαύλο κύκλο της διπλής κυβερνητικής γλώσσας» και στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων κατήγγειλε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιορίζεται σε αόριστες δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης και την ίδια στιγμή αποφεύγει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πολιτική και διπλωματική ενέργεια για το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα.

«Δεν είδα τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης να αλλάζει τακτική και να εκδίδει άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης. Για να έχουμε αίσθηση της αλήθειας. Ούτως ή άλλος όποια δικονομική επιλογή και αν υπάρξει, το βέβαιο είναι πως αυτά τα ζητήματα πρέπει να τίθενται στο ύψιστο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Να το θέτει ο πρωθυπουργός στους ομολόγους του και αυτό δεν είναι αντικείμενο της σημερινής μας συζήτησης. Όταν η κυβέρνηση θα μας πει τι έκανε και τι δεν έκανε και όταν έστω τώρα καλούμενη από την Βουλή έρθει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της πρέπει να το κάνει με συγκεκριμένα και σοβαρά επιχειρήματα και όχι με την ευκολία των δηλώσεων εσωτερικής κατανάλωσης. Οταν τιμούμε τον λαό και τα θύματα του ναζισμού πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και ακριβείς γιατί η αριστεία καθίσταται προσβλητική για τα θύματα του ναζισμού» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος για να υπενθυμίσει την διαρκή και συντονισμένη εθνική στρατηγική για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από το 1990 εως τον Ιανουάριο του 2015.

«Από την έκθεση αυτή λείπει η καταγραφή των ενεργειών των ελληνικών κυβερνήσεων ιδίως από το 1990 και μετά ώστε να αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα πολιτικά και διπλωματικά θέτει το ζήτημα και το κρατά ζωντανό. Το 1995 επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση κατ΄ εντολή το τότε υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια. Το 1998 επανελήφθη το διάβημα. Το 2000 ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Στεφανόπουλος σε επίσκεψή του στην Γερμανία έθεσε επίσημα το ζήτημα στον ομόλογό του και το 2011 αρχίζει μια σειρά ενεργειών στο ύψιστο επίπεδο. Στο μέσον της οικονομικής κρίσης και υπο την διαπραγμάτευση για την μείωση του χρέους η Ελλάδα προσέφυγε στην ανοικτή δίκη της Χάγης όπου η Ιταλία προσέφυγε κατά της Γερμανίας» ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει: «Την περίοδο 2013-15 το ζήτημα τέθηκε επισήμως από εμένα σε όλους τους ομολόγους μου υπουργούς Εξωτερικών και από τον τότε πρωθυπουργό κ. Σαμαρά στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ».

Επισημαίνοντας την επεξεργασία που έγινε επι προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Το 2014 έχουμε τις εξελίξεις σε σχέση με την τεκμηρίωση. Το πόρισμα του ΓΛΚ του ΝΣΚ την περαιτέρω επεξεργασία ποσών και όλα αυτά κατέστησαν αντικείμενο νέας ρηματικής διακοίνωσης που επέδωσε η ελληνική κυβέρνηση στην Γερμανία. Ό,τι λέγαμε στην Ελλάδα δεν το κάναμε για εσωτερική κατανάλωση» και ως αντιδιαστολή τόνισε πως από τις 25 Ιανουαρίου 2015 δεν έχει γίνει το παραμικρό αν και στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε κρίσιμα ζητήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.

πηγή: protothema.gr