Στο 65% ανεβάζουν τις πιθανότητες παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ οι αναλυτές οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας Berenberg αλλά αυτό αφήνει ένα κίνδυνο 35% για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, κάτι που θα μπρούσε να συμβεί με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι να απορρίψει η λαϊκιστική κυβερνητική συμμαχία την προσφορά της Ευρωζώνης και να αρχίσει να τυπώνει δικό της χρήμα και ο δεύτερος να προχωρήσει ο Τσίπρας σε δημοψήφισμα που θα έχει κεντρικό ζητούμενο την παραμονή ή όχι στο ευρώ, παρά το γεγονός ότι το 80% του κόσμου τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Συγκεκριμένα, στην ανάλυσή της η Berenberg, αναφέρει όλα τα εφιαλτικά δεδομένα που θα βρει μπροστά της η Ελλάδα σε περίπτωση που βγει από την Ευρωζώνη:

Τους πρώτους μήνες μετά την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος εν μέσω χρεοκοπίας. Η οικονομική αβεβαιότητα και ο έλεγχος των κεφαλαίων θα προκαλέσει σοβαρή συρρίκνωση της παραγωγής.

Μακροπρόθεσμα, το μέλλον της Ελλάδας εκτός Ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές επιλογές της νέας κυβέρνησης Το ένα σενάριο είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βενεζουέλας και της Αργεντινής όπου οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις προκάλεσαν διάβρωση στα οικονομικά θεμέλια των χωρών. Οπωσδήποτε μια γρήγορη επιστροφή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα ήταν ζωτικής σημασίας.

Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την Ευρωζώνη είναι ανάμεικτες. Από τη μία πλευρά το Grexit θα είναι ένα κακό προηγούμενο και θα οδηγήσει σε αυξημένο κόστος δανεισμού στις χώρες της περιφέρειας, αλλά από την άλλη θα επανακαθορίσει τους κανόνες της ένωσης και θα αυξήσει τα κίνητρα για μια καλή μακροοικονομική πολιτική για την προστασία των μελών.