Ένα μοναδικό ουράνιο φαινόμενο αναμένεται να συμβεί απόψε το βράδυ, καθώς το «μπλε φεγγάρι», όπως ονομάζεται η αποψινή πανσέληνος, αποτελεί τη δεύτερη υπερπανσέληνο μέσα σε έναν μήνα, αφού έχει προηγηθεί η πανσέληνος της 1ης Αυγούστου. Ο τίτλος «μπλε σελήνη» δεν παραπέμπει στο χρώμα του φεγγαριού, αλλά στην επανάληψη της πανσελήνου μέσα στον ίδιο μήνα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει ανά δύο με τρία χρόνια, όταν δηλαδή αθροίζονται οι ημέρες που περισσεύουν από τις συνολικά 29.53 ημέρες μεταξύ της μιας πανσελήνου από την επόμενη. Το θέαμα αναμένεται άκρως εντυπωσιακό, δεδομένου του ότι το μπλε φεγγάρι είναι ταυτόχρονα υπερπανσέληνος, θα βρεθεί δηλαδή στο πλησιέστερο σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του γύρω από τη Γη. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το φεγγάρι μοιάζει έως και 14% μεγαλύτερο ή 30% πιο φωτεινό.

Απλώς ένα εντυπωσιακό φαινόμενο ή επιδραστικός παράγοντας υγείας;

Καθώς οι συζητήσεις για το αποψινό φεγγάρι πρωταγωνιστούν, έρχονται και πάλι στην επιφάνεια οι διάφορες θεωρίες σχετικά με τις επιδράσεις που έχουν οι διαφορετικές φάσεις της σελήνης στην ανθρώπινη υγεία. Η επιστήμη δεν έχει καταλήξει. Τα ευρήματα πολλά, οι αστικοί μύθοι ακόμη περισσότεροι.

Πόσο επηρεάζει η πανσέληνος τον ύπνο; Έρευνα επιτέλους απαντά

Μερικοί από τους ισχυρισμούς συνδέουν τη σελήνη με εκφάνσεις σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, διαταραχές ύπνου, αλλά και βίαιες συμπεριφορές.

Η πεποίθηση ότι η σελήνη επιδρά στην ανθρώπινη υγεία προέρχεται από την αρχαιότητα και είναι ευρέως διαδεδομένη. Αρκεί να σημειωθεί ότι στην στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, οι γυναίκες φορούσαν φυλαχτά σε σχήμα μισοφέγγαρου για να προστατευθούν από τα κακά πνεύματα, να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους και να έχουν καλό τοκετό.

Μέχρι τον 16ο αιώνα, επιπλέον, η παρακολούθηση της θέσης της σελήνης αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ιατρικής, σύμφωνα με τη Louise Devoy, επιμελήτρια του Βασιλικού Αστεροσκοπείου Greenwich. «Πιστευόταν, για παράδειγμα, ότι η αύξηση της Σελήνης ενίσχυε την αιμορραγία του εμμηνορροϊκού κύκλου και η πανσέληνος τον πυρετό».

Διαβάστε τη συνέχεια στο ygeiamou.gr