Τις ελληνορωσικές σχέσεις αναλύει σε δημοσίευμά του ο Economist με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, σχολιάζοντας πως τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός αποχώρησε χωρίς δώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που ένας Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Μόσχα ζητώντας βοήθεια, αν και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη.
Για τους αναλυτές στην Αθήνα αυτό το ταξίδι αποτέλεσε αναμφισβήτητα εντυπωσιακό παράδειγμα της ελληνικής κυβέρνησης σχολιάζει ο αρθρογράφος την ώρα που η ανεργία στη χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και οι πιστωτές της έχουν «παγώσει» την επόμενη δόση.

Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η προσέγγιση αυτή που έγινε από την ελληνική πλευρά έχει να κάνει κυρίως με τον αγωγό.
«Τίποτα δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000», σπεύδει όμως να επισημάνει ο πρώην υπουργός ενέργειας της Ελλάδας», υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του Ρώσου ηγέτη να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου, αν υπογράψει το έργο του αγωγού South Stream.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές κρατικές εταιρείες έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας καθώς επίσης για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όμως οι προτάσεις απορρίφθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ ενώ ενάντια των ιδιωτικοποιήσεων έχουν στραφεί και ααρκετά μέλη από το εσωτερικό του κόμματος.

Το ταξίδι λοιπόν, αυτό του κ. Τσίπρα στη Ρωσία μπορεί να απαλύνει την σκληρή στάση που έχουν δείξει μέχρι τώρα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων μέλη που προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει ο Economist.

Ωστόσο, προτεραιότητά της ελληνικής κυβέρνησης προς το παρόν είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους δανειστές της προκειμένου να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση για τη χώρα ύψους 7,2 δισ ευρώ καταλήγει το δημοσίευμα σχολιάζοντας πως ίσως τελικά τα όνειρα του κ. Τσίπρα για ρωσικές επενδύσεις εξασθενίσουν γρήγορα, αφού οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι πολλές.