search icon

Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Για πληροφορίες και υπηρεσίες χρησιμοποιεί το διαδίκτυο το 88,3% των Ελλήνων

Πώς και γιατί χρησιμοποιούν οι Έλληνες το Διαδίκτυο

Περίπου οκτώ στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 78,5%) έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από την κατοικία τους, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από νοικοκυριά και άτομα.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 2,6% σε σχέση με το 2018, ενώ την τελευταία δεκαετία (2010- 2019) καταγράφεται αύξηση 69,2%.

Από την ίδια έρευνα προκύπτουν επίσης τα εξής:

Αναφορικά με τους λόγους χρήσης του Διαδικτύου, η αναζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών είναι ο πρώτος κατά σειρά λόγος χρήσης του Διαδικτύου με ποσοστό 88,3%.

Ακολουθούν κατά σειρά:

Αναφορικά με τη χρήση ιστοσελίδων ή εφαρμογών (σε διαδικτυακές πλατφόρμες) για εξασφάλιση καταλύματος (δωματίου, διαμερίσματος, κατοικίας, εξοχικής κατοικίας για διακοπές κ.ά.) από άλλον ιδιώτη, για προσωπική χρήση προκύπτει ότι περίπου δύο στους 10 (16,8%) από όσους χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο τη χρονική περίοδο Απριλίου 2018-Μαρτίου 2019 χρησιμοποίησαν πλατφόρμες, όπως AirBnb, iha Holidays, Homeaway κ.ά., προκειμένου να εξασφαλίσουν κατάλυμα (δωμάτιο, διαμέρισμα, κατοικία, εξοχικό σπίτι διακοπών κ.λπ.), αύξηση 75%, σε σχέση με το 2018 (9,6%).

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ένας στους δύο (ποσοστό 52,1%) ηλικίας 16- 74 ετών χρησιμοποίησε τη χρονική περίοδο Απριλίου 2018-Μαρτίου 2019 τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για προσωπική χρήση. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 4,8% σε σχέση με την περίοδο Απριλίου 2017- Μαρτίου 2018.

Οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης περιλαμβάνουν κάθε συναλλαγή των πολιτών με δημόσιες υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου, για προσωπική χρήση. Ειδικότερα, συναλλαγές αναφορικά με υποχρεώσεις των πολιτών (φορολογική δήλωση κ.λπ.), επίσημα έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης κ.λπ.), υπηρεσίες εκπαίδευσης (δημόσιες βιβλιοθήκες, πληροφόρηση και εγγραφή σε σχολεία ή ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα), υπηρεσίες δημόσιας υγείας (προγραμματισμός ραντεβού, χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων, πιστοποιητικό νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς κλπ).

Το 96,7% του πληθυσμού που χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο αλλά δεν υπέβαλε online τα έντυπα που είχε υποχρέωση να υποβάλει δήλωσε ότι η υποβολή τους έγινε, για λογαριασμό τους, από άλλα πρόσωπα, όπως φοροτεχνικό, μέλος της οικογένειας, φίλο κλπ, το 9,5% ότι δεν είχε τις γνώσεις για να χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα και την εφαρμογή που χρειάζονταν και το 0,9% ότι ανησυχούσε για την προστασία και την ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version