Ο «πόλεμος» της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες και η αποτυχία ορισμένων εξ αυτών, όπως η AstraZeneca και η Pfizer, να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα και στον αριθμό των δόσεων που είχαν αρχικά συμφωνηθεί (και προπληρωθεί) από τις χώρες-μέλη της Ένωσης, δημιουργεί νέα δεδομένα, επηρεάζοντας το πρόγραμμα εμβολιασμών ανά τη «Γηραιά Ήπειρο».

Εκτός… νυμφώνος, δεν θα μπορούσε φυσικά να μείνει η Ελλάδα, με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τις ελλείψεις που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται, να… σπρώχνουν προς τα πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στη χώρα μας, οι αρχικές εκτιμήσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω για την Pfizer και την AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων -αναμένεται να λάβει την Παρασκευή, με τους επικεφαλής της εταιρείας να διατείνονται, μετά τον «πόλεμο» και τις απειλές από την ΕΕ, ότι δεν… αδίκησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 28 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό, η πρώτη ενημέρωση από τον υφυπουργό πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, για το τι περιμέναμε το πρώτο τρίμηνο του 2021, περιελάμβανε τα εξής:

  •  Pfizer/Biontech: 1.255.800 δόσεις
  • Moderna: 240.000
  • Astrazeneca: 1.500.000

O προγραμματισμός, ωστόσο, έχει αλλάξει, καθώς, με δεδομένες τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων που έχουν ανακοινωθεί, οι εκτιμήσεις για τις παραδόσεις έως τα τέλη Μαρτίου έχουν αναθεωρηθεί. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Pfizer αναμένονται περισσότερα εμβόλια, ωστόσο από την AstraZeneca τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς αναμένεται να φτάσουν στη χώρα λιγότερο και από τα μισά εμβόλια που είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Έρχονται οι πορτοκαλί… ντελιβεράδες της Skroutz – Πώς θα κάνουν τη διαφορά στο last mile

Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις κάθε είδους στο ν/σ του ΥΠΟΙΚ

Ενοίκια… τριών «ταχυτήτων» στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου