Για την υποδειγματική εργασία του στην πρόοδο της αεροναυπηγικής και της αστροναυτικής, τίμησε η  Αμερικανική Εταιρεία Μηχανολόγων Μηχανικών (ASME) τον καθηγητή αεροδιαστημικής μηχανικής του πανεπιστημίου Georgia Tech Γιώργο Καρδοματέα με το μετάλλιο Spirit of St. Louis.

Πρόκειται για το βραβείο που καθιερώθηκε από το ομώνυμο μονοκινητήριο σκάφος (μονοπλάνο) που τον Μάιο του 1927, έκανε το πρώτο υπεραντλαντικό του ταξίδι από την Νέα Υόρκη στο Παρίσι. Την ίδια διάκριση έχουν λάβει και άλλες σπουδαίες διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Neil A. Armstrong, John E. Northrup, George W. Lewis, Charles S. Draper, Robert G. Lowey, Michael Collins και Dewey Hodges.

Η ASME πρόκειται να απονείμει στον κ. Καρδοματέα το μετάλλιο στο Διεθνές Συνέδριο & Έκθεση Μηχανολόγων Μηχανικών στο Columbus του Οχάιο, που θα διεξαχθεί από 30 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2022.

Ο κ. Καρδοματέας έχει εργασθεί πάνω από τριάντα χρόνια βελτιώνοντας τα αεροσκάφη από δομικής άποψης.

Ειδικότερα, διερευνά τρόπους για να διασφαλίσει ότι οι αεροδιαστημικές κατασκευές διατηρούν τη δομική τους ακεραιότητα. Εστιάζει στο ειδικό μέρος της μηχανικής που ονομάζεται μηχανική θραύσης, το οποίο μελετά τις συνθήκες για την έναρξη και τη διάδοση ρωγμών και αποκόλλησης.

«Η έρευνα στη μηχανική θραύσης και την αντοχή στις ζημιές ήταν πολύ επιτυχημένες στο ότι, στις μέρες μας, τα αεροπλάνα συνήθως δεν πέφτουν λόγω δομικής αστοχίας», εξήγησε ο Καρδοματέας.

Ο ίδιος αποδίδει τους επιστημονικούς του θριάμβους στην εκπαίδευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα, στη συνεργασία του με παλιούς και σημερινούς συναδέλφους του στο Georgia Tech και στο ακαδημαϊκό σύστημα στην Αμερική.

«Το περιβάλλον στο Georgia Tech προωθεί τη συνεργασία και την καινοτομία. Το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέχει ευκαιρίες μέσω του συλλογικού δικτύου σε επιστημονικά φόρουμ, όπου μπορούν να ανταλλάσσονται ιδέες με άτομα εντός και εκτός του ιδρύματός σας» σημειώνει.

Ο Καρδοματέας απέκτησε δίπλωμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Ελλάδα και μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Το 1989, τον κέρδισε η Σχολή Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Georgia Tech. Έχει συγγράψει τρία βιβλία. Μια εισαγωγή στην κόπωση σε μέταλλα και σύνθετα υλικά, δομική και μηχανική αστοχίας των σύνθετων υλικών (composites) και υλικών τύπου «σάντουιτς» και μηχανική μηχανισμών αστοχίας στις κατασκευές.

Είναι επίσης ο επιμελητής έξι τόμων με θέμα τη μηχανική αστοχίας σύνθετων υλικών και δομών «σάντουιτς», associate editor του Εγχειριδίου Μηχανικής Ζημιών (Handbook of Damage Mechanics: Nano to Macro Scale for Materials and Structures), καθώς και συγγραφέας περίπου 200 εργασιών που δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά με κριτές ή ως μέρη βιβλίων.

Εκτός από την εργασία του στο Georgia Tech, έχει υπηρετήσει τη μηχανική σε πολλές θέσεις.

Έχει λειτουργήσει ως Associate Editor του Journal of Applied Mechanics και του AIAA Journal, ως Contributing Editor του International Journal of Non-Linear Mechanics και ως προσκεκλημένος συντάκτης του International Journal of Solids and Structures και του Journal of Mechanics of Materials and Structures. Επιπλέον, έχει υπηρετήσει ως Τεχνικός Πρόεδρος του συνεδρίου ASME 2014, Γενικός Πρόεδρος του συνεδρίου ASME 2015 και Πρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής του συνεδρίου ASME 2017. Διετέλεσε εκλεγμένος Πρόεδρος της Επιτροπής Συνθέτων Υλικών (Composites) του Τμήματος Εφαρμοσμένης Μηχανικής και εκπρόσωπος του προγράμματος της Επιτροπής Κατασκευών και Υλικών του Τμήματος Αεροδιαστημικής.

Ο Καρδοματέας έχει επίσης υπηρετήσει σε πολλά άλλα πάνελ και επιτροπές, μεταξύ των οποίων ως Πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής Μεταλλίων Daniel Guggenheim και στην Οργανωτική Επιτροπή του έκτου, έβδομου, δέκατου και ενδέκατου Διεθνούς Συνεδρίου για κατασκευές «σάντουιτς» του International Institute for Advanced Composites Manufacturing. Έχει επίσης υπηρετήσει σε επιτροπές εξωτερικής αξιολόγησης για πολλά ακαδημαϊκά προγράμματα.

Σήμερα, ο νικητής του μεταλλίου εργάζεται πυρετωδώς για το επόμενο βιβλίο του που επικεντρώνεται στη θραύση και στην κόπωση μεταλλικών και σύνθετων αεροδιαστημικών κατασκευών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις τελευταίες του ερευνητικές προόδους στον τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Τι περιλαμβάνει το τουριστικό project των 69 εκατ. ευρώ της οικογένειας Τσατσαρωνάκη στη Φαλάσαρνα

Φοιτητική Στέγη: Αυξημένα ενοίκια και μικρή διαθεσιμότητα «οδηγούν» σε συγκατοίκηση και ενδιαφέρον για αγορά

Επιδότηση ρεύματος: Χαμένοι όσοι… δεν είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής