Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν κύρια κατοικία σε ακριτικές ή παραμεθόριες περιοχές με πληθυσμό 3.000 έως 5.000 κατοίκους αναμένεται να ανακοινώσει απόψε ο πρωθυπουργός στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο που επεξεργαζόταν το οικονομικό επιτελείο εντάσσεται στο «καλάθι» της ΔΕΘ, με στόχο την ενίσχυση περιοχών κρίσιμων για την εθνική συνοχή, ώστε οι κάτοικοι να παραμείνουν στις εστίες τους.

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για κύρια κατοικία σε παραμεθόριες ζώνες εντάσσεται σε ένα πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που αφορά οικογένειες με παιδιά και φορολογούμενους με εισοδήματα 10.000 – 50.000 ευρώ. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε από τη Θεσσαλονίκη πως «όλοι θα δουν τον εαυτό τους στα μέτρα», με ιδιαίτερα ωφελημένες τις οικογένειες με παιδιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επισήμανε πως πέρα από τις γενικές εξαγγελίες θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης λόγω γεωγραφικών ή δημογραφικών κριτηρίων.

Ποιες είναι οι παραμεθόριες περιοχές

Οι παραμεθόριες περιοχές περιλαμβάνουν χερσαίες και νησιωτικές ζώνες κοντά στα σύνορα:

  • Ήπειρος: Ιωάννινα, Θεσπρωτία.

  • Δυτική Μακεδονία: Καστοριά, Φλώρινα, Κοζάνη.

  • Κεντρική Μακεδονία: Κιλκίς, Σέρρες.

  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος.

  • Νησιά Αιγαίου: Δωδεκάνησα, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Καστελόριζο, μικρά νησιά Ανατολικού Αιγαίου.

Επιπλέον, ειδικές διατάξεις ορίζουν ως παραμεθόριες όλες τις κοινότητες σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2020 απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ όλα τα ακίνητα σε 26 μικρά νησιά με λιγότερους από 1.200 κατοίκους, ενώ εξαιρούνται υπό όρους ακίνητα οικογενειών με τρία παιδιά, ΑμεΑ με ποσοστό 80%, περιοχές πληγείσες από φυσικές καταστροφές, ζώνες απαλλοτρίωσης και διατηρητέα ή ιστορικά μνημεία.

Διαβάστε ακόμη 

Wood & Company: Πώς το χρέος οδεύει στο 100% του ΑΕΠ – Τι σημαίνει (πίνακας + γραφήματα)

Αποκλιμακώνεται η δικαστική κόντρα Χάρη Καρώνη με τη JP Morgan για τη Viva

Οι 4 ουρανοξύστες που θα σπάσουν όλα τα ρεκόρ – Ο ένας θα φτάσει τα 2000 μέτρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα