Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών πάει πλέον στο ενοίκιο, λόγω της ραγδαία αύξησης που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα.

Οι αυξήσεις ξεπερνούν το 37% επιβαρύνοντας σημαντικά τη διαβίωση της οικογένειας.

Σημαντικό ρόλο για την αύξηση των ενοικίων παίζει ότι πολλές κατοικίες διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.
Ειδικότερα, από το 2018 έως το 2022 τα ενοίκια κατέγραψαν αύξηση από 37,2% έως 42,1%.

Στην αύξηση αυτή προστίθεται και η φετινή άνοδος κατά 6%-10%.

Ενδεικτικό της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί πως τα σπίτια για οικογένεια με ενοίκιο κάτω από 700 ευρώ είναι δυσεύρετα. Ο πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου Real Estate είπε στον Ant1 πιο προσιτά για οικογένειες είναι σπίτια σε περιοχές όπως την Κυψέλη, τον Κολωνό, Πλατεία Βικτωρίας, Πλατεία Αμερικής. Χαρακτηριστικό είναι πως διαμέρισμα στην Κυψέλη, μη ανακαινισμένο, 95 τ.μ. μέτρων, θα διατεθεί μετά τις γιορτές προς μίσθωση από 550-600 ευρώ.

Το κόστος της στέγασης απορροφά το 34,2% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ανέρχεται στο 19,9%, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.
Η ζήτηση για φοιτητική στέγη σε ευρωπαϊκό και σε εγχώριο επίπεδο συγκαταλέγεται διαχρονικά στις αιτίες που δίνουν ώθηση στην αγορά ακινήτων.

Ταυτόχρονα η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλάζει τα δεδομένα τόσο στις προσφερόμενες τιμές ενοικιάσεις διαμερισμάτων, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί νέες τάσεις και πρωτοβουλίες όπως την ανάπτυξη ιδιωτικών φοιτητικών εστιών και τη διάθεση για συγκατοίκηση που αποτελεί νέα δυναμική τάση.

Ειδικότερα σύμφωνα με την συμπεράσματα του Παρατηρητηρίου Αξιών Φοιτητικών Διαμερισμάτων 2023 της GEOAXIS, της πρώτης πιστοποιημένης εταιρίας εκτιμήσεων στην Ελλάδα, τα φοιτητικά διαμερίσματα, μαζί με τις αποθήκες, τα logistics, τα data centers και τους οίκους ευγηρίας, έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στην μείωση αξιών λόγω της πανδημίας.

Η έρευνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες και η Κομοτηνή την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων. Σε σχέση με 10 χρόνια πριν, οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 61,9% με την Αθήνα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 80,42%.

Από πλευράς ηλικιών, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο) με διάμεση ηλικία τα 53 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 48 έτη, ο Βόλος και η Πάτρα με 33 και 32 έτη αντίστοιχα και η Κομοτηνή με 23 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία βρίσκουμε στο Ηράκλειο Κρήτης με 22 έτη.

Από πλευράς επιφανειών, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στο Βόλο με διάμεση επιφάνεια τα 51τμ.

Ακολουθεί η Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης με 50τμ, η Θεσσαλονίκη με 47τμ και η Κομοτηνή με 46τμ. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων βρέθηκαν στην Πάτρα με 42τμ.

Διαβάστε ακόμη

UBS για Ελλάδα: «Ταύρος» για ομόλογα και οικονομία (γραφήματα)

Μαρινάκης για οπαδική βία: Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League για δύο μήνες (vid)

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ