Της Ελένης Στεργίου

Έχει εξαντληθεί η υπομονή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με το σίριαλ των εσωκομματικών εκλογών, οι οποίοι ζητούν -με επιστολή τους στους τέσσερις υποψηφίους- την ενεργότερη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη διαδικασία οργάνωσης.

Η καθυστέρηση από την αρμόδια επιτροπή της ΝΔ να ορίσει τόσο εταιρεία όσο και ημερομηνία εκλογών, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των μελών του κόμματος και η Συγγρού θυμίζει καζάνι που βράζει.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η κίνηση 22 βουλευτών, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος στη Βουλή, να ζητούν να πραγματοποιηθεί άμεσα η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων και να δεσμευτούν για «κώδικα σεβασμού και αυτοσυγκράτησης».

Αναφέρουν, δε, ότι το αποτέλεσμα όλης αυτής της καθυστέρησης είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίζεται με χλεύη από τα άλλα κόμματα, να έχει κουραστεί το εκλογικό σώμα και τα στελέχη της παράταξης και βέβαια η χώρα να στερείται μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Οι εκλογές κρέμονται από μία κλωστή, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να μην είναι έτοιμη η Συγγρού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και έτσι πληθαίνουν οι φωνές που προτείνουν να εξασφαλιστεί η εταιρεία και μετά η ημερομηνία.

Υπό αυτό το κλίμα συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με θέμα τον προϋπολογισμό, αναμένοντας με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις για τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, τη Δευτέρα, δεν κατέληξαν ούτε σε εταιρεία ούτε σε διαδικασία, με τις εκλογές να κρέμονται σε μία κλωστή. Το βράδυ της Τρίτης θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την εταιρεία και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Vodafone παραμένει η επικρατέστερη, ωστόσο έχει ζητήσει κάποια στοιχεία από τη Συγγρού, τα οποία η ΝΔ δεσμεύτηκε να παραδώσει την Τρίτη.

Στη συνέχεια, η Vodafone και η ΚΕΦΕ θα αποφασίσουν αν είναι εφικτό τεχνικά να διεξαχθούν οι εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου και τότε θα κατατεθεί η οικονομική προσφορά. Αν τελικά δεν ευοδωθεί η συνεργασία, θα πάνε στη δεύτερη εναλλακτική, που είναι η διαδικασία να γίνει μέσω call center.

Επομένως, θεωρείται πλέον πιθανό να επιλεγεί μια διαδικασία καταγραφής αποτελεσμάτων μέσω τηλεφωνικού κέντρου και όχι online, ενδεχόμενο που προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των υποψηφίων.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι συμφωνούν με αυτήν την πρόταση, αφού, όπως τονίζεται, η διαδικασία είναι απλούστερη, αλλά και οικονομικότερη. Ωστόσο, το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζει επιφυλάξεις.

Η Επιστολή

Προς:

τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

Κοινοποίηση:

Υποψηφίους Προέδρους της Ν.Δ.

κ. Άδωνι Γεωργιάδη,

κ. Ευάγγελο Μειμαράκη,

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,

κ. Απόστολο Τζιτζικώστα

Αθήνα, 1-12-2015
Αγαπητοί Κύριοι,

Αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την αποτυχημένη προσπάθεια διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών της παράταξής μας, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι δεν έχει οριστεί ακόμα νέα ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών. Εν αντιθέσει, διαπιστώνουμε ότι συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις στο όνομα της “ενότητας” που τελικά μόνο την ενότητα δεν υπηρετούν.

Το αποτέλεσμα είναι η Ν.Δ. ως Αξιωματική Αντιπολίτευση να αντιμετωπίζεται με χλεύη από τα άλλα κόμματα, να έχει κουραστεί το εκλογικό σώμα και τα στελέχη της παράταξης και βέβαια η χώρα να στερείται μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητάμε άμεσα:

– λεπτομερή ενημέρωση για την πορεία οργάνωσης και διεξαγωγής -το συντομότερο δυνατό- εκλογής νέου προέδρου της παράταξης μας.

– την ενεργότερη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη διαδικασία οργάνωσης και απρόσκοπτης διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών.

-τον προγραμματισμό -άμεσα- συνάντησης των τεσσάρων υποψηφίων και τη δέσμευσή τους για «κώδικα σεβασμού και αυτοσυγκράτησης».

Η ΝΔ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ευθύνη απέναντι σε όσα εξελίσσονται από πλευράς Κυβέρνησης.

Η ενότητα δεν αρκεί να επικαλείται διαρκώς και αορίστως, αλλά να υπηρετείται με σεμνότητα και συνέπεια από όλους μας.

1. Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου

2. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας

3. Κώστας Κουκοδήμος, Βουλευτής Πιερίας

4. Γεώργιος Γεωργαντάς, Βουλευτής Κιλκίς

5. Γεράσιμος Γιακουμάτος, Βουλευτής Β’ Αθηνών

6. Δημήτριος Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας

7. Χρήστος Κέλλας, Βουλευτής Λαρίσης

8. Γεώργιος Κασαπίδης, Βουλευτής Κοζάνης

9. Χρήστος Μπουκώρος, Βουλευτής Μαγνησίας

10. Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής Αχαΐας

11. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βουλευτής Ημαθίας

12. Γιάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Φλωρίνης

13. Στέργιος Γιαννάκης, Βουλευτής Πρεβέζης

14. Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής

15. Κωνσταντίνος Βλάσσης, Βουλευτής Αρκαδίας

16. Γεώργιος Στύλιος, Βουλευτής Άρτας

17. Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς

18. Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β’ Αθηνών

19. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ΒουλευτήςΑ’ Πειραιώς

20. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Βουλευτής Ηλείας

21. Κωνσταντίνος Τσιάρας, Βουλευτής Καρδίτσης

22. Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής