Προς τη «λάθος κατεύθυνση» κινείται η χώρα και ο κόσμος, σύμφωνα με την πλειονότητα των Ελλήνων (άνω του 66%) που συμμετείχαν σε έρευνα της διαΝΕΟσις.

Σύμφωνα με την έρευνα που υλοποιήθηκε από την εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι η ακρίβεια (κατά το 25,9% των ερωτηθέντων) και η οικονομία (κατά το 24,3%).

Όταν, όμως, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα, το 17% δήλωσε ότι το σημαντικότερο είναι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, το 13,6% οι περιφερειακές συγκρούσεις/ πόλεμος, το 13,1% η κλιματική αλλαγή, το 11,1% η ακρίβεια, το 8,9% η φτώχεια και οι ανισότητες και το 8,1% η οικονομία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις απαντήσεις εντοπίστηκε διαφορά ανάμεσα στις ηλικίες. Ενδεικτικά, το 38,7% των boomers (ηλικίας 58 έως 67 ετών) επέλεξαν είτε την κλιματική αλλαγή είτε την καταστροφή του περιβάλλοντος ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη. Απεναντίας, το 24% των Gen Z (ηλικίας 17-25) και το 20% των Millennials (ηλικίας 26,41) επέλεξαν τις απαντήσεις αυτές.

Κλιματική αλλαγή

Όπως προέκυψε από την έρευνα της διαΝΕΟσις, οι εννιά στους δέκα συμφωνούν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, ενώ το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι οφείλεται ιδίως στην ανθρώπινη δράση. Επίσης, καλούμενοι να βαθμολογήσουν από το 1 μέχρι το 10 την σοβαρότητα του προβλήματος, ο μέσος όρος που προέκυψε ήταν 8,8.

Επίσης, για την πλειονότητα των ερωτηθέντων, οι πιο απειλητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι οι δασικές πυρκαγιές (85,6%), η ενεργειακή κρίση (79,7%), οι κοινωνικές ανισότητες (63,7%) και η επισιτιστική ασφάλεια (56,3%).

Το 53,2% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι οι εθνικές κυβερνήσεις, ενώ 1 στους 3 θεωρεί ότι υπεύθυνοι είμαστε «εμείς οι πολίτες». Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κατά την πλειοψηφία, τόσο η πολιτεία όσο και η Ε.Ε. κάνουν λίγα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε επιμέρους περιβαλλοντικά θέματα, οι ερωτηθέντες ρίχνουν το βάρος της ευθύνης μόνο εν μέρει στο κράτος, αφού το 67,1% παραδέχεται πως είναι ευθύνη των πολιτών ο καθαρισμός των οικοπέδων. Ωστόσο, το 31,5% θεωρεί πως ο καθαρισμός των παραλιών είναι ευθύνη της Πολιτείας, ενώ το 40% απαντά ότι είναι ευθύνη «και των δύο». Επίσης, το 60% δηλώνει ότι θα ήθελε να συμμετάσχει σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και το 78% ότι θα ήθελε να συμμετάσχει σε δενδροφυτεύσεις/ αναδασώσεις.

Από την έρευνα προέκυψε ότι μία μεγάλη μερίδα των Ελλήνων ανακυκλώνει οικιακά απορρίμματα, προχώρησε σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το τελευταίο διάστημα ή/ και μείωσε την χρήση του αυτοκινήτου.

Επίσης, το 71,1% πιστεύει ότι οικονομικοί πόροι της χώρας και της Ε.Ε. πρέπει να διατεθούν στις ΑΠΕ, ενώ το 26,1% πιστεύει ότι πρέπει να διατεθούν στα ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε ακόμη:

Bloomberg: Τι σημαίνει η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο που εξετάζουν οι G7 και πώς θα λειτουργήσει

Οικογένεια Εμφιετζόγλου: Στο σφυρί και το συγκρότημα της «Βαλκάν Εξπόρτ» στη Θεσσαλονίκη (pics)

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό και σε ποιες δεν χρειάζεται