Άμεση λειτουργία μηχανημάτων X-rays στα τελωνεία, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ), με θέμα: “Λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών και οι επιπτώσεις του στην εγχώρια παραγωγή”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδέσμου, αυξανόμενο είναι το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών και ιδίως του παράνομα διακινούμενου “τσίπουρου διημέρων” (πρόκειται για το ειδικό καθεστώτος των αποσταγματοποιών, το οποίο επιτρέπει τη διακίνηση χύμα τσίπουρου χωρίς τιμολόγια, ως αγροτικό προϊόν).
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορειο, στις παρουσιάσεις τους οι ομιλητές ανέδειξαν τα βασικά χαρακτηριστικά της παρούσας κατάστασης:
* Η Ελλάδα κατέχει την 5η υψηλότερη θέση στην ΕΕ-28 ως προς τον ΕΦΚΟΠ και την 1η θέση σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο του διασυνοριακού παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου και συνεπώς στη συρρίκνωση του κλάδου.
* Το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών εκτιμάται σε 8,2 εκατ. φιάλες, με την απώλεια φορολογικών εσόδων να αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το παράνομα διακινούμενο “τσίπουρο διημέρων” αγγίζει τα 10,8 εκατ. λίτρα και η αντίστοιχη απώλεια φορολογικών εσόδων ανέρχεται στα 97,7 εκατ. ευρώ.
* Η νόμιμη εγχώρια κατανάλωση καταγράφει μείωση κατά 40%, μεταξύ 2010-2013, με μεγάλο μέρος της μείωσης να αντικατοπτρίζει την κατανάλωση παρανόμως διακινούμενων αλκοολούχων ποτών.
* Οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στον κλάδο αριθμούν περίπου τις 27.000, από 48.000 το 2009.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.