Το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος έως τα τέλη του καλοκαιριού εξετάζουν, μεταξύ άλλων, οι πιστωτές της Αθήνας, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Peter Spiegel των Financial Times.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν φαίνεται ότι έχουν κατορθώσει να γεφυρώσουν τις δικές τους διαφορές και είναι έτοιμοι να καταθέσουν μία συγκεκριμένη πρόταση προς την Αθήνα, με άμεσο στόχο να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα.

Μάλιστα η πρόταση βρίσκεται, πλέον, στα χέρια των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και κατόπιν να παραδοθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές – κοντά στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Βερολίνο μεταξύ Αγ. Μέρκελ, Κ. Λαγκάρντ, Φ. Ολάντ, Ζ. Κ. Γιούνκερ και Μ. Ντράγκι – το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει ενστάσεις σε ό,τι αφορά το στόχο για το πλεόνασμα. Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δεχθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κυρίως σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι νέοι στόχοι που θα τεθούν (πάντα σε δημοσιονομικό επίπεδο).

«Έχουν συμφωνήσει εν μέρει στα χαρτιά και στα κείμενα. Στην ουσία, όμως, παραμένουν μακριά», υποστήριξε κορυφαίο στέλεχος της Ευρωζώνης, αναφερόμενο στις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης.

Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη είναι εάν η νέα πρόταση των πιστωτών θα παρουσιαστεί «δια ζώσης» στον κ. Τσίπρα ή μέσω τηλεδιάσκεψης. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, αυτό που όλοι ελπίζουν είναι ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία και μάλιστα πριν από την Παρασκευή, όπου η Αθήνα καλείται να πληρώσει 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Όμως αρκετά στελέχη της Ευρωζώνης εκφράζουν την ανησυχία ότι ακόμη και εάν οι τρεις πιστωτές της Αθήνας τα «βρήκαν», η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί την πρότασή τους.

Πιθανώς σε αυτήν να περιλαμβάνονται μέτρα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει. Επίσης οι πιστωτές – με δεδομένο ότι σε ορισμένα θέματα υπάρχει σχετικό χάσμα με την Αθήνα – εξετάζουν και το ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος έως τα τέλη του καλοκαιριού, με στόχο η ΕΚΤ να συνεχίσει να παράσχει κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπρόσθετα τα 10,9 δισ. ευρώ (που βρίσκονται στην κατοχή ΕΚΤ και ESM) μπορεί να δοθούν στην Αθήνα ως μία μορφή έκτακτης βοήθειας, προκειμένου η κυβέρνηση να αποπληρώσει τις δόσεις προς την ΕΚΤ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.