search icon

Ελλάδα

Φωτιές: Πρωτοφανής η ευρωπαϊκή και διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας

Μια πρωτοφανής ευρωπαϊκή και διεθνής κινητοποίηση για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς 11 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες 12 τρίτες χώρες συνδράμουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας μας με 21 εναέρια μέσα, 1.286 πυροσβέστες και 250 πυροσβεστικά οχήματα.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει βασικό ρόλο στον συντονισμό των επιχειρήσεων, καλύπτοντας τουλάχιστον το 75% του κόστους μεταφοράς ή και λειτουργίας των μέσων.

Η βοήθεια που έχει σταλεί στην Ελλάδα από τα κράτη – μέλη της ΕΕ

Γαλλία: Η Γαλλία, έπειτα από εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 7 Αυγούστου, έχει στείλει τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και 82 πυροσβέστες, ενώ αύριο αναμένονται επιπλέον 60 πυροσβέστες και 23 πυροσβεστικά οχήματα.

Γερμανία: Η Γερμανία, που μετρά ακόμα ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφικές πολύνεκρες πλημμύρες, στέλνει στην Ελλάδα δύο μονάδες με 221 πυροσβέστες και 46 οχήματα που προέρχονται από τη Βόννη και την Έσση, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ δεν διαθέτει κανένα πυροσβεστικό αεροσκάφος. Η γερμανική βοήθεια, που αποτελείται από άνδρες και γυναίκες εθελοντές πυροσβέστες (σ.σ. το 99% των πυροσβεστών στη Γερμανία είναι εθελοντές) αναμένεται στην Ελλάδα αύριο.

Κροατία: Η Κροατία συνδράμει την Ελλάδα με ένα Canadair

Σουηδία: Η σκανδιναβική χώρα έχει στείλει δύο αεροσκάφη Air-Tractor

Ρουμανία: 108 πυροσβέστες και 21 πρεσβευτικά οχήματα βρίσκονται στην Ελλάδα στην πρώτη επιχείρηση της Ρουμανίας εκτός των εδαφών της

Ισπανία: Ένα αεροσκάφος Canadair

Τσεχία: 13 πυροσβεστικά οχήματα και 34 πυροσβέστες

Κύπρος: 2 αεροσκάφη Air-Tractor και 40 πυροσβέστες

Πολωνία: 143 πυροσβέστες και 46 οχήματα

Σλοβακία: 75 πυροσβέστες και 30 οχήματα

Αυστρία: 36 πυροσβέστες και 15 οχήματα

Βοήθεια από τρίτες χώρες

Παράλληλα, με την βοήθεια των κρατών – μελών μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ο οποίος συμβάλει και στον συντονισμό μέσω των ευρωπαϊκών δορυφόρων, άλλες 12 χώρες έχουν στείλει εναέρια και επίγεια μέσα στη χώρα μας.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: 1 αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8

Ισραήλ: 16 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη Air-Tractor

Ουκρανία: 100 πυροσβέστες

Ρωσία: 2 αεροσκάφη Ilyushin-76 και 2 ελικόπτερα Mi8

Ελβετία: 3 ελικόπτερα

Αίγυπτος: 2 ελικόπτερα

Ηνωμένο Βασίλειο: 21 πυροσβέστες

Σερβία: Η χώρα που δεν ανήκει ακόμα στην ΕΕ, αλλά συμμετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, έχει στείλει στην Ελλάδα 34 πυροσβέστες, 13 οχήματα και 3 ελικόπτερα

Κουβέιτ: 40 πυροσβέστες και εξοπλισμό

Κατάρ: 132 πυροσβέστες και 3 οχήματα

Μολδαβία: 25 πυροσβέστες και 4 οχήματα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 1 ελικόπτερο και εξοπλισμό, ο οποίος αναμένεται στις 13 Αυγούστου

Διαβάστε ακόμη

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η έκθεση – σοκ για το κλίμα πιέζει το COP26 να στείλει τον άνθρακα στην… Iστορία (pics)

ΕΝΦΙΑ: Αυτά τα ακίνητα κερδίζουν έξτρα έκπτωση φόρου

 

Exit mobile version