Ανείπωτη θλίψη και πόνο για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά και υλικών αγαθών αλλά και ένα επώδυνο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την δημόσια υγεία αφήνει πίσω του το φετινό καλοκαίρι με τις αμέτρητες πυρκαγιές.

Παράγοντες όπως η συχνότητα επανάληψης, η ένταση, η έκταση και η διάρκεια των πύρινων μετώπων αποτελούν ένα ενδιαφέρον πεδίο επίκαιρης επιστημονικής έρευνας, με στόχο την πλήρη κατανόηση του συνόλου των επιπτώσεων στην υγεία μας και, πιο ειδικά, στο αναπνευστικό σύστημα για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο καπνός της πυρκαγιάς αποτελείται από ένα μείγμα επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως λεπτά σωματίδια (PM2.5), διοξείδιο του αζώτου (NO2), όζον (O3), αρωματικούς υδρογονάνθρακες ή μόλυβδο. Παράλληλα, εκτός από την επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού με τοξικούς ρύπους, οι πυρκαγιές απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το οποίο θεωρείται από τους ειδικούς ως η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της ενίσχυσης του φαινόμενου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αν και κανείς δεν παραμένει ανεπηρέαστος από τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, ορισμένες ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με χαμηλή άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και οι πάσχοντες από χρόνια μεταβολικά νοσήματα, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα θα καταγράψουν τα υψηλότερα ποσοστά νόσησης και θνησιμότητας.

 

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr