Σύμφωνα την Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Κλιματική αλλαγή, εμπρηστές, προπαγάνδα» ένα είναι σίγουρο: «Ότι οι πυρκαγιές του 2023 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές για την Ελλάδα» αν και δεν ήταν οι πιο θανατηφόρες σε σχέση με το 2007 και το 2018 «χάρη στα βελτιωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τον πληθυσμό». Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα εστιάζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την κριτική που ασκείται κυρίως από την αντιπολίτευση, «η οποία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις καιρικές συνθήκες κυρίως ως άλλοθι για να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι τμήματα της πυροσβεστικής είναι υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά και στις μέχρι τώρα συλλήψεις για εμπρησμούς ανά την Ελλάδα, καθώς και σε σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια και στη συνέχεια εστιάζει σε μια άλλη πτυχή: στις καταγγελίες ότι ορισμένοι πολίτες στην περιοχή του Έβρου «πήραν τον νόμο στα χέρια τους και συνέλαβαν παράτυπους μετανάστες θεωρώντάς τους υπαίτιους για τις πυρκαγιές. Επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τη σιωπή της τουλάχιστον συγχωρεί αυτό το αφήγημα και έμμεσα το στηρίζει (…) Οι ισχυρισμοί ότι πυρκαγιές ξεκίνησαν ως επί το πλείστον από αόριστους ‘εχθρούς της Ελλάδας’ δεν είναι κάτι νέο. Πριν από χρόνια είχε υποστηριχθεί ότι φωτιές είχαν προκληθεί από μηχανήματα ανάφλεξης που είχαν τοποθετήσει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Πιο ρεαλιστικές ήταν οι κατηγορίες ότι πυρκαγιές είχαν βάλει κερδοσκόποι του κατασκευαστικού κλάδου. Μετά από νομοθετικές αλλαγές, που απαγορεύουν τη δόμηση σε εδάφη που έχουν καή, δεν αξίζει πια να διαπράξει κανείς αυτό το έγκλημα».

Τέλος το ρεπορτάζ απαριθμεί τις οικολογικές συνέπειες των πυρκαγιών και υπογραμμίζει τον κίνδυνο για «πλημμύρες σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, με το έδαφος που έχει καεί να μην μπορεί να απορροφήσει το νερό», ενώ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών τονίζει ότι «η συχνότητα των πυρκαγιών εμποδίζει την αναγέννηση των δασών». Όσο για την κλιματική αλλαγή το ρεπορτάζ παρατηρεί ότι «σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί κανείς πλέον να αγνοήσει την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, όπως φάνηκε το καλοκαίρι του 2023 στη Ρόδο, τη Θράκη και από την Αττική ως την Κρήτη.»

Πυρκαγιές από τον βόρειο Καναδά ως τον…Έβρο

Καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν και τον Καναδά, Εικόνα: Darryl Dyck/The Canadian Press/ AP/dpa/picture alliance

Και η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στις πυρκαγιές που μαίνονται αυτές τις μέρες σε διάφορες γωνιές του πλανήτη κατακαίγοντας δασικούς πνεύμονες οξυγόνου: από τη βορειοανατολική Ελλάδα «τις δασικές εκτάσεις κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα» μέχρι τον βόρειο Καναδά. «Στην μεθοριακή περιοχή του Έβρο κάηκαν περίπου 74.000 εκτάρια, τα 13.000 εξ αυτών μόνο στον Εθνικό Δρυμό της Δασιάς. Ορνιθολόγοι αναφέρουν ότι το παλιό πευκοδάσος με τα ψηλά δέντρα παρέχει τις ιδανικές θέσεις σε αρπακτικά πτηνά και γύπες για να φτιάξουν τις φωλιές τους, πολλά όμως από αυτά τα πουλιά έχουν πλέον σκοτωθεί από τις φωτιές».

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle