Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Το κρυφό σχέδιο του ηγέτη της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη για επιστροφή στη δραχμή αναλύουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι πληροφορίες από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου σε ξενοδοχείο της Αθήνας, μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα που απογοήτευσε πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προέβλεπε τη σύλληψη του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, άδειασμα του θησαυροφυλακίου της, και προσφυγή στο Κρεμλίνο για βοήθεια.

Όπως σχολιάζουν οι αρθρογράφοι του κειμένου το όλο σχέδιο αναδύει «την αίσθηση του χάους και των παρασκηνιακών ελιγμών» την ώρα που η Ελλάδα αντιμετώπιζε έξοδο από το κοινό νόμισμα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαπραγματευόταν με τους Ευρωπαίους ετέρους για τη σύναψη συμφωνίας.

«Με τη συμφωνία να μην έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, τα γεγονότα αυτά υπενθυμίζουν την αποφασιστικότητα μιας μεγάλης μερίδας στελεχών του αριστερού κόμματος του κυρίου Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή και να αυξήσει τον κρατικό έλεγχο της οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Ακόμη και οι «σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές» αιφνιδιάστηκαν όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρότεινε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει τον έλεγχο του Νομισματοκοπείου, όπου βρίσκονται τα αποθέματα ρευστού της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το πλάνο δείχνει την προφανή αδίστακτη αποφασιστικότητα των ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχουν τους πολιτικούς τους στόχους, αλλά και την έλλειψη γνώσεων της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης, σχολιάζουν οι αρθρογράφοι του κειμένου.

Ακόμη και πριν από τη συγκέντρωση στο ξενοδοχείο, ο κ. Λαφαζάνης αναζητούσε απελπισμένα σχέδια για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Δεδομένου του κομμουνιστικού παρελθόντος του κ. Τσίπρα και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης, η Αθήνα πίστευε ότι θα ήταν απλή υπόθεση να κερδίσει οικονομική στήριξη 5-10 δισ. ευρώ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τη Μόσχα τρεις φορές από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία. Σε αντάλλαγμα με την υπογραφή για το νέο αγωγό, ήλπιζε σε προκαταβολή τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.

«Ήταν όλα μία φαντασίωση», είπε ανώτατος Έλληνας τραπεζίτης. «Τα όνειρα της Αριστερής Πλατφόρμας για δωρεάν φυσικό αέριο και δραχμή με ρωσική στήριξη, κατέρρευσαν» καταλήγει.

Διαψεύδουν οι συνεργάτες του Π. Λαφαζάνη τα περί σχεδίου επιστροφής στη δραχμή

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη αναφερόμενοι στο δημοσίευμα των “Financial Times” για το δήθεν σχέδιο Λαφαζάνη και “Αριστερής Πλατφόρμας” περί δραχμής, τόνιζαν ότι: “σπανίως ψεύδη, φαντασιώσεις, κινδυνολογία, σεναριολογία και παρωχημένος αντικομμουνισμός συνυπάρχουν σε ένα και μόνο δημοσίευμα. Αν υπήρχε βραβείο μυθοπλασίας και παραπλάνησης θα άξιζε η συμμετοχή του”.