Το νέο μοντέλο ισλαμικής τρομοκρατίας με το οποίο Πακιστανοί που ζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις στρατολογούνται από συμπατριώτες τους- στελέχη παραστρατιωτικών οργανώσεων που ζουν στο Ιράν και με το δέλεαρ των χρημάτων, πραγματοποιούν τρομοκρατικά χτυπήματα, κρύβεται πίσω από το δίκτυο που εξάρθρωσε η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική.

Η υπόθεση που αξιολογείται από τους αναλυτές ως ιδιαίτερα σοβαρή (κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες ανακοινώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το tweet του υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν), έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ελληνικές αρχές ασφαλείας, που προσπαθούν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό έχουν εισχωρήσει στις κοινότητες των Πακιστανών που διαβούν στην Ελλάδα, οι στρατολόγοι που ελέγχονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ιράν. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξετάστηκαν από τις ελληνικές υπηρεσίες περίπου 20 άτομα- ομοεθνείς των δύο Πακιστανών χωρίς να προκύψει εμπλοκή τους στα εξτρεμιστικά σχέδια των δυο συλληφθέντων.

Μάλιστα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις που ζητήθηκε σε κάποιους να συμμετάσχουν έναντι αμοιβής στην επίθεση του εστιατορίου – συναγωγή της οδού Αισώπου στου Ψυρρή και εκείνοι το αρνήθηκαν. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΠ εξετάζει σε ποιο βαθμό είχαν καταφέρει οι δυο τρομοκράτες να έρθουν σε επαφή με δίκτυα ποινικών από τον ελληνικό υπόκοσμο προκειμένου να παραλάβουν βαρύ οπλισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 30χρονος Πακιστανός από την Τεχεράνη- αρχηγός του δικτύου, επέβαλε στους δυο συλληφθέντες, την επίθεση να την κάνουν με όπλα, την ώρα που στο εστιατόριο θα υπήρχαν περισσότερα από 50 άτομα. Για κάθε νεκρό που θα «γάζωναν» θα έπαιρναν 15.000 ευρώ. Όμως η επιχείρηση ανεβλήθη, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν τα όπλα που αναζητούσαν και για το λόγο αυτό στράφηκαν στα κανάλια των ποινικών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr