Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αποδίδοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που, όπως είπε, λένε ψέματα και παρά τη βοήθεια που προσφέρει η αντιπολίτευση εκείνοι προσπαθούν να απαξιώσουν τη συναίνεση που τους προσφέρεται.
«Εμείς τους δίνουμε βοήθεια και αυτοί μας βρίζουν», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε με τη νέα ιδιότητά του στην ΕΡΤ. Χωρίς να αποκλείσει τη συμμετοχή του κόμματός μου σερ κυβερνητικό σχήμα μακράς πνοής, επέμεινε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να προτείνει κάτι τέτοιο.

«Αφού δεν το θέλει ο πρωθυπουργός, δεν έχω λόγο να το προτείνω εγώ», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού. «Αν το πρότεινα, θα μου έλεγε ο κ. Τσίπρας “ποιος σου το ζήτησε ρε Μεϊμαράκη;”». Γιατί, όπως, ανέφερε επανειλημμένα, «συμπεριφέρεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρωθυπουργός» μιας κυβέρνησης που δεν έχει καν την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο ίδιος, πάντως, δεν έδειξε διάθεση να αμφισβητήσει την πλειοψηφία και αντιθέτως χαρακτήρισε «τακτικισμό» τα περί ανάγκης να ψηφιστούν τα επόμενα νομοσχέδια από 120 κυβερνητικούς βουλευτές, υποστηρίζοντας ότι αυτό λέγεται μόνον και μόνον για να συσπειρωθούν τα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρατήρησε, εξάλλου, ότι η διαφοροποίηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψηφίζουν τα σκληρά μέτρα δημιουργεί πρόβλημα σε όλους συναδέλφους τους που ψηφίζουν: «Ρωτήστε “πόσο χαζοί νοιώθουν” όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε “ναι” στα μέτρα», είπε.

Συναίνεση, αλλά μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αν και επεσήμανε και έναν επιπλέον κίνδυνο από τη συμμετοχή του κόμματός του σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η ανάδειξη σε αξιωματική αντιπολίτευση της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απέδωσε όλη την ευθύνη για την αδυναμία συνεννόησης στον κ. Τσίπρα, τον οποίο είπε ότι δεν εμπιστεύεται και γι΄ αυτό επικοινωνεί μαζί του μόνον μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι απευθείας.

Κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι εξαντλεί το ενδιαφέρον για την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ και γι΄ αυτό έκανε τη διαπραγμάτευση που έκανε, οδηγήθηκε στο δημοψήφισμα και τώρα αρνείται την συνεννόηση με τις άλλες δυνάμεις. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ακόμη και η χειραψία που με δική του πρωτοβουλία αντάλλαξε στη Βουλή με τον κ. Τσίπρα και χαροποίησε τους πολίτες, στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αποσυσπείρωση και πολλοί παρεξηγήθηκαν.

«Με παραλογισμούς δεν μπορώ να συνεννοηθώ», είπε σε άλλη αποστροφή της συνέντευξης του, επιμένοντας ότι κατά την άποψή του «η διαχωριστική γραμμή πλέον είναι ανάμεσα στη λογική και στον παραλογισμό». Στο πλαίσιο αυτό απέρριψε τα σενάρια περί εκλογών, επιμένοντας ότι τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν καταστροφή για τη χώρα. Παρά ταύτα δήλωσε αισιόδοξος για το κόμμα του λέγοντας: «Μόλις δω το διακύβευμα που θα βάλει ο πρωθυπουργός, θα σας πω και τον λόγο που θα κερδίσουμε τις εκλογές. Γιατί θα τις κερδίσουμε».

Το «παράπονο» για την αποδοχή του Τσίπρα

Νωρίτερα, πάντως, είχε παραδεχθεί ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πολύ ανθεκτικός στις δημοσκοπήσεις, εκφράζοντας, μάλιστα, το παράπονό του επειδή «ο Έλληνας πολίτης είναι αμέριμνος» και «πιστεύει ότι ο Τσίπρας διαπραγματεύτηκε». «Είναι σα να έχουμε πάθει όλοι βέρτιγκο», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο πρωθυπουργός «τα φόρτωσε όλα στους Ευρωπαίους», «το έπαιξε θύμα, ενώ αυτός έκανε τα λάθη» και επιμένει σε «συνεχόμενα ψέματα».

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, «το Μνημόνιο δεν είναι αριστερό ή δεξιό», αλλά περιέχει «αναγκαίες πολιτικές που κανείς δεν τις θέλει», όπως συνέβη και με τα δύο προηγούμενα. Επέκρινε, όμως, τα υφεσιακά μέτρα που θα έχει το επερχόμενο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «η μεγάλη μας διαφορά με την Αριστερά είναι το κράτος και οι φόροι». Και επικρίνοντας τον κ. Τσίπρα ότι μόλις άφησε τις ψευδαισθήσεις που είχε, δέχθηκε μέτρα που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απορρίψει. Την ίδια ώρα, όμως, όπως είπε με σαρκασμό για τα επιχειρήματα των κυβερνητικών στελεχών περί εκβιασμού και πραξικοπήματος «ήρθαν 7,5 δισ. ευρώ από τους πραξικοπηματίες και τους εκβιαστές».

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «καλώς υπεγράφη η συμφωνία», αλλά ο ίδιος και το κόμμα του θα δώσουν μάχη για να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής και ειδικότερα για να μην ισχύσουν τα μέτρα για τους αγρότες που θα οδηγήσουν σε αφανισμό τον πρωτογενή τομέα της εγχώριας παραγωγής. «Εμείς δεν τα δεχθήκαμε ως κυβέρνηση, θα το δεχθούμε τώρα;», αναρωτήθηκε ανακοινώνοντας ότι ήδη έχει στείλει σχετικά μηνύματα στην ευρωπαϊκή ηγεσία.

Η τρόικα και η κρυφή ατζέντα

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την τρόικα για την τακτική της επί της προηγούμενης κυβέρνησης που, όπως είπε, «δεν ήθελε να κλείσει συμφωνία γιατί είχε επαφές με τους ανθρώπους του κ. Τσίπρα» και γι΄ αυτό, όπως είπε χαριτολογώντας: «Ούτε τυράκι δεν έδωσε». Επίσης σε άλλο σημείο ήταν επικριτικός και για την τακτική των εταίρων στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, λέγοντας: «Θα ήθελα να συμπεριφερόταν καλύτερα στον πρωθυπουργό μας».

Σε άλλο σημείο, πάντως, επικαλούμενος και τα όσα εκ των υστέρων αποκαλύπτει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τις μελέτες περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας δεν δέχθηκε τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου που ήταν ήπια σε σχέση με τα βαριά μέτρα που δέχθηκε μετά το δημοψήφισμα, διατυπώνοντας τον υπαινιγμό ότι μπορεί να μην έχουν απορριφθεί οριστικά τα σχέδια για ρήξη. Και γι΄αυτό ο πρωθυπουργός μιλάει για συμφωνία που δεν ήθελε και δεν βγαίνει…

Στροφή στον «μεσαίο χώρο»

Αναφερόμενος στα εσωτερικά της παράταξης του, ο Μεϊμαράκης, αν και παρατήρησε ότι «το λιγότερο που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι αν είμαι μεταβατικός ή προσωρινός», εμφανίστηκε αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με απόφαση των κομματικών οργάνων που θα επικυρώνουν ότι έχει όλες τις αρμοδιότητες του Προέδρου που προβλέπονται στο Καταστατικό του κόμματος. Παράλληλα υπογράμμισε τη βούλησή του να δώσει το δικό του στίγμα, ακολουθώντας «μοντέλο περισσότερο συλλογικής λειτουργίας» και «επαναπροσδιορίζοντας τη φυσιογνωμία του κόμματος προς τον μεσαίο χώρο, χωρίς ακρότητες και με προσανατολισμό προς την Ευρώπη».

Ο ίδιος μίλησε για «προσδιορισμό της ταυτότητας του κόμματος στα σημερινά δεδομένα» και παράλληλα για άνοιγμα των καταλόγων του κόμματος προκειμένου να εγγραφούν νέα μέλη ή να επανεγγραφούν όσοι αποχώρησαν παλαιότερα, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί περί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο για να εκλεγούν κατόπιν από ένα ανανεωμένο μητρώο μελών οι σύνεδροι που θα μετάσχουν στο τακτικό συνέδριο του προσεχούς Ιουνίου.

Εκεί, ο κ. Μεϊμαράκης, όπως ανακοίνωσε, θα προτείνει να αλλάξει η διαδικασία εκλογής του προέδρου της ΝΔ σε τρόπον ώστε να συμμετάσχουν μόνον τα εγγεγραμμένα μέλη και όχι οι «περαστικοί», όπως είπε χαρακτηριστικά για τη δυνατότητα που δόθηκε το 2009 να ψηφίσουν και μη μέλη του κόμματος. Σημειώνοντας ότι και τότε είχε αντίθετη άποψη, τόνισε ότι –χωρίς να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα- αυτό «δεν ήταν εκλογή από τη βάση, ήταν εκλογή από τον κάθε περαστικό», προσθέτοντας ότι «είναι καλό η κοινωνία έχει τον λόγο, αλλά δεν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που παλεύουν κάθε μέρα».

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τη νέα καταστατική διαδικασία μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή του, απάντησε: «Ουδέποτε διεκδίκησα το περιβραχιόνιο. Μου άρεσε να είμαι η ψυχή της παρέας της παράταξης». Και στο ίδιο πνεύμα αργότερα συμπλήρωσε: «Τα κοστούμια των προέδρων με στενεύουν αρκετά».