Καμία συζήτηση για το θέμα του χρέους αλλά διαπραγμάτευση για μία νέα συμφωνία και για το πως η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, ήταν τα δύο βασικά σημεία που συζητήθηκαν μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και του Γερμανού ομολόγου του Β. Σόιμπλε.

“Το βασικό ζήτημα είναι η δυνατότητα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις αγορές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών 

Όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία με τον κ. Βαρουφάκη, ούτε εξευρέθησαν λύσεις που να αφορούν τα δύσκολα ελληνικά προβλήματα. Παράλληλα φρόντισε να στείλει το μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Τον τρόπο μέσω του οποίου θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, έως ότου υπάρξει έναν νέο πρόγραμμα, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο Γερμανός ομόλογός του Β. Σόιμπλε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε ότι υπήρξε εκτενής συζήτησης η οποία αφορούσε τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και τους τρόπους μέσω των οποίων η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Πάντως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, δεν δίστασε να υποστηρίξει στις πρώτες του δηλώσεις ότι «συμφωνήσαμε ό,τι διαφωνούμε», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ποια είναι τα ζητήματα με τα οποία διαφώνησε με τον κ. Βαρουφάκη. Άλλωστε τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα κουρέματος.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε, πρώτα απ’ όλα, να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον έως τον Μάιο προκειμένου να παρουσιάσει το πρόγραμμά της, ενώ προσέθεσε ότι με τον κ. Σόιμπλε υπήρξε συμφωνία να υπάρξουν διαβουλεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Αυτό που ζητάμε είναι λίγο χρόνο ώστε η κυβέρνηση μας να μπορέσει να παρουσιάσει στους εταίρους της τις προτάσεις της, ένα βασικό χάρτη. Η Ευρώπη θα πρέπει να βρει μία ισορροπία μεταξύ της ανάγκης σεβασμού των ευρωπαϊκών συμφωνιών αλλά και την ανάγκη να εξελίσσονται οι κανόνες», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Επιπρόσθετα ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ», ενώ απέρριψε ως ανοησία την άποψη που έχουν εκφράσει αρκετοί ότι στόχος του Βερολίνου είναι η δημιουργία μίας «γερμανικής Ευρώπης». Επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει – ακόμη και με την αποστολή εξειδικευμένων στελεχών – την Ελλάδα προκειμένου να δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, κάτι που όπως φαίνεται – βάσει των δηλώσεων – έγινε αποδεκτό από τον κ. Βαρουφάκη, απλά θα πρέπει να συζητηθούν ορισμένες λεπτομέρειες.

«Ο ελληνικός λαός έδιωξε τα παραδοσιακά κόμματα και επέλεξε εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που συναντώ τους εταίρους μας για να θέσουμε τα πάντα σε μία νέα σειρά. Το μήνυμά μου προς την Ευρώπη και στο γερμανικό λαό είναι ότι η κυβέρνησή μας θα είναι ειλικρινής και θα εφαρμόζει πολιτικές που δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον του μέσου Έλληνα, αλλά και προς το συμφέρον του μέσου Γερμανού, Φιλανδού κτλ.].

“Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και δεν έχω αμφιβολία ότι θα βγει από το γήπεδο η λέξη που ξεκινά με αυτό το γράμμα” σημείωσε και τόνισε: “Γιατί μια νομισματική ένωση, για να είναι επιτυχής θα πρέπει να είναι επιτυχής παντού” ενώ υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του δεν έχει προλάβει ακόμη να ορκιστεί.

Δήλωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές δε συμφώνησαν καν ότι διαφωνούν, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση Τσίπρα, είπε ότι συμφωνεί με το 60-70% του υφιστάμενου προγράμματος και πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Πως αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι αγορές φαίνεται να επικροτούν τις δηλώσεις των υπουργών καθώς μετά την συνάντηση, οι απώλειες στο χρηματιστήριο περιορίστηκαν στο 3% με τον Γενικό Δείκτη στις 822 μονάδες. Mε άλλα λόγια, υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις και οι αγορές θεωρούν ότι στο τέλος θα επιτευχθεί η συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ, με ανακοίνωσή της το βράδυ της Τετάρτης, σταμάτησε να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, έτσι όλα τα ενέχυρα πάνε στον ELA, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως ένα σκληρό μήνυμα που στέλνει η ΕΚΤ και κατ’ επέκταση οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση.