Τα αποτυπώματα της πολιτικής διπλωματίας που έχει ήδη αφήσει επιχειρεί να επεκτείνει στην Ευρώπη και διεθνώς η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στην “ανοιχτή γραμμή” με κορυφαίους ηγέτες και παράγοντες.

Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης τον Δεκέμβρη αλλά και των αμερικανικών εκλογών την προσεχή Τρίτη, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών αξιοποιούν ευκαιρίες για την υπέρβαση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο Ερντογάν για συμπεριφορά ταραχοποιού στην Ανατολική Ευρώπη.

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν φυσικά και η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών στον οποίο είχε προγραμματίσει να επιδώσει την προσωπική πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παρευρεθεί στις επίσημες εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στις 25 Μαρτίου 2021.

Η ίδια πρόσκληση θα σταλεί προσωπικά με αφορμή τους εορτασμούς του ΄21 στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο-προσκεκλημένος θα είναι επίσης στους εορτασμούς ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντάλλαξε εν τω μεταξύ χθες απόψεις με τον Gabi Ashkenazi για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία  στις σχέσεις της με την ευρύτερη γειτονιά της, ενώ μίλησαν για την επικίνδυνη εργαλειοποίηση της θρησκείας από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση.

Όπως είπε στον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ -μετά το τετ-α-τετ στο Μαξίμου με τον Σεργκέι Λαβρόφ- η Ελλάδα εξαρχής έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ως ζήτημα που υπερβαίνει τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Κάτι που, όπως υπογράμμισε, αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο μετά και τις τελευταίες προσβλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας έναντι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το επιχείρημα που στηρίζει η ελληνική πλευρά με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη είναι ότι δεν μπορεί η θετική ατζέντα προς την Τουρκία να προχωρήσει, αν η γειτονική χώρα δεν αλλάξει την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Κυβερνητικοί τονίζουν το ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ελλάδα πέτυχε και μπλόκαρε προγραμματισμένη (για τις 21 και 22 Οκτωβρίου) συνάντηση της μικρής Επιτροπής Τελωνειακής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας κατόπιν παρέμβασης στις Βρυξέλλες του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

“Δεν μπορεί να συζητείται η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την ώρα που η Τουρκία απειλεί ανοικτά κράτη-μέλη της Ε.Ε., και ενώ παραβιάζει ήδη τους κανόνες της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης” επαναλαμβάνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και “δείχνουν” τα μέτρα που αιτείται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν την Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας, την πλήρη καταγραφή των παραβιάσεων (επί δασμολογικών και άλλων θεμάτων) της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και την λήψη πρόσθετων μέτρων από την Επιτροπή γι΄ αυτές τις παραβιάσεις έναντι της Τουρκίας. Η ουσία του επιχειρήματος της Ελλάδας είναι εν κατακλείδι ότι δεν μπορεί η Τουρκία να ζητά αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την ώρα που ήδη έχει στο ιστορικό της μια μακρά λίστα παραβιάσεων της υφιστάμενης.

Μάλιστα, κίνηση καταγράφηκε πρόσφατα και προς τη Γερμανία για τις προγραμματιζόμενες παραδόσεις γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία το 2021. Το ζήτημα έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, δυο 24ωρα πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η διπλωματική αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα – διεθνή και διμερή – σε φόρα και διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να αναδείξει την κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τις συνέπειές της που υπερβαίνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αγγίζουν τον πυρήνα ζωτικών ευρωπαϊκών συμφερόντων.