Στο Νησί των Ανέμων οι διεθνείς αφίξεις παραμένουν ελάχιστες και το ποσοστό της πτώσης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, σε σχέση με πέρυσι, αγγίζει το 90% – Ερημιά στη Χώρα, με λίγο κόσμο να κυκλοφορεί στα Ματογιάννια, τη στιγμή που πέρυσι την ίδια περίοδο δεν χωρούσες να περάσεις – Οι τιμές παραμένουν στα ύψη, αν και η πανδημία  άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τις συμφωνίες προμηθευτών και επιχειρηματιών

Παραφράζοντας τον τίτλο και το location της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τις «Ησυχες μέρες του Ιούλη», σε μια Μύκονο που μετράει τις μέρες αντίστροφα προσδοκώντας επισκέπτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια από το εξωτερικό.

Μέχρι να συμβεί όμως αυτό οι διεθνείς αφίξεις παραμένουν ελάχιστες και το πσοσοστό της πτώσης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, σε σχέση με πέρυσι, αγγίζει το 90%, νούμερο ασύλληπτο για το συγκεκριμένο νησί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις επισκεπτών από τη Μύκονο με πτήσεις από εσωτερικό και εξωτερικό ανήλθαν στις 18.000 και 12.000 αντίστοιχα. Νούμερα, αν μη τι άλλο, απογοητευτικά, αφού πέρυσι την ίδια περίοδο 156.000 άνθρωποι ήρθαν και έφυγαν από το Νησί των Ανέμων. Η Ιζαμπέλ Γκουλάρντ και η Ανα Μπεατρίς Μπάρος μπορεί να ψήφισαν και φέτος Μύκονο, αλλά δύο κούκοι -όσο όμορφοι και αν είναι- δεν μπορούν να φέρουν την άνοιξη στην πιο απογοητευτική μέχρι στιγμής σεζόν. Αυτή που δοκιμάζει πολύ κόσμο στο Νησί των Ανέμων, το οποίο τις καθημερινές θυμίζει κάτι άλλο και πάντως όχι ένα από τα πιο διάσημα θέρετρα του διεθνούς jet set.

Σχεδόν κανείς δεν πήρε χαμπάρι την άφιξη του Φλάβιο Μπριατόρε στο νησί, που ήρθε για λίγα 24ωρα, συνέφαγε με τον Ζαννή Φραντζέσκο και απήλθε. Τον Ιούνιο, με τα αεροδρόμια κλειστά, μόλις 27 άνθρωποι προσγειώθηκαν στο νησί, σε σχέση με τους 165.310 που πάτησαν το πόδι τους τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τεράστια ήταν και η διαφορά για τις εγχώριες πτήσεις στο νησί, αφού μόλις 9.431 άτομα πέταξαν για εκεί, σε αντίθεση με τους 94.188 του περσινού Ιούνη.

Ο κορωνοϊός άλλαξε τα πάντα σε πολύ μεγάλο βαθμό και το lockdown των πτήσεων από χώρες όπως η Αμερική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η ευρύτερη Μέση Ανατολή στέγνωσε τη Μύκονο από τους επισκέπτες με τα χοντρά πορτοφόλια.

Οι συμφωνίες που αλλάζουν

Αυτούς που δεν δίσταζαν να ξοδέψουν 70.000 ευρώ για ένα φαγητό είκοσι ατόμων ή να ανοίξουν τρίλιτρες Crystal και Dom Perignon των 3.000 ευρώ, χωρίς να νοιάζονται για τον λογαριασμό. Θα υπάρξει φέτος ένας Βαγκίτ Αλεκπέροφ να ξοδέψει 5 εκατ. ευρώ για τα γενέθλιά του όπως συνέβη πέρυσι;

Μόνο που φέτος τίποτε δεν είναι όπως πέρυσι και ο COVID-19 αναμένεται να φρενάρει πολλούς φανατικούς επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι έδιναν κάθε χρόνο ανελλιπώς το «παρών». Η πανδημία όμως φέρεται να άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις συμφωνίες προμηθευτών και επιχειρηματιών σε ένα νησί που το χρήμα φέτος δεν κινείται σχεδόν καθόλου.

Σύμφωνα με όλα όσα ακούγονται, πολλοί προμηθευτές ζητούν να εξοφλούνται το πολύ σε δεκαπέντε ημέρες μετά την παράδοση των προϊόντων, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρξει νέα παραλαβή για τον επιχειρηματία-πελάτη. Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο νησί, αφού μέχρι πέρυσι οι προμηθευτές πληρώνονταν με επιταγές που έληγαν σε τρεις ή έξι μήνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η ημερομηνία είσπραξης έφτανε τους εννιά μήνες. Φέτος όμως η γενικότερη κατάσταση φαίνεται ότι δεν σηκώνει τέτοιες πολυτέλειες, ειδικά από τη στιγμή που και ο Ιούλιος δεν δείχνει μετά το πρώτο 15ήμερο ότι θα είναι ένας καλός μήνας. Ανθρωποι που διαχειρίζονται βίλες στο νησί και αυτή την περίοδο έτρεχαν και δεν έφταναν με τις αφίξεις, είναι για πρώτη φορά εκτός και κάνουν διακοπές μακριά από τη Μύκονο.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, «θα γυρίσω την 1η Αυγούστου στο νησί. Ολες σχεδόν οι ημερομηνίες μεταφέρονται κάθε εβδομάδα, αφού δεν πετάει τίποτε από τις χώρες που μας ενδιαφέρουν».

Μένει πλέον να φανεί κατά πόσο ο Αύγουστος θα σηκώσει όλο το βάρος της φετινής σεζόν στη Μύκονο, που εξακολουθεί να κρατάει ψηλά την τιμολογιακή της πολιτική. Το γιατί είναι εύκολο να αιτιολογηθεί, όπως έλεγε παλιός επιχειρηματίας σε φίλους του Ελληνες που τον ρώτησαν γιατί οι επιχειρηματίες δεν βάζουν λίγο νερό στο κρασί τους. «Υπάρχει “λίπος” στο νησί, οπότε ξέρουμε ότι η πλειοψηφία τουλάχιστον μπορεί να αντέξει μια χαμένη σεζόν, στην οποία αν πιάσουμε το 30% του περσινού τζίρου θα πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι». Είναι τέτοια η κατάσταση, που τα 600 κουβέρ που έκανε το «Scorpios» προ ημερών σε ένα prive κάλεσμα με πολλούς Ελληνες συζητήθηκαν σαν να είχε κάνει κάτι πολύ μεγάλο, ενώ χθες το «Alemagou» επέστρεψε ξανά στα πάρτυ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr