«Η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με κυβερνήτες τους πιο άξιους των Ελλήνων. Έτσι μόνο θα πάμε μπροστά. Μπορούμε». Με αυτές τις φράσεις και καταχειροκροτούμενος από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που κατέκλυσαν το Βελίδειο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ «το όραμά του, αλλά και το ρεαλιστικό, και συγκροτημένο σχέδιο του για την Ελλάδα του αύριο».

Ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε συγκεκριμένες προτάσεις για την Ελλάδα σε ένα κόσμο που αλλάζει και μια ΕΕ που εξελίσσεται. Για το πώς η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και δεν είναι στους ηττημένους της νέας εποχής. Όπως ο ίδιος τόνισε, οι προτάσεις του είναι άμεσα εφαρμόσιμες, κοστολογημένες και αφορούν το σύνολο των Ελλήνων. «Γιατί η πολιτική της ΝΔ δεν είναι ταξική, είναι εθνική. Και με το σχέδιό της κανένας δεν θα μένει πίσω», όπως είπε.

Το ακροατήριο αντέδρασε με ιδιαίτερη θέρμη όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών. «Θέλω από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή», τόνισε. «Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή» συμπλήρωσε χειροκροτούμενος.

Ο κ.Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να ευνοηθεί η ανάπτυξη, ταυτόχρονα με την πλήρη κατάργηση των capital controls, αλλά και του νόμου Κατρούγκαλου. Προκειμένου να μπορέσουν οι Ελληνες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στο κράτος εξήγγειλε ενιαία ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις και ελάχιστη τα 20 ευρώ.

«Ζητώ από τους Ελληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ.Μητσοτάκης. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σε δώδεκα μήνες θα έχω πάλι συνέντευξη. Πιστεύω ότι με τη στήριξη των πολιτών θα έρθω στη ΔΕΘ μια βδομάδα νωρίτερα, για να την εγκαινιάσω. Σε μια στιγμή που η χώρα θα έχει πάρει μπροστά, θα έχει βάλει γερά θεμέλια για το μέλλον της. Πιστεύω στους Ελληνες. Στο Μάτι, στα αποκαϊδια της καταστροφής ξεκίνησε μια αχτίδα ελπίδας, με τον τρόπο που αντέδρασαν οι Έλληνες. Την ίδια αχτίδα ελπίδας προσφέρουν στην οικονομία οι ήρωες της καθημερινότητας οι Ελληνες που κρατούν όρθια την κοινωνία, σε μια Ελλάδα που απαιτεί υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ζήσουν απλώς μια ανθρώπινη ζωή.

Οι Ελληνες δεν θέλουν άλλα ψέμματα. (…) Η Ελλάδα περιμένει να της ανοίξουμε πόρτα στο μέλλον. Οχι με άλλο λαϊκισμό, όχι με άλλο διχασμό. Οι Ελληνες ζητούν όχι διορισμούς, αλλά ευκαιρίες. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες. Ζούμε το θλιβερό επίλογο μιας εποχής. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Οχι απλώς ηττημένοι, αλλά απαξιωμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, αλλά η ανανεωμένη Ελλάδα, έρχεται», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε έξι στόχους για την αναγέννηση, όπως είπε, της πατρίδας. «Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της
μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους.Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο.

Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά. Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.

Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία. Με χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.

Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Αυτό σημαίνει: Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού. Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει: Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας. Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες. Αυτό σημαίνει πως επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Πως έχουμε άποψη και σχέδιο δράσης για κάθε εξέλιξη σε έναν κόσμο που αλλάζει.

«Πρέπει να τρέξουμε», είπε. «Την ώρα που η Ελλάδα ήταν βυθισμένη στην κρίση, ο κόσμος προχωρούσε. Στη διάρκεια της Ελληνικής κρίσης η παγκόσμια οικονομία μεγάλωσε κατά 25%. Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, η καθαρή ενέργεια, έρχονται ολοταχώς και θα αλλάξουν τη ζωή μας. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει μ’ αυτούς που θα μείνουν εκτός. πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία, γιατί μόνο έτσι θα απογειωθεί η οικονομία. (…) Οι νέοι μας πρέπει να επιτρέψουν στην πατρίδα. Δεν είναι εύκολο, είναι εφικτό».

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αίσθηση ότι δεν υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. «Οι εταίροι μας αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος. Υποτιμούν την Ελλάδα, υποτιμούν τους Έλληνες. Η χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία και τη μικρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη σκότωσαν την ανάπτυξη με παρανοϊκούς φόρους. Ρωτώ: θα έκαναν το ίδιο αν αφορούσε τη δική τους χώρα; Το πρώτο που θα τελειώσει είναι η πρακτική των υπερπλεονασμάτων. Θα το κάνουμε μειώνοντας φορολογία και εισφορές για να πυροδοτήσουμε ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα το κάνουμε με πολλές μορφές».

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια αλλά και στη δημιουργία 700 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας που θα δώσει μήνυμα για επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στην Ελλάδα.

«Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%. Το χρέος της να μειωθεί δραστικά» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ακόμα πως «Τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους».

Αναφερόμενος στην οικονομία και ειδικά στην φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θα μειώσουμε παντού την φορολογία και τις εισφορές» ενώ υποσχέθηκε και «δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων». Συνεχίζοντας είπε ακόμη πως «ο φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα» και ότι «μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος».

Στη συνέχεια κατέκρινε το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «λάθος και καταστροφικό το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με την υπογραφή των δανειστών», αλλά και πως «θα κόψουμε την θηλιά που στραγγαλίζει την Ελλάδα».

Πρόσθεσε ότι «υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%» ενώ «αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών».

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «Ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί».

Στο θέμα των συντάξεων, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως «Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό» και συμπλήρωσε ότι «Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%». Ακόμα «Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις» για να εξηγήσει πως «Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου που θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα».

«Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Εξηγώντας τη συγκεκριμένη αναφορά του, σημείωσε πως «Ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο ακόμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων «για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους». Σημείωσε πως «Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ τέλος υποσχέθηκε πως «Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού». 

Οι άξονες και οι δεσμεύσεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ κινήθηκε σε 6 κεντρικούς άξονες που αφορούν: Οικονομία, Θεσμούς, Ασφάλεια, Παιδεία, Διεθνή παρουσία της χώρας, ενεργοποίηση κοινωνίας των πολιτών Ο ίδιος τόνισε ότι βασικό εργαλείο υλοποίησης της πολιτικής του, ειδικά στον τομέα της οικονομίας, αποτελεί η μείωση των φόρων και εισφορών, αλλά και οι μεγάλες αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία που θα φέρουν επενδύσεις στη χώρα και θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για τα εξής:

1. Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000€, από 22% που ισχύει σήμερα.
2. Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Ετσι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των επιχειρήσεων θα περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40% που είναι σήμερα αποθαρρύνοντας τις προσλήψεις και ευνοώντας την φοροαποφυγή.
3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια.
4. Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο.
5. Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις εντός της πρώτης διετίας της νέας διακυβέρνησης. Η νέα αυτή δέσμευση μαζί με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% και της εισφοράς για κύρια σύνταξη στο 15% αυξάνει δραστικά το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Πχ για έναν ελεύθερο επαγγελματία που δηλώνει σήμερα ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, η αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημά του θα είναι 41% ή 2055 ευρώ το χρόνο. Με το σχέδιο μας η συνολική επιβάρυνση φόρων και εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες του παραδείγματος, περιορίζονται στο 29% από 50% που είναι σήμερα.
6. Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας θα γίνει πραγματικά ανταγωνιστική και το τόσο καθοριστικό για την χώρα και την οικονομία μας τουριστικό εισόδημα δεν θα εξαρτάται από την ευνοϊκή, σήμερα, γεωπολιτική συγκυρία.
7. Ρύθμιση των “κόκκινων δανείων” βασισμένη στην πρότασή μας για τη Δεύτερη Ευκαιρία που προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και βοηθάει την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων. Δίνεται η δυνατότητα σε όσους Έλληνες χρωστούν, να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους. Όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις εφορίες, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τα 4/5 των οφειλετών) θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ το μήνα. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δεν θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση.
8. Άρση των Capital Controls εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις στη χώρα μας και όχι να φεύγουν, όπως έγινε με τη σημερινή κυβέρνηση.
9. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ο οποίος δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων.
10. Ένα δισ. ευρώ για την στήριξη του του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) από 760 εκατομμύρια σήμερα, ώστε να καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μακροπρόθεσμα το 0,5% του ΑΕΠ θα δίνεται για την στήριξη του ΕΕΕ
12. Στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Χίλια (1.000) ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί. Σε όλα τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα δίνονται μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών επί ΝΔ.
13. Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.
14. Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Τα μέτρα αυτά, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μέρος ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου που περιλαμβάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο κράτος με εξοικονόμηση δαπανών ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ την πρώτη διετία που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο, δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων στους δημόσιους οργανισμούς και ιδίως στους συγκοινωνιακούς φορείς, εκχώρηση κρατικών λειτουργειών (outsourcing) και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών.