Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τις κινήσεις των δανειστών στις διαπραγματεύσεις αυτών των κρίσιμων ημερών, καθώς θεωρεί ότι η στάση που τηρεί το κουαρτέτο κρύβει όχι μόνο τις επιδιώξεις τους για αυτή καθαυτή τη συμφωνία και τα μέτρα, αλλά και την προσέγγιση που έχουν για το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Τα πράγματα είναι μάλλον απλά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης: Επίτευξη τελικής συμφωνίας μέχρι το χρονικό όριο της 20ης Αυγούστου, σημαίνει ότι αμέσως μετά μπορεί να «απελευθερωθούν» οι πολιτικές εξελίξεις και να γίνει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου προκειμένου να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα που ήδη υπάρχει και θα επιταθεί με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, λόγω της άρνησης τουλάχιστον 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ταχθούν υπέρ.

Τουναντίον εάν δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε τελική συμφωνία και καταστεί αναγκαία μία «συμφωνία – γέφυρα» ώστε να πληρωθεί εγκαίρως η δόση προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, τότε είναι μάλλον φανερό ότι κάλπες δεν μπορούν να στηθούν σύντομα και πάντως όχι τον Σεπτέμβριο που θέλει η κυβέρνηση.

«Εάν οι δανειστές δεν θέλουν εκλογές, θα ακολουθήσουν παρελκυστική τακτική και ανεξάρτητα από τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης θα προκαλέσουν πρόβλημα και δεν θα καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου» σημειώνει κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε πως δεν έχουν κανένα λόγο να εμποδίσουν τις κάλπες, που θα δώσουν έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα, στοιχείο που υποβοηθά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Το Μαξίμου έσπευσε το βράδυ της Τετάρτης να εκτιμήσει ότι η τελική συμφωνία είναι απολύτως εφικτή μέχρι το χρονικό όριο πριν τις 20 Αυγούστου, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, χωρίς να συνδυάσει τα δύο θέματα, δήλωσε νωρίτερα ότι οι εκλογές τον Σεπτέμβριο είναι πιθανές.

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης επιβεβαίωσε πάντως και η Κομισιόν, καθώς ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι η τελική συμφωνία είναι εφικτή.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιέζει προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας και διαμηνύει προς τους εταίρους τις προθέσεις τους. Κάτι τέτοιο αναμένεται να κάνει και σήμερα στο Σουέζ όπου στο περιθώριο της εκεί παρουσίας του για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας, θα συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο θα συζητήσει και για τις διαπραγματεύσεις.