Τα δυνατά κύματα του κορωνοϊού, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) ανεβοκατεβαίνουν προκαλώντας επιδημιολογική τρικυμία και παρασύροντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε νοσηλείες, περισσότερο ή λιγότερο διαχειρίσιμες, και μοιραία σε απώλειες.

Υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες θα διανυθεί το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τους ειδικούς, που απευθύνουν έκκληση, έστω και τώρα, για εμβολιασμό, για τήρηση μέτρων προστασίας καθώς και για έγκαιρη λήψη αντιικών φαρμάκων.

Ωστόσο, φέτος, και παρότι έχουμε απομακρυνθεί από την οξεία φάση της εφαρμογής αυστηρών μέτρων προστασίας και από τα lockdown, ο προβληματισμός για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εντείνεται και τα ερωτήματα πληθαίνουν. Γίναμε πιο ευάλωτοι στα παθογόνα αφότου ενέσκηψε ο κορωνοϊός;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα ξέχασε πώς να αντιδρά απέναντι σε ιούς που γνώριζε πριν από την πανδημία; Χρειάζεται να εκπαιδευτεί εκ νέου και με ποιον τρόπο; Θα επανέλθουμε στην προ πανδημίας κατάσταση;

Οι απαντήσεις δεν είναι απλές ούτε εύκολες, κατά τους ειδικούς. «Ο,τι εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Εχουμε απομακρυνθεί από το τείχος ανοσίας που χτίστηκε το 2021 και το 2022 έναντι του κορωνοϊού και παράλληλα το ανοσοποιητικό μας προσπαθεί να βρει την ισορροπία του μετά τα lockdown.

Πέρυσι ήταν σίγουρα πιο ανέτοιμο (το ανοσοποιητικό σύστημα), εφέτος είναι σε καλύτερη κατάσταση. Επίσης, χαλαρώσαμε όλοι τα μέτρα προστασίας, ενδεχομένως χαλαρώσαμε και εμείς οι γιατροί τις συστάσεις μας προς τους ασθενείς για τον αναγκαίο εμβολιασμό και την προφύλαξή τους. Το γεγονός ότι μέσα στις δομές υγείας δεν ήταν κανόνας η χρήση μάσκας οδήγησε σε μεγάλες διασπορές και εντός των νοσοκομείων.

Επιπλέον, η κυκλοφορία των ιών διευκολύνθηκε πολύ από την εορταστική περίοδο και τις μετακινήσεις και τον συγχρωτισμό όλων», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Στέλιος Λουκίδης. Εκτιμά, όμως, πως όλα όσα απασχολούν τους πολίτες και απευθύνονται συχνά και ως ερωτήματα στους γιατρούς σχετίζονται και με τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ό,τι αφορά θέματα υγείας μετά την πανδημία.

Κάτι το οποίο διατυπώνει σαφώς ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης: «Δεν θεωρώ ότι είμαστε πιο ευάλωτοι έναντι των ιών. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει πέρυσι, καθώς μόλις είχαμε βγει, έπειτα από δύσκολους χειμώνες και μακρά διαστήματα, από τα περιοριστικά μέτρα.

Φέτος θεωρώ πως είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι σε ό,τι αφορά τις ιώσεις, κάνουμε πιο συχνά και πιο εύκολα τεστ, αναζητούμε πιο σύντομα την εξέταση και τη διάγνωση για ιώσεις που πιθανόν δεν θα απασχολούσαν τους περισσότερους πριν από την πανδημία. Γενικώς γνωρίζουμε περισσότερα και είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση. Αλλά δεν είμαστε περισσότερο ανίσχυροι έναντι των ιών».

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr