Πολίτες με «όπλο» την πετσέτα τους δίνουν τη δική τους μάχη κόντρα στην παράνομη κατάληψη παραλιών και οι αποκαλύψεις έρχονται η μία μετά την άλλη. Ειδικότερα, στην Πάρο υπήρχαν «11.500 τετραγωνικά παράνομης κατάληψης», σύμφωνα με τον Μιχάλη Κιριαζάνο, μέλος της Κίνησης Πολιτών για τις Ελεύθερες Παραλίες. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, δια του Παύλου Μαρινάκη διαμηνύει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και ότι οι έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση.

«Ευτυχώς τις απομάκρυνε, δεν ξέρουμε για πόσο καιρό, αλλά σίγουρα είναι μια μεγάλη νίκη, μια αρχή για κάτι καλύτερο» δήλωσε ο κ. Κιριαζάνος στον ΣΚΑΪ. «Εμείς με τα πενιχρά μέσα που έχουμε τις συμβάσεις από τη Διαύγεια και κάποιες αεροφωτογραφίες από τους χώρους είδαμε ότι έχουν παραχωρηθεί 7.186 τετραγωνικά νόμιμα στους επιχειρηματίες, και έχουν καλυφθεί συνολικά 18.800 τετραγωνικά, 11.500 τετραγωνικά παράνομης κατάληψης. Ξεχείλισε το ποτήρι και δόθηκε αφορμή να προχωρήσει η κίνησή μας» υπογράμμισε.

Μαρινάκης: Ο νόμος θα εφαρμοστεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διεμήνυσε ότι έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και τον νόμο.

Η κυβέρνηση, σημείωσε στον ΣΚΑΪ προτίθεται να εξετάσει το συντομότερο δυνατόν την απλοποίηση, ενοποίηση, κωδικοποίηση των διαδικασιών για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στους ελέγχους. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται υπό γενικό συντονισμό. Το επόμενο βήμα για να επιβάλλονται τα πρόστιμα είναι η απλοποίηση, η ενοποίηση των διαδικασιών για τα καλύτερα αποτελέσματα.

«Υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου, δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά», ξεκαθάρισε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και το νόμο.

«Η κοινωνία των πολιτών πολλές φορές αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, η οποία όμως έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση διευκρίνισε για το θέμα», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης. «Εμείς θα πούμε ότι αυτό που διεκδικούν εμείς οφείλουμε να το διασφαλίσουμε, δηλαδή ό,τι έχει συμφωνηθεί να τηρείται», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι στη Μικρή Σάντα Μαρία, οι εκθέσεις αυτοψίας είχαν ήδη γίνει εδώ και κάποιες ημέρες, στις 21 Ιουλίου και στις 24 Ιουλίου και οι συμβάσεις παραχώρησης απείχαν από την εικόνα. «Με χαρά είδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η παραλία έχει μεγάλη διαφορά, το κράτος επενέβη άμεσα» συμπλήρωσε.

«Μαζικοί έλεγχοι τον Αύγουστο»

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος επισήμανε ότι ξεκινούν μαζικοί έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις παραλίες τον Αύγουστο, με μικτά κλιμάκια υπαλλήλων και αν χρειαστεί με μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου στις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου των νησιών για αποτελεσματικότερες ελέγχους.

Το «κίνημα της πετσέτας» εξαπλώθηκε και στη Νάξο

Η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» κατήγγειλε στην ΕΡΤ εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα. «Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας», είπε, εξηγώντας ότι η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Στη Νάξο, εξήγησε, υπάρχουν δύο ζητήματα. Πρώτον, το κοινό φαινόμενο με τις ομπρελοξαπλώστρες που έχουν εξαπλωθεί και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%. Δεύτερον, ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, πέργκολες, εξέδρες κλπ.

Σύμφωνα με την κυρία Ανδριανοπούλου, οι μαζικές καταγγελίες κατοίκων έγιναν και πέρυσι αλλά φέτος οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι και οργανωμένοι.

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr