Με την επιδημία κορωνοϊού να επελαύνει στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, σε Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία, και σειρά στοχευμένων μέτρων να εφαρμόζονται διαβαθμισμένα ανάλογα με τις δύο ζώνες όπου εντάσσονται οι επίμαχες περιοχές, αλλά και τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να διανύουν το δεύτερο 24ωρο του ολικού lockdown, επιστήμονες και κυβέρνηση βάζουν τώρα εκ νέου στο μικροσκόπιο την Αττική.

Το λεκανοπέδιο καταγράφει προς το παρόν γρήγορη αυξητική τάση στην επιδημία, αλλά το…κακό προηγούμενο της Θεσσαλονίκης, αλλά και το μεγάλο αποτύπωμά του στην οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αφήνει περιθώριο για εφησυχασμό. Εν μέσω της κρίσιμης αυτής συγκυρίας οι αρμόδιοι θέτουν ως ορόσημο το τέλος της άλλης εβδομάδας καθώς θα έχει διανυθεί ένα δεκαήμερο, αγωνιώδες αλλά και καθοριστικό για τις αποφάσεις που θα ακολουθήσουν, μετά και την εφαρμογή των μέτρων που «κλείνουν» την εστίαση, τους χώρους αθλητισμού και πολιτισμού και περιορίζουν τη βραδινή κυκλοφορία στην Αττική.

Δύο είναι οι μείζονες παράμετροι που θα εξεταστούν μετά τις 10 με 15 ημέρες εφαρμογής των μέτρων: αν καταγραφεί επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και αν αντέξει το σύστημα υγείας. Πάντως, πλέον το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown στη χώρα δεν αποκλείεται από τους αρμόδιους, οι οποίοι βλέπουν πως πιθανόν η πορεία της χώρας μας να ακολουθήσει την πεπατημένη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην επιδημία και στην αντιμετώπιση της με lockdown.

Από τα 2.166 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 542 καταγράφηκαν στην Αττική – αριθμός ρεκόρ για το λεκανοπέδιο στην ημερήσια καταγραφή νέων θετικών κρουσμάτων. Η δεύτερη μεγάλη περιφερειακή ενότητα της χώρας, η Θεσσαλονίκη, «έδωσε» χθες 592 κρούσματα, συνεχίζοντας στην εκθετική τροχιά στην οποία βρίσκεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η μετάδοση κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη ανά μονάδα πληθυσμού και σε σχέση με την Αττική είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη. Επίσης, η διασπορά που έχει αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη είναι πέντε με έξι φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή της Αττικής.

Ενδεικτικό της σοβαρότατης κατάστασης που διαμορφώνεται στη Μακεδονία είναι πως σήμερα μεταβαίνει για τον συντονισμό των νοσοκομείων ο διοικητής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, με τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Δημήτρη Πύρρο.

Το σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται σημαντικά, αλλά υπάρχουν ακόμη κενές κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Δευτέρα υπήρχαν 20 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid (από 83 που παραχωρήθηκαν είχαν καταληφθεί οι 63) και στην Αττική 42 κλίνες από τις 136 που διατέθηκαν ειδικά για ασθενείς με κορωνοϊό. Ωστόσο, ο υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε πως οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες, παρότι συνεχίζεται η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό και πόρους αλλά και η αναδιάταξη δυνάμεων σε κλίνες ΜΕΘ.

Σε πανελλαδικό επίπεδο χθες το βράδυ νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 202 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 – σημειωτέον ότι οι κλίνες ΜΕΘ που έχουν παραχωρηθεί για την επιδημία είναι 331 και από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν πως υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω παραχώρηση κλινών.

Συνολικά χθες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν περισσότεροι από 1.500 ασθενείς – για την ακρίβεια 1.503. Οι 1.134 βρίσκονταν σε απλές κλίνες και οι 369 σε μονάδες, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΕΘ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr