Tραγικός ο απολογισμός μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο νησί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα δύο θύματα είναι υπήκοοι Σουηδίας και Τουρκίας, ο πρώτος 27 ετών και 39 ο δεύτερος. Ακόμη επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας ακρωτηριάστηκε και στα δύο του πόδια. Οι τέσσερις πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομεία της Κρήτης. Αναλυτικά: Οι τέσσερις που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη -ένας Έλληνας και τρεις ξένοι- διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Βενιζέλειο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τους τραυματίες, ένας μεταφέρθηκε διασωληνωμένος, δύο φέρουν κατάγματα και ένας τραύμα στο κεφάλι.

Από νωρίς το πρωί είναι επί ποδός το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εφημερεύει, όσο και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Τάσος Τασσόπουλος, το νοσοκομείο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.

Οι άλλοι τρεις παραμένουν στην Κω με ορθοπαιδικά τραύματα και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μεταφερθούν αύριο στη Ρόδο ή και την Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες συνολικά πάνω από 100 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, στα 75 παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Βρήκαν τον θάνατο ενώ διασκέδαζαν

Σε μπαρ στην Παλιά Πόλη του νησιού βρίσκονταν την ώρα του φονικού σεισμού οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αλλά και οι υπόλοιποι οι οποίοι τραυματίστηκαν.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το μπαρ κατέπεσε με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τους τουρίστες.

Δείτε φωτογραφίες της Πυροσβεστικής από το μπαρ

bar 1

bar 2

bar11

bar12 

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε κι ένα μικρό «τσουνάμι» -περίπου 70 εκατοστών σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη- που είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού, το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καρταπλεύσει στο νησί και σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, και είχε εστιακό βάθος γύρω στα 10 χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας. Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, είπε ότι έχουν αναφερθεί μικροί τραυματισμοί ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Έντονη η μετασεισμική ακολουθία – Πανικός στους δρόμους

Λίγα λεπτά μετά τα φονικά 6,4 Ρίχτερ -σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο πάντως η ισχυρή δόνηση ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μάλιστα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Στην Κω βρίσκεται και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα. 

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Τεράστιες οι ζημιές κυρίως στα παλιά κτίρια

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Ζημιές υπέστη και η καμάρα προς τα μπαρ καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης. 

Φωτογραφίες χρηστών του Twitter από την εικόνα του νησιού το πρωί

tweet 1

tweet 2

tweet 3

tweet 4

Τουρίστες κοιμήθηκαν έξω

touristes 1

touristes 2

touristes 3

kos1

kos2

Κλειστό το λιμάνι 

Το λιμάνι του νησιού έχει υποστεί τις περισσότερες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλοία και να παραμένει κλειστό.
Δεν προσέγγισε το λιμάνι της Κω το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Blue Star 2”, αφού το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές λόγω του ισχυρού σεισμού και προς το παρόν έχει τεθεί ανενεργό.

Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολυμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι.

Επίσης, το Βlue Star Paros δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Κόπηκε στα δύο το λιμάνι

limani 1

limani 2

limani 3

Υπάρχει ένα μικρότερο λιμάνι στο νησί αλλά αυτό δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα πλοία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη το μεσημερι θα φτάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διευθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές. «Το λιμάνι θα αποκατασταθεί σύντομα για να λειτουργήσει και πάλι κανονικά» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα βρίσκονται ήδη από νωρίς το πρωί στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.

Επίσης εξετάζεται η λύση τα πλοία να δένουν στην Κάλυμνο και από εκεί οι επιβάτες να διακινούνται με άλλα μικρότερα πλοία προς την Κω.

Το αεροδρόμιο μετά από έλεγχο που έγινε στις κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις κρίθηκε λειτουργικό.

Κλιμάκιο του ΟΑΣΠ θα εκτιμήσει τις ζημιές την ώρα που ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί όλο το μέγεθος της καταστροφής.

Είναι βέβαιο πως πολλές κατασκευές, ειδικά αυτής μεγαλύτερης ηλικίας, θα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές που πρέπει να καταγραφούν.

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού που ήταν και πιο κοντά στο επίκεντρο.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, τα ξενοδοχεία του νησιού είναι τα περισσότερα καινούργιες κατασκευές και δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Δύτες θα καταδυθούν στο λιμάνι για εκτίμηση της κατάστασης 

Εν τω μεταξύ δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι της Κω προκειμένου από τους αρμόδιους μηχανικούς να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Πρόσθεσε ότι από την πρώτη εικόνα, το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση.

Στην περίπτωση που το κρηπίδωμα είναι εντάξει θα εξετάσουμε την κατασκευή μίας ράμπας προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία της ακτοπλοϊας ανέφερε.

Περισσότερα στο protothema.gr