Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι η λειτουργία της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που συγκροτήθηκε με απόφαση της προέδρου της Βουλής, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Έργο της η διερεύνηση των πραγματικών γενεσιουργών αιτιών που δημιούργησαν και εκτόξευσαν το χρέος. Την επιτροπή συγκροτούν επιστήμονες, ειδικοί και ενεργοί πολίτες.

Η εναρκτήρια διαδικασία, που γίνεται στη Βουλή, στην αίθουσα της Γερουσίας, θα διαρκέσει από σήμερα έως τη Μ. Τρίτη.

Ως «οφειλή αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό και την κοινωνία», παρουσίασε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου την Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.

«Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων με δυσθεώρητα επιτόκια, συμβάσεων διαφθοράς που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών που βρίσκονται στη Βουλή και Δικαιοσύνη. Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο – και όσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο» ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Οι εργασίες της Επιτροπής θα συμβάλλουν όχι μόνο στο να μάθουμε τι έγινε με το χρέος αλλά και πώς πρέπει να πορευθούν οι λαοί της Ευρώπης από εδώ και πέρα ούτως ώστε το χρέος να μην λειτουργεί ως βάρος στην αναπτυξιακή τους πορεία. Πράττουμε ό,τι μας αναλογεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανόνες. Οι θέσεις που υπερασπιζόμαστε όσον αφορά τη συγκρότηση της Επιτροπής είναι συμβατές με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωζώνης». Στη συνέχεια ο κ Παυλόπουλος αποχώρησε και τον ακολούθησε και ο κ. Τσίπρας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Ήταν εντολή του λαού να διεξάγουμε λογιστικό έλεγχο του χρέους. Λυπάμαι που την αποφεύγουν ορισμένοι οι οποίοι συνέβαλαν στη διόγκωσή του. Λυπάμαι που δεν είναι παρόντες σήμερα εκείνοι οι οποίοι συμφώνησαν στη σύναψη συμφωνιών εκτός της συνταγματικής νομιμότητας.

Η πολιτική που επεβλήθη από τους δανειστές ήταν καταστροφική. Θα αποδειχθεί αν ήταν λάθος ή δόλος και θα αποδειχθεί αν κάποιοι κέρδισαν από όλο αυτό. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσχεδιάσει την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ πριν καν αναλάβουν την κυβέρνηση. Κάποιοι είχαν δόλο. Και αν αυτός ο δόλος απέφερε οικονομικά κέρδη σε κάποιους οφείλουμε να το εξετάσουμε.

Μόνο στο ΥΠΕΘΑ στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος της χώρας με 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίσαμε στο ΥΠΕΘΑ εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραλειφθεί. Μόνο αυτά τα 3,4 δις ευρώ μπορούν να αποδείξουν τη ν παραποίηση των στοιχείων».

Ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ’ τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».

Υπενθυμίζοντας πως για κάθε πράξη διαφθοράς υπάρχει εκείνος που πληρώνεται αλλά και εκείνος που πληρώνει, ο κ. Νικολούδης τόνισε πως είναι πλήρως καταγεγραμμένο πως στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων, ο μέσος όρος παράνομης προμήθειας ανερχόταν στο 4% με ζημία πολλών δισεκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το ποσοστό για τις συμβάσεις αγοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού (ομολογουμένως πολύ καλής ποιότητας) έφτανε το 23%. «Το συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων αυτών ήταν με εταιρείες από το εξωτερικό, υπογράμμισε» ο κ. Νικολούδης. Διαφθορά βεβαίως σημειώνεται και στις συμβάσεις του Δημοσίου με εταιρείες εντός της Ελλάδος, με ποσοστά παράνομης προμήθειας που φθάνουν το 2,5%.

«Οι οικονομικές συνέπειες απ’ τις παραπάνω έκνομες δραστηριότητες, θα πρέπει να βαρύνουν και αυτούς στους οποίους ήλθαν τα παράνομα χρήματα, αλλά και αυτούς απ’ τους οποίους τα παράνομα χρήματα προήλθαν» παρατήρησε ο υπουργός.

Σημειώνεται εξάλλου και η παρέμβαση του Βέλγου πανεπιστημιακού και εμπειρογνώμονα σε θέματα ελέγχου του επαχθούς χρέους, Ερίκ Τουσέν, ο οποίος σημείωσε πως ο έλεγχος του επαχθούς και παράνομου χρέους αποτελεί ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2013.

Το συντονισμό και τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρώπης και του κόσμου, έχει αναλάβει η Ευρωβουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα, ενώ τον Επιστημονικό Συντονισμό της διεθνούς ομάδας έχει αναλάβει ο ειδικός επί θεμάτων χρέους Ερίκ Τουσέν.

Τα πρώτα ευρήματα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγου θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο, ενώ αναφορές για την πρόοδο του έργου της Επιτροπής θα δημοσιοποιούνται συχνά.