Αντιδράσεις από τους κατοίκους της Λέσβου συναντά η προσπάθεια της κυβέρνησης για άμεση αποκατάσταση των καταστροφών στο ΚΥΤ της Μόριας παράλληλα με την εξασφάλιση προσωρινής στέγασης στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται κυριολεκτικά στους δρόμους: ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά. Κάποιοι μάλιστα, κοιμήθηκαν ακόμη και σε νεκροταφείο:

Το κλίμα στο νησί, που έχει κηρυχθεί από χθες και για τέσσερις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι έκρυθμο, ωστόσο, για πρώτη ίσως φορά, κάτοικοι και μετανάστες θέλουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: να κλείσει η Μόρια και οι «ένοικοί» της να μεταφερθούν εκτός Λέσβου.

Από χθες έχει δημιουργηθεί μια άτυπη «νεκρή ζώνη» στη διαδρομή από την πόλη της Μυτιλήνης έως τη Μόρια με δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν κλείσει το δρόμο από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ έως τον κόμβο της Παναγιούδας προς τη Μόρια. Στόχος είναι να μην φτάσουν στην πόλη μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και να διευκολυνθούν παράλληλα τα συνεργεία του στρατού ώστε να στήσουν σκηνές σε δύο παλιά στρατόπεδα.

Το πρώτο παλιό στρατόπεδο που επελέγη για να στεγασθούν προσωρινά σε σκηνές πρόσφυγες και μετανάστες είναι αυτό στη Λεμονού (κοντά στον Καρά Τεπέ) και της Λάρσου, στον παλιό δήμο Ευεργέτουλα (από Μόρια προς Καλλονή). Παράλληλα νωρίς το πρωί κατέπλευσε στο Σίγρι το πλοίο Blue Star Chios προκειμένου να φιλοξενήσει περί τους 1.000 μετανάστες. Ωστόσο, η επιλογή να πάει το πλοίο στο Σίγρι προκαλεί αντιδράσεις και στη συγκεκριμένη περιοχή.

moria-kosmos-dromos__1_
moria-kosmos-dromos__2_

Ηδη, πάντως, κάτοικοι του νησιού ανταποκρίνονται στο «κάλεσμα» του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη να εμποδίσουν τα συνεργεία τόσο να στήσουν σκηνές στα στρατόπεδα, όσο και να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στο ΚΥΤ Μόριας, στο στρατόπεδο Παραδέλλη.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο protothema.gr