Ελλάδα

Lockdown: Σε ποιες περιοχές ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Τα μέτρα στην Αττική (vid)

 • newsroom


Οι αλλαγές στα μέτρα κατά του κορωνοϊού - Τι ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές, και πώς κυκλοφορούμε

Ήδη από σήμερα 1 Φεβρουαρίου 2021, η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ειδικότερα, όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, είναι σαφές πλεόν ότι στις  «κόκκινες» περιοχές η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 05:00 το πρωί. Ωστόσο, εξαιρείται η Αττική, αν και περιοχή «κόκκινη», όπου η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ από τις 21:00 έως και τις 5:00. Συνεπώς παρά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ατιική, δεν αλλάζει το ωράριο του αυστηρού lockdown.

Σε αυτές τις περιοχές ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00:

 • Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
 • δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,
 • δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
 • δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας,
 • δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,
 • δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής,
 • δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας,
 • δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας,
 • Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου,
 • Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00)

Παράλληλα στις «κόκκινες» περιοχές, λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλεκπαίδευση) στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών, ενώ η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Τι ισχύει στην Αττική

Εκτός από την απαγόρευση κυκλοφορίας που παραμένει από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 για την Αττική, τα υπόλοιπα έκτακτα μέτρα ισχύουν κανονικά για όλες τις «κόκκινες». Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στις «κόκκινες» περιοχές, το λιανεμπόριο, πλην τροφίμων, θα λειτουργεί με το σύστημα click away, δηλαδή με την προαγορά του προϊόντος και την παράδοση εκτός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού.

Από τη συγκεκριμένη μέθοδο πωλήσεων εξαιρούνται τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα χαρτοβιβλιπωλεία για τα οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η μέθοδος του click inside, όπου ο καταναλωτής θα κλείνει ραντεβού στο κατάστημα της επιλογής του και θα παραλαμβάνει τα προϊόντα εντός αυτού.

Επίσης, τα Λύκεια δεν άνοιξαν την 1η Φεβρουαρίου στην Αττική όπως και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, παρά μόνο τα γυμνάσια. Στο ίδιο πλαίσιο, με ραντεβού λειτουργούν κουρεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ, αλλά και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, τα οποία προστίθενται στη λίστα των δραστηριοτήτων που ξαναλειτουργούν, με εξαίρεση τις περιοχές επαυξημένου κινδύνου.

 Διαβάστε ακόμη:

Πλακιωτάκης: Τα win-win μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας

Greylock: Χρεοκοπεί το fund που είχε εμπλακεί στο ελληνικό PSI

«Τέλος χρόνου» για Σωκράτη Κόκκαλη και Intralot: Τι θα αποφασίσουν οι ομολογιούχοι