Ελλάδα

Lockdown: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις 17 και 18 Απριλίου – Αγωνία για το «Πάσχα στο χωριό» (vid)

  • newsroom


Τι θα ισχύσει το Σαββατοκύριακο που έρχεται - Μείζον θέμα για κυβέρνηση και πολίτες η μετακίνηση εκτός Νομού

«Ανάσα» ελευθερίας θα έχουν οι πολίτες που επιθυμούν να μετακινηθούν εκτός δήμου και αυτό το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Απριλίου 2021, σε αντίθεση μάλιστα με τις καθημερινές, όπου η διαδημοτική μετακίνηση δεν έχει καταστήσει δυνατή, έως τώρα. Αν και οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν ανάψει ακόμη το «πράσινο» φως για την ελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τις καθημερινές, το Σαββατοκύριακο επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο για άσκηση και με sms στο 13033 με κωδικό 6.

Επισημαίνεται, ότι σε προηγούμενη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, είχε τονίσει ότι σε περίπτωση συνωστισμού το εν λόγω μέτρο θα αρθεί. «Ας βγούμε από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους. Οι εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας», είχε πει χαρακτηριστικά

Υπενθυμίζεται ότι τις καθημερινές έχει δοθεί η δυνατότητα μετακίνησης εκτός δήμου μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η μετάβαση σε κατάστημα λιανικής, παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη, επίσκεψη σε γιατρό, ή φαρμακείο ή εμβολιασμό κατά της COVID κ.τ.λ

Μετακίνηση με όχημα το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με τα μέτρα, τόσο στα Ι.Χ όσο και στα ταξί θα μπορούν να επιβαίνουν συνολικά έως 3 άτομα. Η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:

  • Ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
  • Ατομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
  • Τέλος, παραμένει σε ισχύ η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00.

Τι ισχύει για το «Πάσχα στο χωριό»

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση της 16ης Απριλίου έδωσε μια πρώτη εικόνα των σκέψεων της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, αναφορικά με τη μετακίνηση εκτός Νομού εν όψει του Πάσχα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην επιτροπή, δεν μπορούμε να το προκαταβάλουμε».

Ένα μείζον θέμα που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και μεγάλο μέρος πολιτών είναι το «άνοιγμα» των μετακινήσεων εκτός Νομού, ενόψει μάλιστα του Πάσχα, το οποίο καταφθάνει. Δύο εβδομάδες μένουν μόνο, για τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης και το τι μέλλει γεννέσθαι στις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στις 13 Απριλίου, έβαλε στον «πάγο» τα σενάρια για μεγάλα ανοίγματα έως το Πάσχα.

Στην παρούσα φάση, η συζήτηση φαίνεται πως είναι πρόωρη, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει ο ιός, με τους επιστήμονες να κρίνουν εάν πρέπει να γίνει η εν λόγω χαλάρωση.  Εκφράζουν δε επιφυλάξεις, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες σε ορισμένες μικρές κοινωνίες, σε περίπτωση που αυτές έρχονταν σε επαφή με κρούσματα από πόλεις που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Σε κάθε περίπτωση, μέλημα της κυβέρνησης είναι το προσεκτικό και σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων στην χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Lockdown: Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν από 19 Απριλίου – «Όχι» στο άνοιγμα mall, φροντιστηρίων

Voucher 200 ευρώ: Έρχεται ο β’ κύκλος του προγράμματος – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές σε δόσεις, αποδείξεις, ενοίκια, τεκμήρια (vid)

Απόρρητο Απόρρητο