Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έδωσε χθες το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν στις φυσικές τους τάξεις για δια ζώσης διδασκαλία με τήρηση αυξημένων μέτρων προστασίας, την ώρα που συνεχίζεται της σαρωτική επέλασης της υπερμεταδοτικής νέας παραλλαγής ‘Ομικρον του κορωνοϊού.

Εκπαιδευτικοί και γονείς εκφράζουν πάντως την αγωνία τους για το άνοιγμα των σχολείων ενόψει της κορύφωσης των κρουσμάτων της μετάλλαξης καθώς πολλοί θεωρούν ότι πολλά σχολεία θα υποχρεωθούν να κλείσουν γρήγορα παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει η προϋπόθεση του 50% συν ένα για να αναστείλει τη λειτουργία του ένα τμήμα.

Οι εκπαιδευτικοί διατυπώνουν επίσης φόβους ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν κενά στα σχολεία λόγω απουσίας εκπαιδευτικών που θα βρεθούν θετικοί στον ιό. Σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα συναντηθεί με τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ που θα εκφράσουν προβληματισμούς και απορίες σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν, κυρίως ως προς τη διατήρηση του 50% συν ένα, αλλά και τον μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα .

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων παρουσίασε αναλυτικά χθες, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης.

Συγκεκριμένα:

1. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10-15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένα επιπλέον self test, δηλαδή θα διενεργηθούν 3 δωρεάν self test αντί για 2 , που θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.

2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, ενώ θα ισχύουν τα εξής:

– Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες , 2 δύο rapid και 1 self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των 2 σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.
– Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
– Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: 2 rapid και 1 self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
– Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
– Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr