Ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ είχαν ξεχάσει πολλά από τα στελέχη, που βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου, για την εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας», που αποτελεί το νέο πολιτικό εγχείρημα, ή κατ’ ορισμένους το τελευταία εφεύρημα του Αλέξη Τσίπρα, στην προσπάθειά του να διασωθεί εκλογικά στις επερχόμενες αναμετρήσεις.

Την ώρα που τα γκάλοπ καταγράφουν πλέον μεγάλες διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, με τη ψαλίδα να ανοίγει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε διψήφια ποσοστά, ο πρωθυπουργός συγκέντρωσε στην πιο οργανωμένη πολιτική συγκέντρωση των τελευταίων ετών (με τη βοήθεια πούλμαν, αφισών και κυβερνητικού μηχανισμού, μία σειρά από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ, για να σημάνει μία «νέα αρχή» για την δική του «κεντροαριστερά» ή άλλως «δημοκρατική παράταξη».

Το εγχείρημα προκαλεί ήδη μεγάλες πολιτικές αναταράξεις, έντονες κριτικές και εμφύλιες διαμάχες στον ευρύτερο «προοδευτικό χώρο». Ο κ. Τσίπρας δείχνει μεν να πετυχαίνει μία συσπείρωση σε επίπεδο παραγόντων, δέχεται όμως την σκληρή αμφισβήτηση εξαιτίας του γεγονότος ότι κατά τεκμήριο πρόκειται για ένα προσκλητήριο στο οποίο ανταποκρίθηκαν κυρίως στελέχη του βαθέως (έως πολύ βαθέως) ΠΑΣΟΚ: φίλοι και συνεργάτες επί χρόνια του Άκη Τσοχατζόπουλου, παροπλισμένοι κάθε είδους, από πρώην υπουργού του Κώστα Σημίτη, έως ακόλουθοι του Γεράσιμου Αρσένη, ευνοούμενοι του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και η εναπομείνασα Δημοκρατική Αριστερά, που θυμίζει περισσότερο προσωπική παρέα του Θανάση Θεοχαρόπουλου, παρά με κόμμα, έστω και μικρό.

Ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι εμφανής και πιθανόν λογικός, υπό την πίεση που του ασκούν οι δημοσκοπήσεις: μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «συνέχεια» (ή καρικατούρα, όπως λένε οι επικριτές) του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να λεηλατήσει ό,τι έχει απομείνει στον πάλαι ποτέ ισχυρό χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Και να στήσει με όσο γίνεται πειστικό τρόπο το νέο δικομματισμό, στηριζόμενος στα αντιδεξιά αντανακλαστικά του παλιού ΠΑΣΟΚ. Προσαρμόζει προς τούτο όλα τα χαρακτηριστικά, ακόμα και τα σύμβολα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνουν πιο «φιλικά» στους υποψήφιους ψηφοφόρους. Μέχρι και στο σήμα του κόμματος μπήκε το πράσινο, για παράδειγμα. Είναι ενδεικτικό ότι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, που δεν ψηφίζουν Δεξιά, ενώ εξήρε την αλλαγή του 1981!

bathi1.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας αδιαφορεί για την κριτική που του ασκείται γι’ αυτές τις επιλογές, ακόμη και για τις φωνές από το εσωτερικό του κόμματός του. Άλλωστε η υπουργοποίηση στον τελευταίο ανασχηματισμό πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ είχε ως σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη πασοκοποίηση του κομματικού υποκειμένου, μετά την έλευση ενός τεράστιου μέρους του εκλογικού σώματος το 2015. Διακαής πόθος του είναι, όπως δείχνουν οι ομιλίες του και τα στοιχεία, που συνθέτουν τη δημόσια παρουσία του, να εμφανιστεί ως ένας νέος «Ανδρέας Παπανδρέου», που πετυχαίνει την επανένωση της «δημοκρατικής παράταξης».

Το πρόβλημα είναι πάντως πώς ο κ. Τσίπρας θα πείσει ότι πρεσβεύει κάτι πραγματικά νέο με τόσα παλιά πολιτικά υλικά, αλλά και να κάνει τους ψηφοφόρους του να προσπεράσουν την αρνητική στάση, που είχαν πολλοί από τους «νεοσυριζαίους» έναντι του ίδιου, αλλά και της κυβέρνησής του.

Στην Προοδευτική Συμμαχία εντάχθηκαν στελέχη, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση ασκούσαν σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, έως και πρόσφατα, ενώ στην πιο ακραία είναι εξοβελισμένα εδώ και χρόνια από το εκλογικό σώμα. Και σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα ταυτίστηκαν με αμαρτωλές περιόδους της πασοκικής διακυβέρνησης.

bathi2.jpg

bathi22.jpg

Στο Γαλάτσι, εμφανίστηκαν για παράδειγμα στελέχη όπως ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ κεντρικό ρόλο στο εγχείρημα διαδραματίζουν η Λούκα Κατσέλη, ο Θάνος Μωραίτης, ο Άγγελος Τόλκας, ο Γιάννης Ραγκούσης, φυσικά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και ο Αντώνης Κοτσακάς, που είναι από χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ. Στα πολύ νέα «αποκτήματα» είναι ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης, άλλοτε υπαρχηγός του Γεράσιμου Αρσένη και «φρουρός» της Δήμητρας Λιάνη, ο Μενέλαος Γκίβαλος, θεωρητικός του τσοχατζοπουλικού στρατοπέδου επί σειρά ετών, ο Νίκος Μαδεμλής, επίσης της επιρροής του ιστορικού στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είναι πλέον μεταξύ φυλακής και Βίκυς Σταμάτη, ο Χάρης Τσιόκας από τους οργανωτικούς εγκεφάλους του Άκη, αλλά και δευτεροκλασάτα στελέχη αυτής της περιβόητης ομάδας, όπως ο Γιώργος Χαλβατζόγλου, ο Παναγιώτης Δαδούδης και άλλοι.

Το νέο πολιτικό «μπουκέτο», συμπλήρωσε την τελευταία στιγμή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που διέλυσε ουσιαστικά τη ΔΗΜΑΡ για να δώσει «αίγλη» στο εγχείρημα του κ. Τσίπρα, άγνωστο με τι πολιτικό αντάλλαγμα. Ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε διαπραγματευτεί το 2015 με το ΠΑΣΟΚ την εκλογή του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τότε και πολλοί σύντροφοί του, μέχρι προχθές, στη ΔΗΜΑΡ, πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο έχει στο μυαλό του και τώρα, για να «ξεχάσει» όσα έλεγε έως πρόσφατα σε βάρος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστεί στο Γαλάτσι εξαπτέρυγα του κ. Τσίπρα.

Μεθοδεύσεις ώστε να αποκλειστούν οι διαφωνούντες και να φανεί πως η πλειοψηφία ήθελε τη συμμετοχή στην… πλατιά απεύθυνση του Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

throxxxx.jpg

Συγκεκριμένα 28 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επισημαίνουν πως «οι ανησυχίες μας και οι προειδοποιήσεις μας για τη διολίσθηση της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνονται» και παρουσιάζουν τα γεγονότα:

«Χθες συγκλήθηκε αιφνιδίως η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ στην οποία επικυρώθηκε η πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση αυτή έγινε με αντι-καταστατικούς όρους οι οποίοι και δεν έχουν σχέση με την κουλτούρα της Ανανεωτικής Αριστεράς.

bathi4.jpg

Συγκεκριμένα μια περιορισμένη ηγετική ομάδα με προσωπικές στρατηγικές από τα 81 μέλη της Κ.Ε διέγραψε όσους όχι μόνο εξελέγησαν στην νέα Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ αλλά και όσους υπήρχαν «υποψίες» για συμπάθεια προς το ΚΙΝΑΛ, μειώνοντας τον αριθμό της Κ.Ε στους 51.

Στόχος ήταν να υπάρχει απαρτία και δημιουργία τεχνητής πλειοψηφίας.

Έτσι ακυρώνεται το εγχείρημα που ξεκινήσαμε το 2015 για τη διαμόρφωση ενός Σοσιαλδημοκρατικού φορέα όπως αποφασίσαμε στην Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη.

Οι επιλογές του Θανάση Θεοχαρόπουλου βρίσκονται στον αντίποδα των διαθέσεων ευρύτερων στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας που καθημερινά διαπιστώνουν τα αδιέξοδα της Κυβερνητικής πολιτικής, που δεν μπορούν να καλύψουν επικοινωνιακές φιέστες, όπως αυτή χθες στο Γαλάτσι.

Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η ΔΗΜΑΡ ήταν ένα πολύ μικρό κόμμα. Είναι όμως θλιβερό γεγονός το ότι όλες αυτές οι ενέργειες ξεπερνούν και τα στοιχειώδη όρια σοβαρότητας.

Δυστυχώς οι αξίες θυσιάζονται στο βωμό μιας σφραγίδας και προσωπικών επιδιώξεων».

«Πρόκειται για μία ιταμή επιλογή επιστροφής- προσχώρησης της ΔΗΜΑΡ στο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ τέσσερα χρόνια άσκησε αντιπολίτευση για τις οικονομικές πολιτικές, για το μεταναστευτικό, για το κράτος δικαίου και εντελώς ξαφνικά, με πρόσχημα τη συμφωνία των Πρεσπών, διέγραψε όλη αυτή τη στάση. Αποδείχθηκε ότι η υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν μία πρόφαση γιατί αποδείχθηκε ότι ο βασικός στόχος ήταν η προσχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ 104,6» το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΚΙΝΑΛ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θεόδωρος Μαργαρίτης.

«Είναι θλιβερό ότι όλες αυτές οι ενέργειες που έγιναν χθες ξεπερνούν τα στοιχειώδη σοβαρότητας και θυσιάζονται στο βωμό μίας σφραγίδας. Μία περιορισμένη ηγετική ομάδα με προσωπικές στρατηγικές αποφάσισε όχι μόνο να διαγραφούν όσοι εξελέγησαν στη νέα εκτελεστική γραμματεία στο ΚΙΝΑΛ αλλά και για όσους υπήρξε η υποψία ότι υπάρχει συμπάθεια προς το ΚΙΝΑΛ με στόχο να υπάρχει απαρτία και τεχνητή πλειοψηφία για να τους βγουν τα κουκιά», πρόσθεσε ο κ. Μαργαρίτης.

Πηγή: protothema.gr