Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην Εύβοια, η οποία όπως έγινε γνωστό καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής. Πριν από λίγη ώρα με εισήγηση της πυροσβεστικής ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα για να γίνει προληπτική απομάκρυνση αν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα εκεί, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

«Οι κάτοικοι των γύρω χωριών έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα χωριά όταν δοθεί εντολή. Μετά την πρόταση της Πυροσβεστικής όλα είναι έτοιμα στην περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθούν χωριά. Η εκκένωση τους είναι θέμα λίγων λεπτών. Είμαστε διαρκώς παρόντες από την πρώτη στιγμή και σε πλήρη ετοιμότητα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Ευβοίας και νέος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός που συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή του Μακρυμάλλη. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό «η κατάσταση που διαμορφώνεται την τελευταία ώρα δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Σηκώθηκαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος ανεξέλεγκτα παρά την μεγάλη υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι ενισχυμένες επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός τονίζοντας συγχρόνως πως «πρόκειται για δύσβατη περιοχή στην οποία δεν μπορούν να έχουν καλή πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις».

Ήδη χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να προσεγγίσουν διάφορα σημεία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη φωτιές:

– στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων στην Εύβοια με τους καπνούς να έχουν καλύψει την Αττική
– στην περιοχή Πρόδρομο του δήμου Θήβας στη Βοιωτία
– στην περιοχή Κοίνυρα Θάσου.
– στο Πωγώνι Ιωαννίνων
– στη θέση Πλατύ στο Κομπότι της Άρτας.

Αντίθετα υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν γύρω στα μεσάνυχτα της Δευτέρας οι φωτιές σε Σαμοθράκη και Αχαΐα, που ανησυχούσαν τους πυροσβέστες.

Η κυριότερη φωτιά που προβληματίζει την πυροσβεστική είναι στην Εύβοια στην περιοχή Αγριλίτσα όπου έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις καθώς επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 12 πυροσβέστες από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Λίγο μετά τις 8:30 η Πυροσβεστική για προληπτικούς λόγους ζήτησε την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την κατεύθυνση του χωριού οι κάτοικοι του οποίου είχαν ενημερωθεί από νωρίς να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες. Νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί για προληπτικούς λόγους πέντε άτομα από την Ιερά Μονή Μακρυμάλλης.

 

Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων στον ΘΕΜΑ 104,6: Η φωτιά ξεκίνησε τη νύχτα σε σημείο εύκολα προσβάσιμο

Τον χρόνο και το σημείο στον οποίο εκδηλώθηκε η μεγάλη φωτιά στην περιοχή Αγριλίτσα στην Εύβοια που καίει από τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης πευκοδάσος σχολίασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

«Η φωτιά ξεκίνησε μέσα στη νύχτα σε σημείο εύκολα προσβάσιμο σε ασφάλτινο δρόμο κοντά. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του» είπε ο κ. Ψαθάς.

Όσον αφορά την εξέλιξη της φωτιάς ο κ. Ψαθάς έκανε λόγο για «υπερπροσπάθεια» καθώς στην περιοχή επικρατούν «βορειοδυτικοί άνεμοι ελαφρώς ενισχυμένοι».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα «με συντονισμένη δουλειά μέσα στο επόμενο τετράωρο να ελέγξουμε τη φωτιά» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για οικισμό» από τη φωτιά που μαίνεται 6 χλμ. βόρεια των Ψαχνών

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέλος, «γίνονται αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες».

Έντονη είναι η αίσθηση του καπνού από τη φωτιά και στη Χαλκίδα

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει ο eviatopblog από τη Χαλκίδα ο καπνός είναι ιδιαίτερα αισθητός.

Δυνατοί άνεμοι, δύσβατη περιοχή

Τα αρνητικά στοιχεία είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο έδαφος, εξαιτίας πολλών πουρναριών ανάμεσα στα πεύκα, που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Στη Θήβα έχουν κινητοποιηθεί 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Στο Πωγώνι Ιωαννίνων ξέσπασε φωτιά λίγο μετά τις 9 το βράδυ, που καίει χαμηλή βλάστηση, στη θέση Κακόλακος. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικίες, είναι σε δύσβατο σημείο, και για την αντιμετώπισή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά που καίει δασική έκταση και ελιές στη θέση Πλατύ στο Κομπότι της Άρτας.

Για προληπτικούς λόγους χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς την περιοχή το απόγευμα, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 32 πυροσβέστες. Μέχρι τη δύση του ηλίου τη Δευτέρα, στην κατάσβεση συμμετείχε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και δύο τύπου πεζετέλ, αλλά και δύο ελικόπτερα. Στην κατάσβεση συμμετέχει και ο Δήμος Αρταίων με μία υδροφόρα, ένα μηχάνημα έργου και εθελοντές.

Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στη θέση πλατύ Κομποτίου Άρτας και συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 34 #πυροσβέστες με 17 οχήματα, 4 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 32 πυροσβέστες, 1 Α/Φ, 2 PZL και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν 1 υδροφόρα ΟΤΑ, 1 μηχάνημα έργου και εθελοντές.

Η πυρκαγιά στην Σαμοθράκη ξέσπασε σε αγροτική έκταση στην Καμαριώτισσα, λίγο πριν τις 9 το βράδυ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα όμως, το μέτωπο της φωτιάς έφτασε στη θάλασσα και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Σαμοθράκης, 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 1 υδροφόρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρέμειναν στην περιοχή, καθώς υπήρχαν διάσπαρτες μικροεστίες. Νωρίτερα, οι αρμόδιοι φορείς του νησιού είχαν ζητήσει ενισχύσεις και από την Αλεξανδρούπολη (ενός πεζοπόρου τμήματος), ωστόσο από το Λιμενικό Σώμα τους ενημέρωσαν ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν είναι δυνατή η μεταφορά τους. Να σημειωθεί επίσης ότι το νησί είναι αποκομμένο ακτοπλοϊκά από την ηπειρωτική Ελλάδα από τις 6 Αυγούστου.

Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν αργά τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μετόχι της δυτικής Αχαΐας.

Βασικό μέλημα των πυροσβεστών ήταν να περιοριστεί η φωτιά στο Μετόχι, να μην απειλήσει την προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, «έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής, όπου τα πεζοπόρα τμήματα μπήκαν μέσα στο έλος, καταφέραμε να θέσουμε υπό μερικό έλεγχο την φωτιά».

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να επέμβουν σε περίπτωση που σημειωθούν αναζωπυρώσεις. Στο σημείο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 22 πυροσβέστες, ένα μηχάνημα έργου, πέντε υδροφόρες ΟΤΑ και Περιφέρειας.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τρίτη, 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε πορτοκαλί συναγερμό (κατηγορία κινδύνου 4) βρίσκονται οι εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.