Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Το μεταναστευτικό, το Kυπριακό και οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Σκοπίων ήταν τα θέματα που συζήτησαν χθες το βράδυ στη συνάντησή τους, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, ο γγ και ο πρωθυπουργός συζήτησαν την αυξημένη κίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη και τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση μ’ αυτό.

tsipras_ohe.jpg

«Συζήτησαν επίσης τις συνομιλίες του κυπριακού και ο γγ καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη διαδικασία από τους ηγέτες της Ε/Κ και της Τ/Κ κοινότητας. Υπογράμμισε τη σημασία στο πλαίσιο αυτό, της συνεχούς υποστήριξης της Ελλάδας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα.

Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές επίλυσης του θέματος με την ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM.

Δεν πήγε ο Τσίπρας στη σύνοδο του Ομπάμα για τους τζιχαντιστές λόγω FYROM

Ωστόσο, νωρίτερα σημειώθηκε μίνι διπλωματικό επεισόδιο με τα Σκόπια αφού ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση που διοργάνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με θέμα την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του Ισλαμικού Κράτους.

Αιτία ήταν, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, που έχουν γνώση των όσων διαδραματίστηκαν σήμερα στις ΗΠΑ, το γεγονός ότι τα Σκόπια δεν θα μετείχαν στη συνεδρίαση με την ονομασία FYROM (ΠΓΔΜ), αλλά με τη συνταγματική τους ονομασία -ήτοι, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε το δικαίωμα της παρέμβασης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να διατυπώσει και τις ενστάσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και αίτημα από την Ελλάδα να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την ονομασία FYROM, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, ενισχύοντας την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να μην παραστεί.

Αργότερα σήμερα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ προηγουμένως θα έχει επαφές με δημοσιογράφους δύο κορυφαίων αμερικανικών εφημερίδων, όπως η Wall Street Journal και οι New York Times.

πηγή: protothema.gr