Χρόνο γέφυρα για διαπραγματεύσεις με στόχο μία νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Eurogroup και θεσμών, εξασφαλίζει η σημερινή συμφωνία μεταξύ Αθήνας και των εταίρων πιστωτών που εκπροσωπούνται πλέον υπό τον όρο “θεσμοί”. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για να παρουσιάσουν μία πρώτη σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βασίζονται στο τρέχον πρόγραμμα, έως την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, τις οποίες θα αξιολογήσουν οι θεσμοί.

Μέσω της αξιολόγησης του προγράμματος θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. από τον EFSF, το αργότερο μέχρι τέλη Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων και των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ.

Τα κεφάλαια του ΤΧΣ παραμένουν υπό τον έλεγχο του EFSF, έως ότου ολοκληρωθεί η επέκταση της δανειακής σύμβασης και είναι διαθέσιμα μόνο για τις ανάγκες των τραπεζών.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup έχει ως εξής:

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής οι οποίες ανελήφθησαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των λίγων τελευταίων εβδομάδων διεξαγάγαμε, από κοινού με τους θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σήμερα.

Το Γιούρογκρουπ σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων. Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η παράταση θα γεφυρώσει το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συζητήσεις για μια ενδεχόμενη διάδοχη διευθέτηση ανάμεσα στο Γιούρογκρουπ, τους θεσμούς και την Ελλάδα.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, επί τη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, ως το τέλος της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου (2015). Οι θεσμοί θα εκφέρουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου.
Μόνον η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά του την οποιαδήποτε εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΤΧΣ και την μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP. Αμφότερες υπόκεινται στην έγκριση του Γιούρογκρουπ.

Ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς η Ευρωομάδα συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, τα οποία είναι ως τώρα διαθέσιμα στο ΤΧΣ, θα πρέπει να διακρατηθούν από τον ΕΤΧΣ, άνευ δικαιώματος τρίτων, για τη διάρκεια της παράτασης της MFFA. Τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης της MFFA και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης τραπεζών. Θα μπορούν να εκταμιευθούν κατόπιν αιτήματος με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Υπό αυτό το φως καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπεί στην διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015.

Με δεδομένες αυτές τις δεσμεύσεις καλωσορίζουμε το ότι σε έναν αριθμό πεδίων, οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή της τρέχουσας διευθέτησης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς.

Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών, των γνωμοδοτήσεων των θεσμών και τη σημερινή συμφωνία, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση για την παράταση της τρέχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του ΕΤΧΣ για έως και τέσσερις μήνες από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξαναρχίσουν αμέσως το έργο τους που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στη χορήγηση επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα ωσότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Τι είπε ο Ντάισελμπλουμ

Την επιτυχή ολοκλήρωση του Eurogroup ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

«Είχαμε ένα πολύ καρποφόρο meeting σχετικά με την αίτηση παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Ήταν έντονο γιατί έπρεπε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη», σημείωσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να φτάσουμε σε έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος».

«Η δουλειά που κάναμε όλο αυτό το διάστημα έχει αποδώσει. Φτάσαμε σε συμφωνία ενός κειμένου», σημείωσε.

«Χθες λάβαμε αίτηση από τις ελληνικές αρχές για παράταση για 4 μήνες. Η αρχική αίτηση ήταν για έξι μήνες αλλά η δική μας απόφαση ήταν για 4 μήνες. Η ελληνική πλευρά ήθελε να αξιοποιήσει τα κεφάλαια των 11 δισ. αλλά θα παραμείνουν στον EFSF και θα είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Ο σκοπός της αίτησης ήταν να επιτραπεί στον χρόνο να γίνει μία επανεξέταση του ελληνικού προγράμματος», τόνισε.

«Η θετική ολοκλήρωση του προγράμματος πρέπει να στηρίζεται σε δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στις μεταρρυθμίσεις και να απέχουν από μονομερείς ενέργειες, που θα βλάψουν την διαδικασία», τόνισε.

«Οι ελληνικές αρχές επαναβεβαίωσαν την δέσμευσή τους να τιμήσουν τις δανειακές του υποχρεώσεις και να εξασφαλίσουν το πρωτογενές πλεόνασμα και την βιωσιμότητα του χρέους. Για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα λάβουμε υπόψη και τις συνθήκες που επικρατούν», ανέφερε.

«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, που βασίζονται στις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις. Η λίστα πρέπει να είναι έτοιμη και να παρουσιαστεί την Δευτέρα».

Όπως σημειώνεται, «οι θεσμοί», δηλαδή η αντικαταστάτες της τρόικας, «θα μας πουν αν αυτή σαν σημείο εκκίνησης είναι αρκετή και ελπίζουμε η λίστα να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Η λίστα των πρώτων μεταρρυθμίσεων θα μας δώσει την ευκαιρία να τις αξιολογήσουμε, ο τελικός κατάλογος των μεταρρυθμίσεων μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου, με τελικό ορίζοντα τους τέσσερις μήνες», τόνισε.

«Μέσα στην άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν οι κυρώσεις ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Οι ελληνικές αρχές, μαζί με τους θεσμούς πρέπει στους επόμενους δύο μήνες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας», η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσεις των 7,2 δισ. δήλωσε

Mοσοβισί: Η συμφωνία θα επιτρέψει στις νέες ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τις αλλαγές που θέλουν.

«Εργαστήκαμε εντατικά για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Η συμφωνία είναι όχι μόνο προς τος συμφέρον του ελληνικού λαού αλλά και του ευρώ και της Ευρώπης. Θα επιτρέψει στις νέες ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τις αλλαγές που θέλουν αλλά και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους», σημείωσε.

Ρέγκλινγκ: Οι Ελληνες επαναβεβαίωσαν να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές

«Οι Ελληνες επαναβεβαίωσαν να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρεγκλιγκ.

Λαγκάρντ: Μέχρι το τέλος του Απριλίου να έχουμε τη συμφωνία 

Τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει έναν πλήρη κατάλογο και εμείς μαζί με τους άλλους θεσμούς θα εκφέρουμε γνώμη για το αν αυτός ο κατάλογος είναι αρκετά συνοπτικός, ώστε να φτάσουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση επαναξιολόγησης, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ (γενική διευθύντρια ΔΝΤ).

«Μέχρι το τέλος του Απριλίου να έχουμε τη συμφωνία για τον πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που όταν ολοκληρωθεί θα φέρει την εκταμίευση των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.

Επόμενος σταθμός στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών είναι πλέον η Δευτέρα, όταν οι θεσμοί, δηλαδή η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Αν δεν γίνει δεκτός ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση την Δευτέρα, αυτή η συμφωνία είναι νεκρή, σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την συνέντευξη τύπου.