Ελλάδα

Μίνα Γκάγκα: Πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε όσους έκαναν τα εμβόλια Sputnik V και Sinovac

  • newsroom


Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι πλέον θα πιστοποιούνται από τη σχετική πλατφόρμα όλα τα εμβόλια που αναγνωρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Όλα τα εμβόλια που έχει αναγνωρίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μπορούν να πιστοποιούνται από τη σχετική πλατφόρμα από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, όπως είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ, η Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι άνοιξε η πλατφόρμα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού από ευρωπαϊκές χώρες για ευρωπαϊκά εμβόλια «και από Δευτέρα ανοίγει και για τα 9 εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Yγείας, δηλαδή και για το ρωσικό και για το κινεζικό.

Όλα τα εμβόλια θα μπορούν να αναγνωρίζονται και να δίνονται πιστοποιητικά».

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια μετά από έξι μήνες σε όσους εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση, η ίδια σημείωσε: «Φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη προστασία από το εμβόλιο μετά από τους τέσσερις μήνες, οπότε η δόση μετά από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική.

»Τα προβλήματα που βλέπουμε μέχρι τώρα -είναι λίγοι, κάτω από το 20% αυτοί που νοσηλεύονται στις μονάδες- είναι ότι νοσούν αυτοί που έχουν κάνει τα εμβόλιά τους Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι και νοσηλεύονται στις μονάδες, είναι άνθρωποι άνω των 80 ετών, είναι άνθρωποι που έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες. Και η ανοσιογόνος παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Δεν μπαίνει έυκολα ένας προηγουμένως υγιής στη μονάδα».

Η Μίνα Γκάγκα μίλησε και για τη μετάλλαξη Όμικρον, επισημαίνοντας: «Τα συμπτώματά της φαίνεται να είναι ήπια -αυτή ήταν η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χθες. Φαίνεται να είναι μεταδοτική, δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Για να δούμε και τον εμβολιασμό και το πώς εξελίσσεται η νόσος θέλουμε χρόνο, είναι κάτι καινούργιο. Θα ξέρουμε πολύ περισσότερα την ερχόμενη εβδομάδα και πολύ περισσότερο στις δύο εβδομάδες. Έχουμε δύο πιθανά κρούσματα Όμικρον στην Αθήνα που θα επιβεβαιωθούν ή δεν θα επιβεβαιωθούν».

Διαβάστε ακόμη

AstraZeneca: Νέα στοιχεία για τις θρομβώσεις έπειτα από τον εμβολιασμό

Αλλάζει ο ξενοδοχειακός χάρτης της Αθήνας – Νέες επενδύσεις και συμφωνίες

eΕΦΚΑ: 700 νέες προσλήψεις το 2022 και ριζικές αλλαγές στο οργανόγραμμα