Των Κωστή Πλάντζου, Ισμήνης Χαραλαμποπούλου

Στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης βρίσκεται το θέμα του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπηρεσιακή κυβέρνηση προσανατολίζεται στο «πάγωμα» του ΦΠΑ 23% , ίσως και σήμερα, μετά την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των κομμάτων και με δεδομένη τη στάση της Κομισιόν.

Στο θέμα αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ο οποίος με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε ότι «μέσα στην ημέρα θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή» προσθέτοντας πως η απόφαση ελήφθη μετά από διακομματικό αίτημα.

Κατά πληροφορίες από το υπουρείο Παιδείας αναμένεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα προβλέπει την αναστολή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, προκειμένου το θέμα να «περάσει» στην επόμενη κυβέρνηση.

Οι αρμόδιοι στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας εργάζονται εντατικά προκειμένου να ξεμπλεχθεί το «κουβάρι» της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ χιλιάδες οικογένειες που καλούνταν να πληρώσουν τις αυξήσεις παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την πορεία της επιβολής του ΦΠΑ ύψους 23% που ανατρέπει κάθε είδους οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μυστικές συσκέψεις για να καλύψουν τις ευθύνες τους

Άκρως αποκαλυπτική (και διδακτική) για το πώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ την «περήφανη διαπραγμάτευση» με τους δανειστές και τους «αγώνες» που ευαγγελίζεται για να απαλλαγεί η χώρα από τα επαχθή Μνημόνια, αποδεικνύεται η υπόθεση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Και όχι μόνο διότι εξηγεί για ποιο λόγο σύρεται ξανά η χώρα εσπευσμένα σε εκλογές (αφού το συγκεκριμένο μέτρο είναι από τα πρώτα που αισθάνονται στο πετσί τους οι πολίτες πριν καν τελειώσουν «τα μπάνια του λαού») αλλά κυρίως γιατί αποδεικνύει πώς γράφει και υπογράφει η Ελλάδα τα Μνημόνια που, αμέσως μετά, τα δαιμονοποιεί και τα καταγγέλλει!

Πέρα από μικροπολιτικές αναλύσεις και σκοπιμότητες, η ανακοίνωση χθες της εκπρόσωπου του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, πως δεν ζήτησαν οι Βρυξέλλες από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ούτε υπάρχει αυτό το μέτρο στο Μνημόνιο, έπεσε σαν κεραυνός στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμέσως μόλις φάνηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει εκτεθειμένος από το πρόβλημα που προκαλεί το συγκεκριμένο μέτρο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ξεκίνησαν μυστικές συσκέψεις με πρόσωπα του πρώην οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να βρεθεί λύση. Μία από αυτές ήταν, αρχικά, η έκδοση Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου που θα έδινε αναστολή δύο μηνών στο μέτρο, για να περάσουν οι εκλογές.

Ωστόσο το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η Κομισιόν, αλλά και το ίδιο το σχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, το περασμένο Σαββατοκύριακο, και το οποίο αποκαλύπτει πως το συγκεκριμένο μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν καθαρά «ελληνικής εμπνεύσεως» και πατέντα την οποία μηχανεύτηκαν κάποιοι στην κυβέρνηση και όχι κάποιοι κακοί ξένοι που …εχθρεύονται τη χώρα μας!

Συγκεκριμένα, στο 68σέλιδο σχέδιο προγράμματος και στην σελίδα 35, η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση όχι μόνο εμφανίζεται ως «αναγκαστική» – κάτι που διέψευσε άλλωστε και η Κομισιόν – αλλά περιγράφεται σαν επιλογή από άποψη και με τον «μανδυά» της κοινωνικής δικαιοσύνης: «Η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα…» αναγράφεται επί λέξει.

Κρύβουν τον… «λογαριασμό»

Η πρώτη σκέψη στα κομματικά επιτελεία ήταν να κρυφτεί το πρόβλημα από τους πολίτες και να μπει και αυτό «κάτω από το χαλί». Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, σκόνταψε στην απροθυμία υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης να υπογράψουν οτιδήποτε θα προκαλούσε επιπλέον προβλήματα, θα εμπλεκόταν στην πολιτική διαμάχη και θα επηρέαζε την συμφωνία με τους δανειστές που άλλοι έκαναν και άλλοι θα εφαρμόσουν. Για παράδειγμα, αν δινόταν δίμηνη αναστολή στην επιβολή ΦΠΑ, θα άνοιγε «τρύπα» 40 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό (γιατί υπολογίζονταν 168 εκατ. για το τετράμηνο από 20 Ιουλίου έως τέλος του 2015), ενώ αν τελικώς εφαρμοζόταν πχ από τον Οκτώβριο και μετά (ίσα-ίσα για να περάσουν οι εκλογές δηλαδή) θα τιναζόταν στον αέρα ο οικογενειακός προϋπολογισμός νοικοκυριών που δεν θα εύρισκαν θέσεις σε δημόσια σχολεία για να γράψουν μαζικά τα παιδιά τους. Επιπλέον, η έκδοση ΠΝΠ συναντά και σοβαρά νομικά προβλήματα, αφού έπρεπε να κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή, που έχει διαλυθεί. Και όλα αυτά θα είχαν ίσως αποτέλεσμα να διακοπεί ή να καθυστερήσει και άλλο η χρηματοδότηση της χώρας.

«Φταίει το Μνημόνιο»

Κατόπιν τούτων, επελέγη από τον ΣΥΡΙΖΑ η λύση της φιλολαϊκής ρητορικής, η μετάθεση ευθυνών στους «κακούς ξένους» που λένε ψέματα και εκβιάζουν τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι αυτοί θέλουν, αλλά και το «πατρονάρισμα» της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αφού την παρακινεί και πάλι να υπογράψει επειγόντως την ΠΝΠ για να ακυρώσει το νόμο που έφερε στη Βουλή πριν μόλις έξι εβδομάδες –με διαδικασίες εξπρές σε ένα άρθρο και τότε- ο τότε υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και … «για όποιον δεν κατάλαβε» πώς «φυτεύτηκαν» τότε οι 49 λέξεις (από τις 6100 λέξεις συνολικά) του ν.4334 που ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου, για να πάει ο ΦΠΑ από 0% σε 23% στα σχολεία (και να μην πάει από 13% σε 23% ο ΦΠΑ στο βοδινό κρέας), αρκεί να διαβάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αντιστρέψει επιλεκτικά τα γεγονότα των ημερών εκείνων και να τα προσαρμόσει στις προεκλογικές ανάγκες του σήμερα. Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

1. «Η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών».

Ακόμα και αν υποεννούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πως το είχε ζητήσει πχ το ΔΝΤ (που δεν το κατονομάζει πάντως) δεν εξηγείται πώς το υιοθετεί στο οικονομικό του μανιφέστο σαν κοινωνικά δίκαιο και ωφέλιμο μέτρο.

2. «Η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε».

Η συγκεκριμένη διάταξη όμως ψηφίστηκε «ως έχει» σε ένα άρθρο μόνο και για μια συμφωνία στο «παρά ένα» για να έρθουν τα πρώτα λεφτά έως τις 20 Ιουλίου, μαζί με σωρεία άλλων μέτρων τα οποία διαμόρφωσε η κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση.

3. «Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου. Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά.

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ οικειοποιείται την θέση πως δεν το ζήτησε η Κομισιόν, για να φανεί πως έχει φιλολαϊκές ευαισθησία και πιέζει τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης να υπογράψουν –σαν να ήταν αυτά που κάνουν συμφωνίες και κανονίζουν να έχει χρήματα η χώρα- την ΠΝΠ για αναστολή του μέτρου. Και όλα αυτά, σαν να έπρεπε και η υπηρεσιακή κυβέρνηση να ενεργεί καθ’ υπαγόρευση των ξένων δανειστών, αναπαράγοντας την νοοτροπία πως πάντα γίνεται αυτό εκείνοι λένε πως πρέπει να γίνεται στην Ελλάδα!

4. «Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο» καταλήγει η ανακοίνωση, δίνοντας ελπίδες για όσα θα συμβούν μετά τις εκλογές –αλλά και μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου των φροντιστηρίων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Έκκληση των εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων

Δραματική έκκληση απηύθυνε πάντως χθες η ΟΙΕΛΕ με επιστολές προς την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας με αφορμή το κλείσιμο ενός ιστορικού ιδιωτικού σχολείου, του Μιχαλοπούλειου Εκπαιδευτηρίου, λόγω της εφαρμογής ΦΠΑ 23%. Τονίζεται ότι ως αποτέλεσμα του κλεισίματος του σχολείου 60 οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της ανεργίας και δεκάδες μαθητές είναι εκπαιδευτικά άστεγοι.

Στις επιστολές η ΟΙΕΛΕ κάνει μία ύστατη έκκληση να παγώσει η εφαρμογή του μέτρου, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες για γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους θα είναι ανυπολόγιστες.