Σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία που πάγωσαν, αύξηση του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και έκπτωση φόρου για εφάπαξ πληρωμή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την  οικονομία. O Kυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε 

  • Οι οφειλές Μαρτίου έως τον Σεπτέμβριο που ανεστάλησαν θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο που θα πληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 με μειωμένο επιτόκιο με τις πληρωμές να ξεκινούν το 2021.
  • Ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί τριών διμηνιαίων.
  • Οι εταιρείες θα πληρώσουν σε οκτώ από έξι δόσεις
  • Οι ιδιοκτήτες σε έξι δόσεις από πέντε δόσεις
  • Εκπτωση φόρου 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης

Παράλληλα, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα Συν-Εργασία θα επεκταθεί για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αν χρειαστεί.

Διέκρινα κ. Τσίπρα μια ένταση και εκνευρισμό στην πρωτολογία σας. Μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης δεν βοήθησε την ψυχολογική σας διάθεση, ίσως γιατί στο μετρό δεν σας υποδέχθηκαν μουσαμάδες, αλλά πραγματικό εργοτάξιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της “Ωρας του Πρωθυπουργού”.

Εξακολουθείτε κ. Τσίπρα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, σε κάθε εμφάνισή σας στη Βουλή, όταν κάνετε αναφορές στην οικονομία να παρουσιάζετε την κατάσταση, όπως την παραδώσατε, ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη, για να προσθέσει: Δεν έχετε απαντήσει ακόμα σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: αν το πράγματα το Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα όσο άσχημα τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα των μετρήσεων που αποτυπώνουν τον δείκτη αισιοδοξίας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζετε; Φοβάμαι, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ότι τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση σας και από την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμα.

Η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δεν χρειάζεται να σας πω πως εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.

Υπογράμμισε, ότι το eurogroup μας συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας και συμπλήρωσε: Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%… 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ.

Το βάρος αυτής της κρίσης πρέπει να το επιμεριστούμε με τρόπο δίκαιο

Στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της “Ωρας του Πρωθυπουργού”..

Θωρακίσαμε αμέσως το σύστημα υγείας με 280 εκατ. ευρώ. Δώσαμε έκτακτο επίδομα, δώρο, αμοιβή σε όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας. Αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε 4300 προσλήψεις, Διπλασιάσαμε κλίνες εντατικής θεραπείας, ξεπεράσαμε τις 1000. Μας παραδώσατε 565, εσείς που πολυδιαφημίζατε το ΕΣΥ και το δήθεν ενδιαφέρον σας για αυτό, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: 850.000 επιχειρήσεις, 2 εκατ. εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της Πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ. Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές. Νομοθετήσαμε μείωση του ενοικίου, μετατέθηκε η εξόφληση όλων των οφειλών, παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας.

Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε: Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που θα ανταποκριθούν στο ταμείο εγγυοδοσίας. Πιστεύω ότι από αυτό το πρόγραμμα ένα σημαντικό κεφάλαιο ρευστότητας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία σπεύσατε να απαξιώσετε, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είναι πρόγραμμα από το οποίο έχουν ωφεληθεί παραπάνω από 50.000 επιχειρήσεις. Θα ενισχυθεί. Κονδύλια που σήμερα επιλέγετε να αγνοείτε δόθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Ούτε εμπροσθοβαρώς, ούτε οπισθοβαρώς. Δόθηκαν με το βάρος που απαιτεί η κάθε χρονική στιγμή, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και εφεδρείες την επόμενη στιγμή.

Η στήριξη προς επιχειρήσεις δεν έρχεται χωρίς ελέγχους, αλλά με τη συμμόρφωση στους νέους κανόνες, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πάνω από 88.000 έλεγχοι το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει. Ο πρώτος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και πελάτες. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις θα εποπτεύονται αυστηρά. Δείγμα σεβασμού και προστασίας των συνανθρώπων μας που εργάζονται.

Είχα τονίσει από την αρχή ότι το βάρος αυτής της κρίσης πρέπει να το επιμεριστούμε με τρόπο δίκαιο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ειναι ρεαλιστική στη βάση της και δυναμική στην εφαρμογή της. Να αντιστοιχεί με τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας. Αυτό επιχειρεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Εχει ως κεντρική του προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Να ξεκινήσω με το ζήτημα των μικροπιστώσεων. Πράγματι, η κυβέρνηση παρέλαβε από εσάς σχέδιο νόμου το oποίο επικαιροποιούμε και καταθέτουμε προς ψήφιση. εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, στη δευτερολογία του σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της “Ωρας του Πρωθυπουργού”.

Σχετικά με τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την προσέλκυση επενδύσεων κεντρική επιλογή και εξήγησε: Το πρώτο μας μέλημα ήταν, είναι και θα είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας. Αναφέρθηκα σε κάποιες επενδύσεις. Αν θέλετε μεγάλες, έχω άλλες τόσες. Τουλάχιστον 500 εκατ. επενδύθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019 σε 5 ελληνικά ξενοδοχεία. Μεγάλοι κολοσσοί που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα, γιατί βλέπουν ένα εξαιρετικό εργατικό δυναμικό και μια κυβέρνηση η οποία βελτιώνει ραγδαία το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η χώρα τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία. Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: Βγάζετε μιζέρια, στεναχώρια, ενόχληση γι’ αυτό που έχει γίνει.

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: 4,5 χρόνια κυβερνήσατε και ό,τι καλό κάνει η κυβέρνηση λέτε ότι “θέλαμε να το κάνουμε, αλλά δεν το κάναμε”. Ο λόγος για τον οποίον το 4ο τρίμηνο του 2018 ήταν ένα καλό 4ο τρίμηνο ήταν γιατί επιλέξατε να δώσετε ένα κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα του 2018. Τι έγινε το 2019; Το ποσό αυτό το μοιράσατε τον Μάιο, μπας και διασώσετε τη διαφαινόμενη ήττα. Έλειπαν τα χρήματα το 4ο τρίμηνο. Να θυμόμαστε τη μεγάλη ευκολία με την οποία επιχειρήσατε να εξαγοράσετε συνειδήσεις. Σε έναν μήνα καταγράψατε τέσσερις εκλογικές ήττες και βρεθήκατε στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Αλ. Τσίπρας προς κυβέρνηση: Τα κάνατε θάλασσα στην οικονομία και τώρα θα τα ρίξετε στον κορωνοϊό

Επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη χειρότερη απόδοση από όλες τις χώρες των 27. «Με δυο λόγια παραλάβατε μία οικονομία σε ανάπτυξη και καταφέρατε να την πάτε σε ύφεση.

Ο κορωνοϊός σας βόλεψε σε σχέση με τις επιδόσεις σας στην οικονομία. Τώρα θα τα ρίξετε όλα στον κορωνοϊό. Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί τα κάνατε θάλασσα τόσο γρήγορα στην οικονομία παρότι παρουσιάσατε τους εαυτούς σας ως τους άριστους;» σημείωσε.

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν θέλησε – πως είπε – να αξιοποιήσει «την αξιοπιστία που κερδίσαμε γιατί εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια». Κάλεσε στη συνέχεια την κυβέρνηση «εφόσον δεν πήρε μέτρα εμπροσθοβαρώς και έγκαιρα» να σχεδιάσει ένα «σοβαρό δίχτυ προστασίας για όσους έχουν χτυπηθεί βαριά από την κρίση».

«Σας ζητώ σήμερα να προσπαθήσετε να απαντήσετε σε όλους αυτούς που με μεγάλη αγωνία βλέπουν σήμερα την πραγματικότητα να γίνεται όλο και πιο σκληρή και εσείς να πανηγυρίζετε» είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έδωσε «πολύ λίγα πολύ αργά». Χαρακτήρισε επίσης ζόμπι την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει την κυβέρνηση, η οποία – όπως είπε – μας οδήγησε στην ύφεση πολύ πριν την πανδημία.