Η Σαουδική Αραβία πέτυχε την έκπληξη εξασφαλίζοντας μία μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2023. Τώρα θέτει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους και επιχειρεί να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2030.

Γνωρίζει ασφαλώς ότι, μόλις οκτώ χρόνια μετά το Μουντιάλ του Κατάρ, είναι μάλλον απίθανο να αναλάβει και πάλι τη διοργάνωση μία αραβική χώρα. Γι αυτό αναζητεί συνδιοργανωτές και προσεγγίζει την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Ένα «Μουντιάλ των τριών ηπείρων» θα αποτελούσε σοβαρή υποψηφιότητα για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).

Μία «ανήθικη πρόταση»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της DW ο υπουργός Αθλητισμού της Ελλάδας Λευτέρης Αυγενάκης επιβεβαιώνει ότι έγιναν ήδη σχετικές επαφές, αλλά εμφανίζεται μάλλον γενικόλογος: «Οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, εξετάζονται οι δυνατότητες για κατάθεση μίας κοινής υποψηφιότητας», επισημαίνει.

Πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι στην Ελλάδα ονειρεύονται να ζήσουν ένα Μουντιάλ στη χώρα τους, αλλά η σκληρή πραγματικότητα διαψεύδει τα όνειρα, αν αναλογιστούμε ότι σήμερα μόνο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου σε ολόκληρη τη χώρα -και αυτό με κάποιες επιφυλάξεις- θα τηρούσε τα κριτήρια της FIFA για τη διοργάνωση.

Πρόκειται για το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, που είχε χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Συγχρονα στάδια κατασκευάζουν αυτή τη στιγμή δύο μεγάλοι σύλλογοι, ο Παναθηναϊκός στην Αθήνα και ο ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμη και αυτά έχουν χωρητικότητα κάτω των 40.000 θεατών, κατά συνέπεια δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για ένα Μουντιάλ.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW