Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Ενδεχόμενη ελληνική κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, προειδοποίησε όμως πως «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία», τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη «θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια, εξαιρετικά οδυνηρή για την Ελλάδα», ενώ αντίθετα η ευρωζώνη έχει χτίσει «άμυνες» για να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση. 

«Η Ευρωζώνη έχει πλέον μεγαλύτερα τείχη προστασίας. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί και να αντιμετωπιστεί από την οικονομική ένωση», τόνισε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016.

Ωστόσο λίγο αργότερα έσπευσε να εξηγήσει πως δεν εννοούσε επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, επανέλαβε ότι προσδοκά ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών ως τις 24 Απριλίου. Ωστόσο, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο τόσο για τις χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή επί ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα, όσο και για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, λέγοντας πως η Επιτροπή έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι δεν σχολιάζει κατά τη διάρκεια μιας συνολικής διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, όμως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως θεωρεί «απίθανο» να αποφασίσει το Eurogroup της 24ης Απριλίου για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα.

Αντίθετα, ο Ντομπρόφσκις είπε πως η συνεδρίαση που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας, θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο Μπλανσάρ σημείωσε ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη, που πέρσι είχε παρουσιαστεί ως η σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, έχει περιοριστεί, «όπως επίσης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού».

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, στη δημοσιότητα προβλέπει για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στο 3,5% το 2015 και στο 3,8% το 2016, προειδοποιώντας ωστόσο για μια σειρά από αβεβαιότητες στις οποίες περιλαμβάνεται και η διαχείριση της ελληνικής κρίσης από τη ζώνη του ευρώ.

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για την Ελλάδα το 2015, έναντι στόχου 2,9% που περιέχει το μνημόνιο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αυξηθεί σε 3,7% το 2016. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)