Αντιμέτωπη με δύο ειδών προβλήματα βρίσκεται η Ευρωζώνη σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times Wolfgang Münchau. Αυτά που είναι πραγματικά δύσκολα να λυθούν και αυτά που λύνονται εύκολα στη θεωρία και δύσκολα στην πράξη. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το μεταναστευτικό πρόβλημα που μπορεί δύσκολα να επιλυθεί και στην άλλη το ζήτημα τόσο του Grexit όσο και του Brexit.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του κειμένου το βρετανικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσω μιας βαθύτερης ολοκλήρωσης για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και αν υπάρξει μεγαλύτερη αποκέντρωση στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η λύση για την Ελλάδα όμως είναι πιο περίπλοκη, αλλά δεν είναι πραγματικά δύσκολη.

Ο αρθρογράφος παραθέτει τρία πράγματα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να λυθεί το ελληνικό ζήτημα. Αρχικά, η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια πραγματικότητα θέλει να ζει. Αν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη τότε θα πρέπει να μοιάσει περισσότερο με τους Γερμανούς και τους Φινλανδούς.

Δεύτερον, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να αποδεχθούν ορισμένες οικονομικές αλήθειες. Θα πρέπει να ξεκινήσουν λοιπόν, αναγνωρίζοντας ότι η λιτότητα είναι μια πραγματική καταστροφή. Θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το 2012 συνέταξαν ένα πρόγραμμα για τα δάνεια της Ελλάδας, με βάση κάποιες υπεραισιόδοξες παραδοχές για την οικονομική ανάπτυξη και ως αποτελέσματα τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα, εκτιμά ο συντάκτης. Αυτό που συνέβη στην πορεία είναι ότι οι παραδοχές αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες και τα πλεονάσματα αυξήθηκαν αφόρητα.

Και τρίτον, η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει την μονομερή χρεοκοπία. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρεοκοπήσει για όλους τους δανειστές της, αλλά μόνο σε όσους μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τις απώλειές της και όχι στους ελάχιστους εναπομείναντες ιδιωτικούς ομολογιούχους.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, αν και οι πιστωτές της δηλώνουν συγκλονισμένοι από ένα τέτοιο γεγονός, στη συνέχεια θα το ξεπεράσουν. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η κυβέρνηση της Αθήνας θα πρέπει να λειτουργήσει κάτω από σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς για αρκετά χρόνια. Αλλά έπειτα θα ανακτήσει σε έναν ορισμένο βαθμό την χαμένη της οικονομική κυριαρχία προς τους δανειστές της. Άλλωστε, δεν συμφέρει τους ηγέτες της Ευρωζώνης να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και οι Έλληνες από την πλευρά τους θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.