Σύμφωνη με τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στο Αιγαίο φαίνεται να είναι η Αθήνα, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας.
Όπως έγινε γνωστό από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική πλευρά συμφώνησε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια ανακοπής των προσφυγικών ροών, με την προϋπόθεση η Συμμαχία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία.
Κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στην χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το πρακτορείο σημείωσε πως «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε», τονίζοντας ότι «μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, με την ονομασία SSNG, η οποία «θα αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «όσοι διασώζονται από τη θάλασσα, θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει «με θετικό τρόπο» την ενίσχυση με οκτώ πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο σημείο αυτό, ωστόσο, εντοπίζεται και η αναδίπλωση της ελληνικής πλευράς, μέσα σε μόλις 24 ώρες. Και αυτό, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωνε σχετικά χθες ότι η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει «απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία» και «τις απορρέουσες υποχρεώσεις».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, μετά τη μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontex να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της συγκεκριμένης πηγής, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να περάσει στον επόμενο, που είναι η Τουρκία.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.
Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε πως αναμένεται μια κατ’ αρχήν πολιτική απόφαση αύριο, κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.
Από την πλευρά της Γερμανίας, την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για έναν «πιθανό υποστηρικτικό ρόλο» του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρόκειται για ανεξάρτητο ρόλο της Συμμαχίας.
Πηγή: protothema.gr

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.