Σε διάγγελμα για την κρίση του κορωνοϊού προκειμένου να θέσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης αναμένεται να προχωρήσει  το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος από χθες,  έχει τονίσει ότι «είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο πρωθυπουργός μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα έχει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή αλλά και για να τους ενημερώσει για τα νέα έκτακτα μέτρα που θα ανακοινώσει.

Στις 12 το μεσημέρι ο Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει στο υπουργείο Εργασίας για να συζητήσουν εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών κορωνοϊού.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται να εκδοθεί

  • Επεκτείνεται και σε άλλες επιχειρήσεις που πλήττονται η αναστολή πληρωμής  φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων Μαρτίου, πέραν εκείνων που έκλεισαν με κρατική εντολή
  • Θα υπάρχει σύνδεση της άδειας «ειδικού σκοπού» με την κανονική. Ουσιαστικά θα αφαιρούνται και κάποιες μέρες από την κανονική, ανάλογα με το πόσες μέρες «ειδικού σκοπού» άδεια πήρτε ο εργαζόμενος.
  • Το κράτος αναλαμβάνει δημοσιονομικό κόστος, καθώς οι εργοδότες θα πληρώνουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους που θα λείπουν,  ενώ τη διαφορά θα την καλύπτει το δημόσιο.

 

Στις 16:00 ο  Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διυπουργική με τους κκ Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη.

Τι προηγήθηκε

Ελάχιστες ώρες μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να κλείσουν τα σχολεία, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Θεοδωρικάκος εκπόνησαν τα πρώτα σενάρια διευκολύνσεων για τους γονείς (με τη δυνατότητα τηλεργασίας ή ειδικής άδειας).

Τεχνικές ομάδες των συναρμοδίων υπουργείων ετοίμασαν μέσα στη νύχτα τα τελικά μέτρα για να καλύψουν τις διαφορετικές εναλλακτικές περιπτώσεις γονέων, είτε εργάζονται και οι δύο στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, είτε ο ένας σε ιδιωτικό ή ο άλλος στο δημόσιο.

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας «ειδικού σκοπού” μετ’ αποδοχών λόγω κορωνοϊού , αλλά και τη δυνατότητα τηλεργασίας για να διευκολύνει γονείς παιδιών των οποίων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία τους για 14 ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν πολλά οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα να επιλυθούν καθώς μπορεί πχ κάποιος γονέας να θέλει να επιλέξει τηλεργασία αντί της άδειας αλλά, αν εργάζεται στο δημόσιο, να μη μπορεί να εργαστεί και να αμειφθεί χωρίς φυσική παρουσία.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
– χορήγηση άδειας (έως 15 ημερών) για τη μητέρα ή/ και για τον πατέρα

– ηλικιακό όριο του μαθητή τα 15 έτη, προκειμένου να δοθούν άδειες για γονείς μαθητών δημοτικού – γυμνασίου. Δεν θα εξετάζεται αν έχουν μεγαλύτερα αδέλφια κλπ αλλά δεν θα καλύπτει γονείς παιδιών στο Λύκειο.

– το δημόσιο θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος από το κόστος για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού. Το υπόλοιπο κόστος θα επιμεριστεί μεταξύ του εργαζόμενου (αφαιρώντας μέρες από την κανονική άδεια) και του εργοδότη με καταβολή των αποδοχών για ένα μέρος της άδειας –πέραν της επιδότησης από το κράτος για ένα μέρος της άδειας.