Με τις εξελίξεις στην Ελλάδα φρόντισε να ξεκινήσει τη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ, μετά το πέρας της συνόδου, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο και προσθέτοντας ότι η Ευρωζώνη θα συνεργαστεί μαζί της, όπως ακριβώς έπραξε και με την προηγούμενη.
Ανέφερε μάλιστα ότι συνομίλησε με τον άνθρωπο ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών -εννοώντας τον Γ. Βαρουφάκη-, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ευρωζώνη, ούτως ώστε η διαπραγμάτευση να είναι αποτελεσματική και ωφέλιμη τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για την Ευρωζώνη.
Επίσης διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες, καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο, ενώ η συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών – όπως διευκρίνισε ο κ. Ντάιζελμπλουμ – διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Σημειώνεται ότι ο κ. Ντάιζελμπλουμ αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Συγχαρητήρια αλλά και υποχρεώσεις
Επίσης τόνισε χαρακτηριστικά «συγχαίρουμε, φυσικά, την νέα ελληνική κυβέρνηση και δηλώνουμε ότι θα τη στηρίξουμε όπως κάναμε και με την προηγούμενη. Θα την στηρίξουμε για να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και είμαστε χαρούμενοι για το γεγονός ότι βασική τους φιλοδοξία είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, κάτι που είναι και η δική μας φιλοδοξία. Η κυβέρνηση της χώρας χρειάζεται χρόνο, θα εξετάσουμε το θέμα εκ νέου στα μέσα Φεβρουαρίου».
Παράλληλα απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ντάιζελμπλουμ υπογράμμισε ότι το «μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη», τονίζοντας ότι το πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Προσέθεσε ακόμη ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση «έκανε πολύ καλή δουλειά, ενώ αναγκάστηκε να λάβει ορισμένα πολύ σκληρά μέτρα» και ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή να προβλέψει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα.
Μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου πως ήταν το κλίμα στη σύνοδο του Eurogroup, μετά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, υπογράμμισε ότι «είμαστε υπουργοί Οικονομικών, είμαστε πραγματιστές» και επανέλαβε ότι το Eurogroup θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ακριβώς όπως το έπραξε και με την προηγούμενη.
Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, αφού πρώτα συνεχάρη τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «επιθυμούμε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, αλλά θέλουμε να αποπληρώσει και τα χρέη της».
Κατόπιν το λόγο έλαβε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους δεν συζητήθηκε στο Eurogroup, προσθέτοντας, όμως, ότι το EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, καθώς διατηρεί στα «ταμεία» του το 44% του ελληνικού χρέους και ως εκ τούτου «οι σχέσεις μας με τη χώρα θα είναι μακροχρόνιες».

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.