Σε πολύ υψηλούς τόνους διεξάγεται αυτή την ώρα το ντιμπέιτ Μεϊμαράκη – Τσίπρα με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να συγκρούονται στην ΕΡΤ, με επίκεντρο τη διαπλοκή, την ανεργία αλλά και τις επενδύσεις.

Η αποψινή τηλεμαχία ξεκίνησε με οκτώ λεπτά καθυστέρηση και με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να στέκονται όρθιοι απέναντι από τους έξι δημοσιογράφους και με συντονιστή τον Πάνο Χαρίτο. Καινοτομία απόψε είναι οι τρεις κόκκινες κάρτες που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε πολιτικός αρχηγός, αν θέλει να παρέμβει έπειτα από την απάντηση του αντιπάλου του.

Στην αρχή του ντιμπέιτ και κατά την πρώτη θεματική ενότητα που αφορούσε στην εσωτερική πολιτική, ο Αλέξης Τσιπρας έριξε όλο το βάρος στο μέτωπο της διαπλοκής αν και απέφυγε να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Μεϊμαράκη και δεν χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «διαπλεκομενο» για τον αρχηγό της ΝΔ.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε το δικαίωμα που είχε να σχολιάσει τη σχετική απάντηση του προέδρου της ΝΔ , προς τον οποίο απηύθυνε ερωτήσεις αναφορικά με το αν είναι αποφασισμένος να τα βάλει με τη διαπλοκή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τιμά τον κ. Μεϊμαράκη ως πολίτικο, άλλα εκπροσωπεί, όπως είπε, ένα κόμμα που κυβέρνησε επί δεκαετίες και φόρτωσε τη χώρα με χρέη, βάρη και ανεργία.

Στην παρέμβαση του επιτέθηκε στη ΝΔ ρωτώντας ποια κόμματα έπαιρναν το 3% από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, ενώ αναρωτήθηκε πότε έφυγε ο Χριστοφοράκος. Στη συνέχεια έφερε στην κουβέντα τη λίστα Λαγκάρντ επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο σύμβουλος της ηγεσίας της ΝΔ κ. Παπασταύρου συμπεριλαμβάνονταν σε αυτή.

Έντονη ήταν, όμως, η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος αφού παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας από τη στιγμή που υπέγραψε το Μνημόνιο έχει «υποστεί αλλοίωση χαρακτήρος» και θύμισε τον χαρακτηρισμό «αρχιδιαπλεκόμενος» που του απέδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο «φτηνιάρικα κόλπα» στα οποία καταφεύγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «επειδή βλέπει ότι χάνει τις εκλογές».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση εισέπραξε 35 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ, εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την παραμικρή είσπραξη επειδή μόνο μέλημα είχε την εμπλοκή του κ. Παπασταύρου επειδή είναι συνεργάτης της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερόμενος επίσης στον κ. Φαλτσιανί, τον χαρακτήρισε «έμμισθο συνεργάτη» των Podemos, του ισπανικού κόμματος που είναι συγγενές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: «Παρά φύση» μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Η πρώτη ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα ήρθε από τη δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Mega, Όλγα Τρέμη.

«Δώσατε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα κυβερνηθεί μετά τις εκλογές. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος αλλά όχι αυτοδύναμος, θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι; Θα διαμορφωθούν οι όροι σταθερότητας ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να πάρουμε την επόμενη δόση;», ρώτησε η κυρία Τρέμη ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη θεματική ενότητα του ντιμπέιτ που αφορά στην εσωτερική πολιτική.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «παρά φύση» μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο μετά τις εκλογές και προσθέτοντας επίσης ότι τα δυο κόμματα έχουν βασικές προγραμματικές διάφορες.

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση του ντιμπέιτ ο κ. Τσιπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κυβέρνηση θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές και ο ίδιος θα κάνει προσπάθειες εάν πάρει διερευνητική εντολή.

Πάντως, επανέλαβε ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη νέα Βουλή, εμφανιζόμενος αισιόδοξος και ρίχνοντας βέλη προς την πλευρά Λαφαζάνη.

«Πήραμε 149 τον Γενάρη όταν δεν υπήρχε ο φόβος της δραχμής, τώρα γιατί να μην πάρουμε δυο παραπάνω αφού κάποιοι αποφάσισαν να πάνε νομισματοκοπείο», αναρωτήθηκε.

Την ίδια ώρα, για το ΠΑΣΟΚ και το Ποταμι ο κ. Τσιπρας ζήτησε να ερωτηθούν τα δυο κόμματα και δήλωσε σίγουρος ότι δεν θα επιλέξουν να οδηγήσουν την χώρα σε νέες εκλογές.

Παράλληλα, απευθύνθηκε στον κ. Μεϊμαράκη τον οποίο και ρώτησε: «Πώς να διαπραγματευθείς μαζί με τη ΝΔ που θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο;».

Μεϊμαράκης: Θέλουμε μία εθνική ομάδα που θα κυβερνήσει αλλά και θα διαπραγματευθεί
Αμέσως μετά ήρθε η σειρά του πρόεδρου της ΝΔ τον οποίο η κυρία Τρέμη ρώτησε: «Εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, έχετε περιγράψει την Εθνική Ελλάδα. Θέλετε να μας πείτε κάποια πράγματα από αυτή την Εθνική Ελλάδας; Θα υπάρχουν άτομα από την κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου με προσθήκες από την κοινωνία ή από άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι;».

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση του ντιμπέιτ ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως η συνεργασία δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά είναι θέμα προγράμματος.

«Θέλουμε μία εθνική ομάδα που θα κυβερνήσει αλλά και θα διαπραγματευθεί», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι απαιτείται συνεργασία και ένα σταθερό μίνιμουμ πρόγραμμα.

«Ζήτησα από τον κ. Τσιπρα να έχουμε κοινό προγραμματισμό, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις του μνημονίου, να υλοποιηθεί η δημοσιονομική πολιτική», ανέφερε, ενώ σε σχολιάζοντας το αν θα αξιοποιήσει στελέχη από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου απάντησε: «Πολλούς ικανούς και άξιους θα τους χρησιμοποιήσω, ακόμη και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και από την κυβέρνηση Τσίπρα».

«Δέχεται ο κ. Τσίπρας να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου που ο ίδιος υπέγραψε;», ήταν το ερώτημα του κ. Μεϊμαράκη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Η διαπλοκή θέλει να με πάρει στην αγκαλιά της, αλλά δεν θα το καταφέρει
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντώνης Σρόιτερ ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα τον ρώτησε για τις δηλώσεις του εναντίον Μεϊμαράκη, Γεννηματά και Θεοδωράκη.

«Για να φτιάξετε κυβέρνηση θα πάτε αγκαλιά με τη διαπλοκή, καθώς έτσι έχετε χαρακτηρίσει τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;», ρώτησε ο κ. Σρόιτερ για να λάβει την απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Το ξέρω ότι είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της, αλλά δεν θα το καταφέρει…».

«Ο καθένας έχει μία διαδρομή, όλοι κρινόμαστε. Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί ο κ. Μεϊμαράκης. Εκπροσωπεί ένα κόμμα που κυβέρνησε αυτοδύναμα πολλά χρόνια, φορτώνοντας με χρέη τον λαό. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να συγκρουστεί με αυτό το σύστημα», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Σρόιτερ αναφορικά με το αν προσυπογράφει τις καταγγελίες για προσωπική εμπλοκή του κ. Μεϊμαράκη στο ζήτημα των υποβρυχίων.

Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρα από την στιγμή που υπέγραψε το μνημονιο
Αμέσως μετά ο δημοσιογράφος απεύθυνε ερώτημα προς τον πρόεδρο της ΝΔ τον οποίο κάλεσε να πει τι καινούριο μπορεί να φέρει ως πρωθυπουργός.

«Ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι μοιάζετε με πολιτευτή της δεκαετίας του 70′. Τι καινούριο θα μας φέρετε ως πρωθυπουργός;», ήταν η ερώτηση του κ. Σροίτερ.

«Ας μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής εκείνοι που δε έφεραν τα τελευταία χρόνια ούτε ένα νομοθέτημα για την διαπλοκή», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης και ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για την διαπλοκή;

«Δεν με ενδιαφέρει τι έχει κάνει ο κ. Τσίπρας και αν έχει κολλήσει ένσημα, εγώ είμαι δικηγόρος και έχω κολλήσει ένσημα», πρόσθεσε.

Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Τσίπρα για το θέμα της διαφθοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρα από την στιγμή που υπέγραψε το μνημονιο».

«Επειδή βλέπει ότι χάνει ή επειδή έγινε μνημονιακός ρίχνει το επίπεδο. Είναι δυνατόν να παίζεται τόσο φτηνιάρικα παιχνίδια;», διερωτήθηκε.

Τσίπρας για Σκουριές: Θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε και τη νομιμότητα
Στη συνέχεια απευθύνθηκε προς τον τέως πρωθυπουργό η Μαρία Χούκλη, η οποία με αφορμή τη διαδήλωση των μεταλλωρύχων στην ΕΡΤ ρώτησε τον κ. Τσίπρα τι θα κάνει για να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην χώρα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το θέμα των Σκουριών δεν είναι χθεσινό, σημειώνοντας ότι είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η εξόρυξη χρυσού δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, εκτός κι αν τηρούνται οι προδιαγραφές.

«Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε και τη νομιμότητα. Οδηγηθήκαμε στην αναστολή των εργασιών μόνο σε ό,τι αφορά την εξόρυξη χρυσού. Εκβιαστικά η εταιρεία σταμάτησε όλες τις εργασίες. Εμείς είμαστε με τους εργαζομένους, αλλά και με τη νομιμότητα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης, αν οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν μολύνουν το περιβάλλον, θα συνεχιστούν. Χρειάζεται νομοθεσία, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατεία και η διαφθορά, για να υπάρξουν επενδύσεις».

Μεϊμαράκης: Είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα
Στη συνέχεια η κυρία Χούκλη έκανε το ίδιο ερώτημα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος, παίρνοντας τον λόγο, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έδιωξε κάθε επένδυση.

«Δεν προχώρησε η Cosco, τα αεροδρόμια, οι Σκουριές. Είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα. Ακόμα και τα έργα σε οδικούς άξονες σταμάτησαν, γιατί δεν υπήρχε ρευστό, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Θα τρέξουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια, θα κυνηγήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τσίπρας: Να τελειώσουν τα προνόμια του πολιτικού συστήματος
Αμέσως μετά ήταν ήρθε η σειρά της Μάρας Ζαχαρέα η οποία ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν έχουν βάση οι κατηγορίες του Αλέξη Μητρόπουλου σχετικά με τη σύνδεση των συντάξεων με τα περιουσιακά στοιχεία.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνησή του έδωσε μάχη στο θέμα των συντάξεων και υπογράμμισε: «Η όποια εξοικονόμηση πόρων δεν θα πηγαίνει στο χρέος, θα βρούμε και τα ισοδύναμα. Το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα, μετά το PSI της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Εμείς έχουμε σχέδιο για μία μεταρρύθμιση που θα προστατεύσει τους ασθενέστερους».

Όσον αφορά στο αν μπορεί να αναφέρει παράλληλα μέτρα για να αποφευχθούν οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και αν θα καταργήσει ορισμένα από τα προνόμια του πολιτικού κόσμου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν μπορούν να υπάρχουν προνόμια για τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού.

«Πρέπει να τελειώσουν τα προνόμια του πολιτικού συστήματος, σε αυτό πιστεύω θα συμφωνήσουμε, κι ας μη συγκυβερνήσουμε», ανέφερε.

Μεϊμαράκης: Η ΝΔ στήριξε την χώρα
Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης, ερωτηθείς από την κυρία Ζαχαρέα αναφορικά με το τι διαφορετικό θα φέρει μία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, από τη στιγμή που θα κληθεί να εφαρμόσει τις διατάξεις του νέου μνημονίου, απάντησε πως το κόμμα του στήριξε την χώρα.

«Προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με τον κ. Τσίπρα. Εμείς στηρίξαμε τη χώρα. Δεν θέλει δύο βουλευτές για αυτοδυναμία, θέλει 32. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια ήταν στο 3%, εφόσον η χώρα μπει στην κανονικότητα δεν θα υπάρξουν αυτά τα ποσοστά», είπε.

Τσίπρας: Παραλάβαμε έλλειμμα και άδεια ταμεία, και η πέμπτη αξιολόγηση ήταν στο τραπέζι
Αμέσως μετά και σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη αναφορικά με το γιατί ο λαός πρέπει να κάνει πρωθυπουργό κάποιον όπου παραδέχθηκε ότι έκανε σοβαρά λάθη, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι Έλληνες θέλουν έναν πρωθυπουργό «που να λέει την αλήθεια».

«Ο κ. Καραμανλής είχε πει πως το άλλο όνομα των λαθών μας είναι εμπειρία. Απέκτησα εμπειρία, ματώσαμε. Όποιος επιχειρεί, κάνει και σφάλματα. Εμείς προσπαθήσαμε, κερδίσαμε έδαφος, βάλαμε τον λαό στο προσκήνιο. Είπα την αλήθεια στο δημοψήφισμα, ότι θα φέρουμε μία καλύτερη συμφωνία», ανέφερε.

«Παραλάβαμε έλλειμμα και άδεια ταμεία, και η πέμπτη αξιολόγηση ήταν στο τραπέζι. Το μεγαλύτερο ψέμα ήταν η πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Εμείς θα παλέψουμε προς όφελος του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας είπε ψέματα ότι βρήκε άδεια ταμεία
Την ίδια ώρα, ερωτηθείς σχετικά με τον αν η ΝΔ θα εφαρμόσει μέτρα ή μεταρρυθμίσεις τις οποίες ως κυβέρνηση δεν κατάφερε να εφαρμόσει, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε από την πλευρά του ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τη διαπλοκή και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

«Ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα ότι βρήκε άδεια ταμεία», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης και ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Γιατί όταν ανέλαβε είπε ότι δεν ήθελε άλλη ρευστότητα;». Ανέφερε ακόμη ότι με τον κ. Βαρουφάκη είχαν συμφωνήσει να πιέσουν τους εταίρους με το Grexit και πως ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες.

Ο κ. Μεϊμαράκης συνέχισε λέγοντας ότι από τότε που παραδώσαμε την κυβέρνηση, «η ζωή των Ελλήνων έχει επιδεινωθεί» και πρόσθεσε ότι «θα αξιοποιήσουμε νέους και ικανούς ανθρώπους και θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και την διαπλοκή».

Τσίπρας: Αισθάνομαι περήφανος για το σκληρό αγώνα που δώσαμε
Η τελευταία ερώτηση στην πρώτη ενότητα ήρθε από τον Μάκη Γιομπαζολιά ο οποίος αναφέρθηκε στις τράπεζες και ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν προτείνει μία σεισάχθεια στο κεφάλαιο και στις δόσεις των δανείων των επιχειρημάτων.

«Γιατί δεν έβγαλα τη χώρα από το ευρώ όταν πήρα 62% στο δημοψήφισμα; Γιατί δεν το έκανα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον κ. Μεϊμαράκη και πρόσθεσε: «Τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν επαρκούσαν από πριν. Αν είναι όμως έτσι γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 έλεγε ότι τα 11 δισ. που υπήρχαν στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πάνε για την ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών».

«Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός που με τόση ειλικρίνεια να έχει παραδεχθεί λάθη. Καιρός όμως να σταματήσουμε να στεκόμαστε στο παρελθόν. Εγώ αισθάνομαι περήφανος για το σκληρό αγώνα που δώσαμε. Κερδίσαμε έδαφος, δεν πρέπει να πάμε πίσω», τόνισε στη συνέχεια.

Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας είπε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και τον εφάρμοσε
Στη συνέχεια ο κ. Γιομπαζολιάς ρώτησε τον κ. Μεϊμαράκη σχετικά με το αν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα βάλει τους ζάμπλουτους να πληρώσουν, ώστε να απαλλαχθούν τα ακίνητα, κάτω των 30.000 ευρώ.

«Άκουσα τον ίδιο τον κ. Τσίπρα στη Βουλή να λέει ότι ζήτησε από τον κ. Βαρουφάκη το εναλλακτικό σχέδιο και ότι συμφώνησε. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, είπαμε ότι πράγματι είχε αδικίες, ότι πρέπει να φορολογηθούν κάποιες μεγάλες εκτάσεις. Ήμασταν έτοιμοι αλλά ήρθαν οι εκλογές. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα τον καταργήσει και τον εφάρμοσε», είπε.

Μεϊμαράκης: Η Τασία έλεγε ότι οι πρόσφυγες λιάζονται και μετά εξαφανίζονται
Για το μεταναστευτικό και σε ερώτηση κατά την επόμενη θεματική ενότητα του ντιμπέιτ, αναφορικά με το αν θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης ο κ. Μεϊμαράκης είπε «στην κυρία Τασία» και πρόσθεσε: «Θα το εξετάσουμε το υπουργείο, αν είναι χρήσιμο και δίνει λύσεις. Το υπουργείο δεν δίνει από μόνο του λύση αυτά είναι στο ροζ συννεφάκι της Αριστεράς. Η κυρία Τασία έλεγε ότι αρχικά οι πρόσφυγες λιάζονται και μετά εξαφανίζονται».

«Ο κ. Τσίπρας δεν δικαιολόγησε γιατί πάει σε εκλογές», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ
«Ο κ. Τσίπρας δεν δικαιολόγησε γιατί πάει σε εκλογές», είπε ο κ. Μεϊμαράκης στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Ακόμη και το εξηγεί. Ούτε ο ίδιος δεν έχει καταλάβει τι υπέγραψε και γιατί πήγε στις εκλογές. Εμείς του είπαμε ότι όσο καθυστερείς φεσώνεις την χώρα, και εγώ και ο κ. Σαμαράς, δεν του είπαμε φέρε ότι να ‘ναι». Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο κ. Τσίπρας είχε ευνοϊκή μεταρρύθμιση από τους Ευρωπαίους τους τέσσερις πρώτους μήνες της κυβέρνησης του.

«Μετά τον κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι και πήγε σαν καλό παιδί και υπέγραψε», υπογράμμισε.

Στα ανέκδοτα το έριξε Τσίπρας
Πάντως, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ ο κ. Τσίπρας το έριξε στα… ανέκδοτα για να αποποιηθεί των ευθυνών του για την επιδείνωση της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες στη διακυβέρνηση των τελευταίων ετών για την άσχημη κατάσταση και την ύφεση. Έτσι, εξιστόρησε ένα ανέκδοτο με έναν μεθυσμένο, ο οποίος αφού είχε πιει τρία μπουκάλια ουίσκι και στο τέλος ένα σφηνάκι κατηγόρησε το τελευταίο για το γεγονός ότι ξύπνησε στο νοσοκομείο.

«Έτσι είναι και το δικό μας επτάμηνο, σαν το σφηνάκι, μπροστά στις δεκαετίες διακυβέρνησης από τα παλιά κόμματα», είπε ο κ. Τσιπρας.

«Οι εταίροι προνόησαν, άλλα εμείς δεν το προβλέψατε», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ, σε άλλη μια ομολογία της λαθεμένης διαπραγματευτικής τακτικής που ακολούθησε προχώρησε ο κ. Τσιπρας, παραδεχόμενος ότι δεν είχε προβλέψει ότι οι δανειστές, με την κίνηση της ποσοτικής χαλάρωσης, είχαν λάβει μέτρα προστασίας από την επερχόμενη τότε άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Οι εταίροι προνόησαν, άλλα εμείς δεν το προβλέψαμε», είπε αφοπλιστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι πήγε σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν και αλλού, όχι για οικονομική βοήθεια αλλά για επενδύσεις και εμπορικές συμφωνίες.

Τσίπρας για συντάξεις: Οι αρχικές απαιτήσεις των δανειστών ήταν μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει η συμφωνία
Πάντως, με εμφανή αμηχανία αντιμετώπισε την ερώτηση για τις συντάξεις ο Αλέξης Τσιπρας, λέγοντας ότι οι αρχικές απαιτήσεις των δανειστών ήταν μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει τελικά η συμφωνία.

Υποσχέθηκε, μάλιστα, να βρει ισοδύναμα ώστε να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένες ενέργειες και μετρά. Έριξε δε και πάλι την ευθύνη για το συνολικό πρόβλημα του ασφαλιστικού στο PSI και διαβεβαίωσε ότι έχει σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα προστατεύει τους αδύναμους, χωρίς όμως και πάλι να πει μάτι συγκεκριμένο.

«Ζωντανό οργανισμό», χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε μια νέα ερμηνεία για τη συμφωνία με τους δανειστές την οποία χαρακτήρισε «ζωντανό οργανισμό», εξηγώντας ότι έχει πολλή ανοιχτά θέματα, τα οποία είναι υπό διαπραγμάτευση.

«Το θέμα είναι αν θα τα διαπραγματευτεί ένας πρωθυπουργός που μπορεί να κάνει διαπραγμάτευση ή κάποιοι που λένε σε όλα “ναι”», πρόσθεσε.

«Η ΝΔ ταυτίζεται με τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ»
Την ίδια ώρα, χρησιμοποιώντας μάλιστα την πρώτη κόκκινη κάρτα του δεύτερου κύκλου, για το δικαίωμα παρέμβασης, κατηγόρησε την ΝΔ ότι ταυτίζεται με τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ, ως μέλος του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος.

Με μια ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή επιχείρησε να δικαιολογήσει τα λάθη του

Εν τω μεταξύ, με μια ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή επιχείρησε να δικαιολογήσει τα λάθη και τις αυταπάτες που είχε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσίπρας.

«Το άλλο όνομα του λάθους είναι η εμπειρία και εγώ είμαι πιο έμπειρος πια», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, θυμίζοντας ότι αυτό το είχε πει ο ιδρυτής της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι ο λαός ήθελε έναν πρωθυπουργό που λέει αλήθειες και παραδέχεται λάθη, σημείωσε, ωστόσο, ότι έδωσε μάχες και δεν πρόδωσε τον αγώνα για μια καλύτερη συμφωνία.

Παραδέχθηκε, όμως, ότι η συμφωνία έχει δυσκολίες, άλλα δίνει προοπτική και ότι με αυτή απέφυγε την παγίδα του Σόιμπλε για το Grexit. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία όσο γρηγορότερα και αρτιότερα γίνεται.

«Λάθος μέτρο το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση», λέει ο Τσίπρας
Πάντως, τον ίδιο του την εαυτό και την κυβέρνησή του, υπέγραψε τη συμφωνία η οποία προβλέπει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική Παιδεία και τα φροντιστήρια αποκήρυξε ο Αλέξης Τσιπρας, σε μια προσπάθεια να αποφύγει το κόστος αυτής της ενέργειας έξι μέρες πριν τις εκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το 23% ήταν λάθος και ότι έδωσε ο ίδιος εντολή να ανασταλεί προκειμένου να βρεθεί και σε αυτό το θέμα κάποιο ισοδύναμο μέτρο, που θα αναπληρώσει τα χαμένα έξοδα.

Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν πρέπει αν επιβαρυνθεί το βόειο κρέας, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Αναφέρθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα στην επιβάρυνση που προκαλεί το 23% στη μέση οικογένεια που στέλνει τα παιδιά της στο φροντιστήριο.

Όσο για τα κενά στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο κ. Τσιπρας μίλησε για… δομικό πρόβλημα των τελευταίων ετών, ξεχνώντας τη σκληρή κριτική που άσκησε στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το θέμα αυτό.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θεματικής ενότητας της τηλεμαχίας, ο Πάνος Χαρίτος απηύθυνε μια κοινή ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Πιο αναλυτικά, ο δημοσιογράφος και συντονιστής του ντιμπέιτ ρώτησε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς: «Γιατί οι ψηφοφόροι που απευθύνεστε σήμερα, να σας πιστέψουν ότι όσα υπόσχεστε σήμερα είναι εφικτό να εφαρμοστούν;».

Τσίπρας: Να ξεμπερδέψουμε τώρα με το παλιό
«Δεν ξέρω αν η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά αυτό που κατάλαβα είναι ότι δίνουν δυνατότητες πάλης και μάχης. Σε αυτόν τον τόπο τίποτα δεν χαρίστηκε. Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια για να βγούμε από τη μέγγενη. Ζητώ μία εντολή συνέχειας, για να μην μείνει η ελπίδα στη μέση. Μία ελπίδα που θα έρθει με υπομονή, επιμονή, σχέδιο και αγώνα. Τώρα όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο δρόμος», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

«Τον Γενάρη πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από τον λάκκο της χρεοκοπίας, όπου τον έριξαν τα κόμματα που κυβερνούσαν τόσα χρόνια, φορτώνοντας τη χώρα με ελλείμματα. Κερδίσαμε έδαφος για μία καλύτερη συμφωνία με το “όχι” του ελληνικού λαού. Τώρα διαθέτουμε εμπειρία και γνώση. Πρέπει τώρα να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, με το ζήτημα της διαφθοράς, της διαπλοκής. Το δίλημμα είναι απλό: θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή την Ελλάδα των πολλών; Μία Ελλάδα χωρίς όραμα και προοπτική ή μία Ελλάδα που θα δίνει τη δυνατότητα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία; Ας κερδίσουμε το αύριο, τελειώνοντας με το χθες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεϊμαράκης: Η ψήφος διαμαρτυρίας δεν δίνει λύση
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως «από τον Ιανουάριο έως σήμερα, οι ψηφοφόροι έχουν να συγκρίνουν όσα τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας και όσα έπραξε».

«Από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα, οι πολίτες έχουν να συγκρίνουν τις υποσχέσεις με τα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα. Τότε παρασύρθηκαν, πείσθηκαν από τις υποσχέσεις, ωστόσο, μετά τα χάσαμε όλα. Κανείς δεν αισθάνεται ότι τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα από τον Ιανουάριο. Γι’ αυτό πρέπει τώρα όλοι να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν. Όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση έκανε αρκετά από όσα είχε υποσχεθεί και αν δεν μας είχε ρίξει ο κ. Τσίπρας θα είχαμε υλοποιήσει και τα υπόλοιπα. Τα πράγματά όμως έχουν αλλάξει και γι αυτό η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα», υπογράμμισε.

Στο ερώτημα γιατί να μην φύγουν οι νέοι στο εξωτερικό ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Σε έναν εικοσάρη του λέω ότι μπορεί να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει μαζί μας. Οι Έλληνες μεγαλουργούν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν και στην χώρα τους; Γιατί επικρατεί η μιζέρια και η κυβέρνηση διχάζει. Καταλαβαίνω ότι οι νέοι είναι δυσαρεστημένοι αλλά η ψήφος διαμαρτυρίας δεν δίνει λύση, λύση δίνει η θετική ψήφος δημιουργικότητας, γι’ αυτό τους καλώ να ψηφίσουν ΝΔ».

Στο κλείσιμό του, ο κ. Μεϊμαράκης είπε απευθυνόμενος προς τους Έλληνες πολίτες: «Ελληνίδες, Έλληνες, σας ζητώ να ψηφίσετε τη ΝΔ. Σας ζητώ να κρίνετε να συγκρίνετε. Στις 20 Σεπτεμβρίου, κρίνεται αν η χώρα θα πάει μπροστά, κρίνεται αν το φως μπορεί να σκορπίσει το σκοτάδι. Οι Έλληνες μπορούν να μεγαλουργήσουν. Όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε εμπρός. Εάν δώσετε την εντολή στη ΝΔ, θα δημιουργήσουμε μία μεγάλη ομάδα εργασίας και θα καλέσουμε να συμμετάσχουν όλες οι δυνάμεις και οι φορείς. Επίσης, θα φτιάξουμε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Πιστεύω ότι εφόσον φτιάξουμε την εθνική ομάδα, μπορούμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να ανακάμψουμε».

 Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr